Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

23 sie 2011, 16:51

wlasnie,co zrobić! ?
- poczytaj sobie wczesniejsze wypowiedzi dziewczy,sa tam dokladne wskazowki :ico_sorki:

Mam nadzieje,ze u was skonczy sie na placzu :ico_sorki:

@gniecha
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

09 paź 2011, 08:19

A i no właśnie mi też się niestety przydarzyło !Byłam na siebie wściekła trzęsłam się cała pomyślałam od razu ,że skrzywdziłam dziecko i się chyba zabiję jak mu coś się stało . Stefan tak bardzo płakał jak nigdy ,ale krótko .Miał wtedy 6,5miesiąca jakoś tak.Zasnął na łóżku u mamy mojej (bo chwilowo nie mieliśmy dostępu do naszego domu-opis na lutówkach) wyszłam do kuchni po herbatkę i usłyszałam bum .Chryste myślałm ,że śpi a on się przekręcił i spadł czołem do ziemi :ico_szoking: Zadzwoniłam do lekarza gdy się trochę uspokoił ,ten kazał mi obserwować Stefka i postarać się by od razu nie zasnął bo to może być utrata przytomności .No i zaglądałam mu w oczka a on się śmiał już za chwilę nie przestawałam go całować i przepraszać .No i po 30 min zasnął leżałam obok niego i czuwałam nad oddechem co raz go szturałam i przeszkadzało mu to więc znaczyło ,że śpi.

OBIECAŁAM SOBIE NIGDY WIĘCEJ GO NIE ZOSTAWIĆ SAMEGO NA ŁÓŻKU NAWET JEŚLI ŚPI!!
Mam nadzieję ,że innym mamom dzięki takim opisom to się nie przydarzy. :ico_nienie:

Awatar użytkownika
Blanka26
Trzy tysiące lat minęło...

09 paź 2011, 10:42

@gniecha, o kurcze współczuję. Właśnie ja dlatego małego nigdy nie zostawiam samego na łóżku, nawet jak idę po pieluchę, do szafki to biorę go na ręce. Też mam nauczkę, bo Ola wyleciała mi z wózka jak miała kilka miesięcy, nie pamiętam ile, ale już dobrze siedziałą i co najdziwniejsze była przypięta pasami, ale nachyliła się jakoś dziwnie i zrobiła fikołka na podłogę. Uderzyła główką o szafkę :ico_placzek: Boże co ja wtedy przeżyłam, obserwowałam ją chyba z kilka dni. Dlatego Mata bacznie pilnuję.

@gniecha
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

12 paź 2011, 09:04

Ja też zawsze uważałam i nigdy samego nie zostawiałam tak jak mówisz czasem jak musiałam siusiu to szłam z nim na rękach ha ha .A to było pierwszy raz w dodatku spał a ja poszłam po zrobioną już prawie zimną herbatę to trwało kilkanaście sekund w pomieszczeniu obok.To było raz i o jeden raz za dużo!

[ Dodano: 02-11-2011, 11:50 ]
Głowa dzieci, a przede wszystkim niemowląt, jest w porównaniu z resztą ciała dość ciężka. W razie upadku (np. z leżaczka) maluchy często upadają na głowę (co np. nigdy nie przytrafiłoby się kotom pomimo ich dość ciężkiej głowy!). W wyniku takiego upadku może dojść do ciężkiego wstrząśnienia mózgu lub krwawień w obrębie jamy czaszkowej, co czasem powoduje następstwa wtórne.

Dziecko, które uderzyło się w głowę lub doznało innego urazu w jej obrębie, musi być uważnie obserwowane. Jeżeli zaraz po zdarzeniu krzyczy, nie wymiotuje i zachowuje się normalnie, zazwyczaj nie ma powodu do obaw. Mimo wszystko przyglądaj mu się bacznie jeszcze przez co najmniej 2-6 godzin, wstrząśnienie mózgu objawia się niekiedy z pewnym opóźnieniem.

