Witajcie
Ja powiem jak było u mnie, pierwsze becikowe dostałam jak każdy, a drugie myslałam, ze mi nie przysługuje bo razem z mezem pracowaliśmy. Dopiero na TT się dowiedziałam że mój dochód liczy sie jako utracony i tylko przedstawiam dochody meza. Poleciałam do mopsu z naszymi pitami z pracy i prośba o przeliczenie. Okazało się że załapię się na rodzinne i wychowawczy
, ale musiałam poskładac stos dokumentów ( zasw. z zakł pracy o okresie urlopu wychow, akty urodzenia dzieci, ksero dowodów, zasw. z ZUS do wychowawczego, zaświadczenie z US o dochodach moich i meża, jesli rozliczacie się współnie musicie US p[oprosić o osobne zaświadczenia ) Oczywisci8e załatwienie formalności trwało ok 2 tyg, więc dokumenty do MOPS doniosłam w czerwcu. Pani z Mops poinformowała mnie również że dostane drugie becikowe
o które mozna sie starac max do 12 m-cy od daty urodzenia. Ja ciesze się z obrotu sprawy, choć przez moją niewiedzę straciłam 3 m-ce wychowawczego i rodzinnego
. No i w sierpniu musze złozyc nowy wniosek i zaś z US za rok 2006, ale juz wiem że się nie załapię. Także dziewczyny proponuje aby do mopsu po informacje udac się na macierzyńskim, jesli urzedniczki beda miłe na podstawie pitu rocznego za 2006r przelicza wam czy wam przysługuje drugie becikowe czy nie. zaoszczędzi to wam bieganiny :). Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-07-20, 15:36 ]gdybym wiedziała wcześniej, zamiast urlopu wypoczynkowego w zakładzie pracy, wziełabym odrazu wychowawczy a dopiero później zaległy urlop. Finansowo by się opłacało, ale ja wpadłam na ten pomysł duzo za późno.