@gniecha
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

22 sty 2011, 22:22

to na każde kolejne dziecko przyznają mniej becikowego?? to niesprawiedliwe
Tylko na pierwsze jest więcej (z którego nie skorzystałam bo nie pracowałam wtedy) a za każde następne jest 865e no ale jak masz bliżniaki to podwójnie he ,ale szczerze to nie wiem dlaczego za pierwsze jest więcej niż za drugie.
a na ile przed porodem Ci się takowe pojawiły?;>
Tynusz to różnie jest niektóre kobiety mają tak przez prawie całą ciążę ja naprzykład w pierwszej nie miałam żadnych skurczy .Ale gin mi powiedziała ,że normalnie to już zaczyna skurczować tak od 34-35 tydzień to norma macica trenuje przed porodem to nic takiego .

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 sty 2011, 22:26

to nic takiego .
wiem wiem.. tak pytam :-) bo mi już tak ciężko chodzić że tragedia :-(

Awatar użytkownika
Blanka26
Trzy tysiące lat minęło...

22 sty 2011, 22:27

Tynusz1, ja do dnia porodu nie wiedziałam co to skurcze, tyle co ze słyszenia, że ból jak na @. Poród zaczął mi się od odejścia wód, od razu chlusnęło mi porządnie, więc wiedziałam, że to to. Nie nastarczyłam podpasek zmieniać. Byłam bardzo zdziwiona, że tyle wody miałam w sobie, a jak dojechałam do szpitala, to lekarz mi spuścił drugie tyle :ico_szoking: jak już nie miałąm wód to zaczęły się skurcze, najpierw co 15 minut, no to wtedy między nimi latałąm do kibelka :-D a były dość silne, póxniej co 5 minut, silne, to byłą noc, cisza, światła pogaszone na porodówce, bo akurat sama rodziłam, bałąm się, że w końcu sama urodzę. Poszłam poszukać położnej, a ta mnie wygoniła spać, powiedziała, że jak zaczną mi się skurcze, takie, że nie będę mogłą wytrzymać to wtedy będzie oznaczało, że rodzę :ico_noniewiem: . No i tak przeleżałam z tymi moimi skurczykami do rana aż w końcu zmiana warty i inna położna podłączyła mi oxy bo poodbno rozwarcie miałam na 5 cm i w takim tempie rodziłabym 2 dni. No i po oxy urodziłam po trzech godzinach :-D

Awatar użytkownika
AniaZaba
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

22 sty 2011, 22:27

Za pierwsze dziecko 1200 euro a za drugie 865
hehe u nas 1000 ale złotych :ico_puknij: jest różnica..
a co robisz w pracy??
prowadzę swoją firmę zajmującą się zaopatrzeniem zakładów w artykuły bhp. Już obowiązki swoje rozdzieliłam, ale co bycie na miejscu, to jednak bycie na miejscu.
mąż do Polski się wybiera w następny week-end
musi jechac??? ja nie wiem czy bym się na to zgodziła, chociaż jak mus to mus.. mojego teraz też nie ma :ico_zly: poszedł na imprezę.. tzn. kolega z pracy jego wprowadził się do nowego domu i robi firmową parapetówkę.. podobno o 22 mają się rozchodzic,, ciekawa jestem o której mój szanowny małżonek wróci.. bo zegarka to on nie nosi, a dom jest jakieś 30 km od bielska.
kurde mam rozstępy na około pępka i w dodatku tak swędzą
ja wszystkie które mam to pamiątka po pierwszej ciąży, teraz nie sypnął mi się ani jeden :ico_sorki: zobaczymy czy tak zostanie. Ale ja uważam że rozstępy po ciąży to jakieś "znamię" naszej kobiecości. Zostają z nami do końca jako jedna z pamiątek po miłym okresie ciąży :-D
to i tak łącznie czterokrotnie więcej niż u nas

A ja chodzę znowu z metrem i mierzę mały pokój bo nie wiem jak go przemeblowac. Niby mam koncepcję, ale nie do końca jestem do niej przekonana.. a innego rozwiązania znaleźc nie mogę :ico_wstydzioch:

