emka nas na przedszkolaki wrzucila, wiec podczytuje
Carmen idzie do szkoly od wrzesnia (cos w rodzaju przedszkola) i jest bezplatna (od 9 do 14). Nasza szkola jest dwujezyczna, wiec bedzie angielski od 3 lat
placimy tylko za podreczniki.
maryla pisze:u nas w przedszkolu pani dyrektor chce sie przez ten rok starac o zgode czy cos tam zeby od nowego roku dzieci juz 3 ketnie uczyly sie czytac
moze wydaje sie barbarzynstwem, ale to jest na takiej samej zasadzie jak angielski - poznawanie literek przez zabawe. U nas w niektorych przedszkolach (zlobki w pl) dzieci dwuletnie poznaja literki, znajomej corka wychodzac z przedszkola znala literki i potrafila wiele przeczytac (wydukac
). Moj maz tez w wieku 3 lat juz czytal... zalezy na pewno od dziecka i wychowawcy.
maryla pisze:ja nei zapisuje bo stwierdzilam ze moje dziecko jeszcze po polsku nei umie dobrze a juz bedzie se zatruwac glowe angielskim
kazdy ma swoje zdanie. moja mala hiszpanskiego nie zna zbyt dobrze, a polskim jej glowe "zatruwam"
z niezlym wynikiem - idzie sie dogadac
dzieci w tym wieku maja chlonne umysly, bardzo szybko lapia jezyki i nie miesza im sie zbytnio (ponoc
) dlatego psycholodzy zalecaja jak najszybsza inicjacje w nauce obcego jezyka, zeby mozg tak jakby sie przyzwyczail i w starszym wieku ma tak jakby "zaprawe" i latwiej jest sie nauczyc wielu jezykow obcych
Ciekawe tylko po co tyle tego...
Chociaz zobaczcie np bruksele - tam standartowo dzieci mowia w 3, 4 jezykach i nie maja krecka