donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Re: wiosna-lato 2013

18 lut 2013, 19:20

tymianek i podbiał niby naturalne, ale czytałam, ze można ich brać w ciąży :ico_noniewiem: ,

a co można na kaszel??? oprócz syrop z cebuli, bo ja nie lubię

Awatar użytkownika
anza
Jestem najmądrzejszy na forum!

18 lut 2013, 21:21

mnie gin pozwoliła Stodal bo homeopatyczny...
a tymianek podbiał to w aptece radziły i widać nie ma co słuchać hehe w końcu nie kupiłam :-P

Awatar użytkownika
laupina
Trzy tysiące lat minęło...

19 lut 2013, 09:14

Hej

Nie dajmy się zwariować, większość leków do ssania ma na ulotce napisane, że w ciąży i w okresie karmienia nie wolno stosować, a wynika to najczęściej stąd, że nie mają badań pod tym kątem, a nie stąd, że są szkodliwe dla dziecka i zrobią mu krzywdę :ico_oczko: Tymianek i podbiał nie zaszkodzi w ciąży, natomiast z oklejkowymi typu eukaliptus itp bym uważała szczególnie w I trymestrze, bo mimo, że naturalne olejki działają teratogennie. Na pewno bezpieczny jest Tantum Verde, on ma badania, na kkaszel, Stodal, Drosetux, w II i III trymestrze Flegamina.
anza uwierz mi, że ziołami też można sobie krzywdę zrobić nie mniejszą niż chemią :ico_oczko:
Pozdrawiam

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 lut 2013, 10:27

witam :)

u nas śniegu napadało i ciągle pada,

Szymek już zdrowy, ale jeszcze dziś go zostawiłam w domu, jutro pójdzie do przedszkola, ja czuję się troszkę lepiej,

synuś w brzuszku się już często odzywa :ico_brawa_01:

a co tam u Was?

ja dziś muszę troszkę mieszkanko ogarnąć, placek mamie zrobić,
na obiad chyba wyjmę devolaje, bo mam zamrożone, zrobię surówkę z modrej, no i rosołek ugotuje, może pomoże na przeziębienie,

miłego dnia :ico_oczko:

monikaA88
Umiem skakać na skakance po całym forum

19 lut 2013, 12:07

Hejka....
orofar nie jest wskazany szczególnie w I trymestrze ciąży...
ja tam bralam i mi nic nie bylo :-) z maluszkiem tez wszystko OK. a nawet tego nie konsultowalam z lekarzem tylko w aptece spytalam czy moge i powiedzieli ze mozna ale wiadomo trzeba to rozsadnie brac nie za duzo zeby nie przedawkowac :-)

co do ziolowych sposobo to tez jestem tego zdania ze one niby ze ziolowe a moga krzywde zrobic. w kazdym badz razie wszystko trzeba brac rozsadnie z glowa :-)
u nas śniegu napadało i ciągle pada,ja czuję się troszkę lepiej,synuś w brzuszku się już często odzywa :ico_brawa_01:
A u mnie sniegu juz nie ma sucho jest od kilku dni gdzie niegdzie tylko jakies pozostalosci po sniegu sa tyle ze temp. dosc niska jest i jest zimno. Ale wole juz taka pogode niz ten snieg. To dobrze ze juz Ci lepiej :-) Super ze maluszek sie juz tak czesto odzywa :ico_brawa_01:

A moj synus dzisiaj rano przesunal sie calkiem i po lewej stronie mialam taka bulwe w brzuszku. smiesznie to wygladalo :-D codziennie daje o sobie znac o kazdej porze :-) nawet potrafi mnie w nocy obudzic swoimi kopniaczkami :-)

ja dzis na obiad mam zupe pomidorowa z makaronem a na drugie albo bardziej deser ugotuje ryz na mleku i do tego jogurt truskawkowy :-) mezus przyjedzie z pracy gdzies po 14 wiec do tego czasu musze sobie tez jakies zajecie znalezc zeby sie nie nudzic. pranko tez sie juz pierze potem tylko rozwiesze.

