: 22 gru 2011, 22:27
Wklejam i tu inną opcję - Fionę
oraz przepis łatwiejszy jeszcze bardziej wg mnie, bo ze Śnieżki
SKŁADNIKI:
spód biszkoptowy upieczony według ulubionego przepisu
5 zielonych galaretek w proszku np. agrestowe, kiwi, itp.
1 śnieżka (bita śmietana w proszku)
450ml soku "Kubuś" o smaku zielony banan i kiwi
6 szkl. wody
200 ml zimnego mleka
delicje cytrynowe lub pomarańczowe
PRZEPIS:
do brytfanki kładziemy biszkopt
PIERWSZA MASA:
w 1,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki
dolewamy do nich sok
odstawiamy do zgęstnięcia
kiedy masa będzie już gęsta wylewamy ją na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy (nie możemy dopuścić do zastygnięcia)
pozostawiamy do zastygnięcia
na tej warstwie układamy delicje
DRUGA MASA:
w 1,5 szkl gorącej wody rozpuszczamy 1 galaretkę
odstawiamy do ostygnięcia
z mleka i śnieżki ubijamy sztywną pianę
na wolnych obrotach mieszamy ubitą śnieżkę i ostygniętą lekko gęstą galaretkę
taka masę wylewamy na delicje i równomiernie rozprowadzamy
pozostawiamy do zastygnięcia
GALARETKA:
w 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki
odstawiamy do zgęstnięcia
gęstą galaretkę wylewamy na wierz ciasta
zostawiamy do zastygnięcia
Smacznego!
Można zrobić w tortownicy w formie torta.
oraz przepis łatwiejszy jeszcze bardziej wg mnie, bo ze Śnieżki
SKŁADNIKI:
spód biszkoptowy upieczony według ulubionego przepisu
5 zielonych galaretek w proszku np. agrestowe, kiwi, itp.
1 śnieżka (bita śmietana w proszku)
450ml soku "Kubuś" o smaku zielony banan i kiwi
6 szkl. wody
200 ml zimnego mleka
delicje cytrynowe lub pomarańczowe
PRZEPIS:
do brytfanki kładziemy biszkopt
PIERWSZA MASA:
w 1,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki
dolewamy do nich sok
odstawiamy do zgęstnięcia
kiedy masa będzie już gęsta wylewamy ją na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy (nie możemy dopuścić do zastygnięcia)
pozostawiamy do zastygnięcia
na tej warstwie układamy delicje
DRUGA MASA:
w 1,5 szkl gorącej wody rozpuszczamy 1 galaretkę
odstawiamy do ostygnięcia
z mleka i śnieżki ubijamy sztywną pianę
na wolnych obrotach mieszamy ubitą śnieżkę i ostygniętą lekko gęstą galaretkę
taka masę wylewamy na delicje i równomiernie rozprowadzamy
pozostawiamy do zastygnięcia
GALARETKA:
w 3 szkl. gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki
odstawiamy do zgęstnięcia
gęstą galaretkę wylewamy na wierz ciasta
zostawiamy do zastygnięcia
Smacznego!
Można zrobić w tortownicy w formie torta.