Obserwacje prowadzić należy również w porach snu dziecka, w południe lub w nocy. Aby mieć całkowita pewność, czy maluch nie będzie wymiotował, że normalnie oddycha i udaje się go dobudzić, odzywaj się do niego lub go dotykaj (wystarczy, gdy stwierdzisz, że dziecko normalnie reaguje, tzn. przy budzeniu reaguje prawidłowo).
Kiedy do lekarza

Wystąpienie u dziecka poniżej wymienionych objawów jest wskazaniem do szybkiej wizyty w szpitalu. Po zauważeniu choćby jednego z objawów dzwoń na pogotowie i nie podawaj dziecku nic do picia i do jedzenia:

dziecko, po doznanym urazie głowy, krzyczy dłużej niż 15 minut, co może wskazywać na pęknięcie kości czaszki lub krwotok wewnątrzczaszkowy,
u dziecka wystąpił napad drgawek (por. s. 445 Encyklopedii zdrowia dziecka),
dziecko jest splątane lub nieprzytomne,
dziecko wielokrotnie wymiotuje (jednorazowe wymioty zaraz po urazie spowodowane są często przestrachem lub bólem),
z ucha, nosa lub ust dziecka płynie krew lub przezroczysta ciecz,
dziecko nie może utrzymać równowagi przy siedzeniu, chodzeniu lub raczkowaniu,
dziecko nie może sobie przypomnieć okoliczności wypadku ani poprzedzających go zdarzeń,
dziecko odczuwa silne bóle głowy,
źrenice dziecka (czarne punkciki w oku) różnią się wielkością.

W szpitalu

W szpitalu przeprowadzone zostaną badania, być może wraz z tomografią komputerową głowy (TK). Jeżeli badanie nie wykaże nieprawidłowości, a u dziecka wystąpią widoczne kłopoty z pamięcią lub utrata przytomności, mamy do czynienia ze wstrząśnieniem mózgu. Nawet jeżeli stan pacjenta ulegnie poprawie, trzeba go jeszcze obserwować przez 12-24 godzin, a w razie nieprawidłowości dłużej.

Zmiany stwierdzone w badaniu TK, np. obrzęk tkankowy, świadczą o stłuczeniu mózgu. W razie silnych krwotoków konieczna jest operacja.

Na podstawie badania TK stwierdza się, wcale nie tak rzadko, złamanie czaszki. Dopóki czaszka nie jest wgnieciona, a złamanie nie przebiega wzdłuż jej podstawy, złamanie nie ma zwykle istotnego znaczenia i nie wymaga specjalnej terapii.

Po doznanym wstrząśnieniu mózgu dziecko musi się przez dłuższy czas oszczędzać, by uniknąć dalszych wstrząśnień, prowadzących w konsekwencji do przewlekłych bólów głowy i innych stałych dolegliwości.

żrudło:encyklopedia.mediarodzina.com

Awatar użytkownika
natika
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

26 sty 2012, 22:04

mi synek też spadł kilka razy z łóżka, pierwszy raz jak miał 3 miesiące:( na szczęście nic mu nie było...

miska25252525

Re: Co robić kiedy dziecko spadnie z łóżka

11 lip 2014, 17:41

Co za glupoty ktos wypisuje ,ze po takim upadku np z lozka nie mozna dziecko przez 3 godziny klasc spac, konsultowalam to z lekarzem i to nie prawda jest! Powinno sie uraz skonsultowac z lekarzem ,ale w "przypadku niewielkiego urazu głowy obserwacja w szpitalu nie jest konieczna, jednak nalezy przedsiewziec nastepujace srodki:
-dziecko moze spac,
- dzecko powinno wiedziec gdzie sie znajduje i jak sie nazywa"(informacje z ulotki ze szpitala Niklanska w Warszawie )

Malin
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

03 wrz 2014, 08:30

Czasem warto się w takim wypadku udać do lekarza. Dziecko może sobie nawet coś złamać. Tutaj jest taki artykuł o najczęstszych urazach dzieci w domu: http://naobcasach.pl/najczestsze-urazy-u-dzieci/

jagna11
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

27 cze 2016, 21:35

Tak jak czytam wasze wypowiedzi to sama zaczynam się martwić. Zamówiłam właśnie łóżko piętrowe ze sklepu Marti Meble. Wiem, że jest porządnie zrobione, ale zawsze obawa, że dziecko spadnie z wysokości jakaś jest. Są jakieś sposoby, żeby bardziej zabezpieczyć górę? Chodzi mi o jakieś demontowane systemy.

wygodny
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

11 lip 2016, 23:38

Ja nigdy się spotkalem sie z tym, by dziekco spadło z normlanie zabeczpieczonego łóżka :/

Awatar użytkownika
choto
Gaduła niepokonana!
Gaduła niepokonana!

23 mar 2017, 11:47

Rozłóżcie dziecku przy łóżeczku o taki, kudłaty dywan - https://dywanstyl.pl/kategoria/shaggy-i-wlochacze
Nawet jeśli upadnie, to nie będzie to tak bolesne - nasza córka potrafiła się nawet nie obudzić po tym upadku - mówię całkiem poważnie. Tylko wybierzcie dywan maksymalnie puchaty.

Wróć do „Kącik dla rodziców”