[ Dodano: 2011-01-22, 21:27 ]
Za pierwsze dziecko 1200 euro a za drugie 865
hehe u nas 1000 ale złotych :ico_puknij: jest różnica..
a co robisz w pracy??
prowadzę swoją firmę zajmującą się zaopatrzeniem zakładów w artykuły bhp. Już obowiązki swoje rozdzieliłam, ale co bycie na miejscu, to jednak bycie na miejscu.
mąż do Polski się wybiera w następny week-end
musi jechac??? ja nie wiem czy bym się na to zgodziła, chociaż jak mus to mus.. mojego teraz też nie ma :ico_zly: poszedł na imprezę.. tzn. kolega z pracy jego wprowadził się do nowego domu i robi firmową parapetówkę.. podobno o 22 mają się rozchodzic,, ciekawa jestem o której mój szanowny małżonek wróci.. bo zegarka to on nie nosi, a dom jest jakieś 30 km od bielska.
kurde mam rozstępy na około pępka i w dodatku tak swędzą
ja wszystkie które mam to pamiątka po pierwszej ciąży, teraz nie sypnął mi się ani jeden :ico_sorki: zobaczymy czy tak zostanie. Ale ja uważam że rozstępy po ciąży to jakieś "znamię" naszej kobiecości. Zostają z nami do końca jako jedna z pamiątek po miłym okresie ciąży :-D

A ja chodzę znowu z metrem i mierzę mały pokój bo nie wiem jak go przemeblowac. Niby mam koncepcję, ale nie do końca jestem do niej przekonana.. a innego rozwiązania znaleźc nie mogę :ico_wstydzioch:

[ Dodano: 2011-01-22, 21:31 ]
Blanka26, to miałaś podobny poród do mojego :-D mi też się zaczęło od chlupnięcia wód, także zanim dojechałam do szpitala to już zużyłam paczkę tych dużych poporodowych podpasek i dwie pary gaci. Dlatego teraz nie wiem czy będę wiedziała, że to TE skurcze.

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 sty 2011, 22:33

Blanka26, to miałaś te przeżycia z położną .. dobrze że druga się normalna trafiła :-)
Zostają z nami do końca jako jedna z pamiątek po miłym okresie ciąży :-D
owszem ja nawet nie narzekam wiedziałam ze moze tak byc :-) tylko te swedzenie..

Awatar użytkownika
Blanka26
Trzy tysiące lat minęło...

22 sty 2011, 22:38

@gniecha, czyli jak się nie pracuje to też się nie dostaje????
Dlatego teraz nie wiem czy będę wiedziała, że to TE skurcze.
na pewno będziesz wiedziała.
Blanka26 napisał/a:
ale może i wyprawka dla dziecka czterokrotnie droższa niż u nas :ico_olaboga:
Ale gin mi powiedziała ,że normalnie to już zaczyna skurczować tak od 34-35 tydzień to norma macica trenuje przed porodem to nic takiego .
to moja macica jakaś leniwa, bo ani w pierwszej ciązy ani teraz nie mam skurczy, ale za to może poród znienacka znów będzie :ico_haha_02: tak najlepiej :ico_haha_01:

[ Dodano: 2011-01-22, 21:44 ]
Blanka26, to miałaś te przeżycia z położną .. dobrze że druga się normalna trafiła :-)
nom. chyba spać jej się chciało. :ico_haha_01: z jednej strony dobrze rodzić w nocy, bo cisza, spokój, nie ma tylu ludzi kręcących się i przeszkadzających, ale z drugiej można trafić na śpiucha położną :ico_haha_01: a rano tuż jak urodziłąm naschodziło się tyle pielęgniarek, ze zliczyć nie mogłam :ico_olaboga: aż mnie to wkurzało, bo ja z gołym tyłkiem leżałam, a przychodziły witać się z innymi, i oglądać mi dziecko, jakby nie miały co robić :ico_puknij: ale ja na fajną położną rafiłam, młoda, serdeczna, mówiła mi wtedy pamiętam po imieniu, widać, że chciała mi pomóc :-)

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 sty 2011, 22:59

ale ja na fajną położną rafiłam, młoda, serdeczna, mówiła mi wtedy pamiętam po imieniu, widać, że chciała mi pomóc :-)
o to super :-D

tak myślę czy dzisiaj się uśpię czy nie.. :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
AniaZaba
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

22 sty 2011, 23:00

to moja macica jakaś leniwa
:ico_smiechbig:

Awatar użytkownika
pinko
4000 - letni staruszek

22 sty 2011, 23:54

mmm :ico_brawa_01: a jakiego ?
moja córa zażyczyła sobie McQueena :-)
Tynusz1 napisał/a:
no chyba nie uważacie się za stare?:-)
Nie no ja absolutnie nie czuję się staro!!!
ja też nie i to mnie przeraża, bo czuję się jak 20-latka, ale widzę różnice...
a u mojej mamy się narobiło, zaszła do banku pobrać pieniądze i okazuje się że na koncie znikło 1020 zł :ico_szoking:
o matko! :ico_olaboga: jak to możliwe, tyle kasy i bank nic nie wie? :ico_puknij:
no ale cóż dla męża tego nie dam zrobić :ico_nienie: wyobrażacie sobie co to było :ico_olaboga: :ico_haha_01:
hehehe, jestem w stanie sobie wyobrazić :ico_haha_01:
Pinko szybko poszło ci z tą pracą :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
to jutro rób zdjęci tortu :-D
z pracą poszło szybko, ale co z tego jak nie oddałam jej dzisiaj, bo mi ten baran nie dał zgody. Dowiedzialam się jednak na uczelni, że wszyscy którzy u niego piszą, mają problemy i ptracy nie oddali dzisiaj.
Zdjęcia torcika wkleję za chwilę...
nie tak o dawali , jak wcześniej przez neta im zgłosiłam , że skończyłam 26tc to dostaje się darmowe paczki które trzeba odebrać w aptece :-)
super, Ty masz tam luksus, marzenie dla matek i ciężarnych ;-) to się chwali, kiedy u nas tak będzie?
b@sia, o takich badaniach jeszcze nie słyszałam, ale to dobrze, że dmuchają na zimne, w końcu chodzi o noworodki :-)
Oby nie bo mąż do Polski się wybiera w następny week-end a boję się by się nie zaczęło jak go nie będzie bo taksówkę mogę wziąć ,ale co z synem zrobię??Przecież nie zabiore go na porodówkę :ico_szoking:
:ico_olaboga: a mąż nie może odłożyć wyjazdu do Polski? W takim okresie, to wydaje mi się, że powinien już z Tobą siedzieć, na wszelki wypadek...

Mi też się pojawiły bóle jak na @ ,od jakichś kilku dni. Och jak ja bym chciała urtodzić naturalnie, a nie przez cesarkę, jeszcze się łudzę, że tak może być :-) hehehe

Dzisiaj Uli imoerzkę urodzinową robiliśmy, gości było trochę, Ula zadowolona, najbardziej podobał jej się właśnie tort, który nawet się udał, ona była zachwycona i nie mogła się doczekać, kiedy go wystawimy na stół i będziemy jeść. Wszystkim się chwaliła, że mama jej taki super torcik zrobiła. To takie miłe, bo tyle pracy mnie ten tort kosztował i skończyłam go robić 1:20 w nocy, ale było warto, jej zadowolenie wynagradza wszystko :-)

Zaraz wkleję zdjęcia :-)

[ Dodano: 2011-01-22, 23:21 ]
Trochę fotek:
ja to jestem taka gruba:
Obrazek
Ula ze swoim półtora roku młodszym kuzynem;
Obrazek
Tak wyszedł torcik:
Obrazek
Ula po zdmuchnięciu świeczek:
Obrazek
Moje dziecie z lalą na baranach:
Obrazek

Awatar użytkownika
manenka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 sty 2011, 02:24

hej

dziś ciężki dzień miałam , chcieliśmy się wybrać do znajomych na kawę to ja się wyszykowałam , a jak już byłam wystrojona to dostałam zawrotów głowy i nad kiblem siedziałam 2h i nie mogłam zwymiotować, tak mi niedobrze było, ale nic nie chciało wylecieć, już sobie myślę niech wyleci to ze mnie to lżej mi będzie, ale nie męczyłam sie dalej, potem jak mi przeszło to mnie skurcze złapały i trzymały 4h, a jak skurcze puściły to krew z nosa leciała, i tak cały dzień minął a ja dopiero dobrze się poczułam o 19, więc ani nic nie poprałam ,a ni nie porastałam

Pinko wszystkiego najlepszego dla Uli :ico_tort:
spełnienia marzeń :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
torcik cudowny ,Mike mój też w Zygzaku zakochany więc pewnie w siódmym niebie byłyby jakbym mu taki torcik zrobiła :-D
brzuszek śliczny :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Agniecha to kiepsko, że nie dostałaś kasy jak nie pracowałaś
ja nie pracuje a kasę normalnie dostaję bo mąż pracuje
a kasę tu za poród bardzo dużą dają 35 000kr to jakieś 17 000zł , wiec całą wyprawkę kupisz i jeszcze zostanie :-)

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”