monikaA88

19 lut 2013, 12:10

pochwale sie Wam jeszcze przy okazji ze moj psiak konczy 5 lat :-D

Awatar użytkownika
anza

19 lut 2013, 12:18

hej hej :)

Laupina no właśnie dlatego wcześniej napisałam, że można zgłupieć jak się zaczyna czytać bo wynika z tego że nie wolno nic... a jak się nie jest lekarzem i nie zna się mechanizmów działania poszczególnych leków/ziół to można jedynie ufać ulotce pani w aptece czy lekarzowi właśnie... no jak doszłam do tego że imbir w ciąży nie to stwierdziłam że się poddaję :ico_haha_01:
tyle że lekarze też mają różną filozofię działania, ja znam takich którzy alkoholu kobiecie nie odmówią (skoro ma bardzo ochotę) :ico_szoking: a potem dziecko z FASem i co? lekarz się wypiera...
zwariować nie można ale swój rozum trzeba mieć 8-)

donatka czytałam że rosołek doby na przeziębienie :-D a mój mąż twierdzi że nie :ico_noniewiem: :ico_haha_01:

u nas też sypie
Iga była w zeszłym tygodniu z domu bo katar i kaszel i ja z nią
teraz już nam lepiej - ona od wczoraj w przedszkolu bo w domu nudziła się strasznie...

a ja od niedawna czuję maluszka :ico_brawa_01: wreszcie, już nie mogłam się doczekać, no ale z Igą to dopiero w 20 tyg coś poczułam to teraz nawet wcześnie :)
w czwartek mam wizytę u gin to może nas oświeci jaka płeć, choć nie liczę na to szczególnie bo ona coś widzę niezbyt chętnie to robi
wysyła na badanie genetyczne i tam mówią ze "100% pewnością " ja tam i tak bylam nieufna poprzednim razem i się pytałam pana doktora czy odda mi kasę za różowe ubranka jak się okaże że to jednak nie dziewczynka :ico_haha_01: no ale miał rację :)
zresztą na tym genetycznym to po wewnętrznych narządach też patrzą

Awatar użytkownika
anza

19 lut 2013, 12:24

skutki stosowania leków w ciąży to możemy zobaczyć nieraz dopiero jak dziecko zacznie edukację szkolną... no ale już kończę bo bez sensu ciągnąć ;) ja na lekach też się nie znam za to znam skutki i to mnie odstrasza :)

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

19 lut 2013, 13:28

placek zrobiony, pranie też, teraz wstawię rosół :)
A u mnie sniegu juz nie ma sucho jest od kilku dni gdzie niegdzie tylko jakies pozostalosci po sniegu sa tyle ze temp. dosc niska jest i jest zimno. Ale wole juz taka pogode niz ten snieg.z
u nas pewnie ten śnieg długo nie poleży , bo jest 2 st. na plusie, ja jednak lubię jak jest biało i jest przymrozek, dzieciaki mają frajdę,
pewnie jak już urodzisz i Twój synek będzie starszy to też może polubisz śnieg, bo dziecko na pewno :-) ,

anza za ruchy dzieciątka :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: , może się dowiesz na najbliższej wizycie jaka płeć, a masz jakieś przeczucia ??

Awatar użytkownika
anza

19 lut 2013, 13:51

donatka pracuś z Ciebie :-) ja się lenię :ico_wstydzioch: zmywanie tylko mam na koncie a pomysłu na obiad brak :/

no ja jakoś przeczuć nie mam choć chyba trochę mi otoczenie wmówiło że to chłopak :ico_noniewiem: niektórzy są baaardzo pewni tego, tylko nie wiem skąd ta pewność :ico_haha_01:
ja jakoś nie mam takich przeczuć, w pierwszej ciąży to tak jak napisałam nawet jak mi powiedzieli to nie byłam pewna :ico_oczko:
z jednej strony wolałabym dziewczynę bo już jedną mam i mi się podoba :-D zresztą sama jestem dziewczynką to na dziewczynkach się znam :) i mamy ciuchy po Idze... z drugiej niby, podobno fajnie "mieć parkę"? :ico_noniewiem: jakoś mali chłopcy tak na mnie nie działają jak małe dziewczynki :-? ale syn to syn hmm
oby zdrowe!

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”