zgadzam się, że na forach warto pisać co Tobie pomogło, ale nie powinno się wprowadzać w błąd z tymi szczepami ;) bo akurat pochodzenie szczepów probiotycznych nie ma znaczenia - liczy się to, czy szczepy te zostały przebadane i mają potwierdzoną skuteczność działania. jakby pochodzenie miało znaczenie, to wielu probiotyków nie byłoby w ogóle na rynkach w różnych krajach a tak nie jest, bo wiele jest probiotyków (prawdziwych czyli oznaczony szczep + potwierdzona skuteczność + badania) jest nawet jeśli pod inną nazwą to z takimi samymi szczepami w RÓŻNYCH krajach i działają. to jest strasznie głupia teoria ;DLilo masz troche racji jeden lek nie działa na wszystkich ludzi tak samo, tylko ze dziewczyny chciały zwrócic uwage na to, zeby kupowac probiotyki ze szczepami polskiego pochodzenia. Teraz jestem mądra, bo tez juz to wiem :) One akurat stosuja invag, bo byc moze działa na nie najlepiej, ja akuraz stosuje lactovaginal, bo w moim przypadku sprawdził sie własnie on. Kazdy wybiera i kupuje wg własnego uznania, a fora sa po to zeby wyrazac swoje opinie i rekomendowac dobre preparaty.
Uff... ale sie napisałam
leki to przepisują lekarze i powinni to robić na podstawie właściwych badań a nie sugestii pacjentki, bo "koleżance pomogło" ;)Witaj Kornelia_12 fajnie że nowe osoby którę czytają ten wątek właśnie tak to rozumieją. Ja zawsze pytam koleżanki o opinie leków używanych przez nie, łatwiej jest potem kupić najepszy i sprawdzony lek.