Strona 4 z 7

: 04 sie 2009, 13:48
autor: avanti83
Moj sposob na kurczaka

ok 10 udek z kurczaka (lub palek) mieso musi szczelnie pokryc blache do pieczenia
kostka margaryny do pieczenia
1 cebula
przyprawy:
pieprz
sol
papryka ostra
papryka slodka
wegeta
przyprawa do kurczaka
bazylia
oregano
ziola prowansalskie
jednym slowem wszytsko co jest pod reka ;)

i teraz tak :D

pol kostki margaryny kroimy w plasterki i wykladamy nia spod blachy. Na margaryne ukladamy ciasno kurczka. Posypujemy go wszystkimi przyprawami. Cebule kroimy w drobna kosteczke i rowniez posypujemy nia kurczaka. Na koniec kroimy w plasterki pozostala czesc margaryny i wykladamy nia gore miesa. Nastepnie pieczemy w tempe 180 stopni przez ok 90 minut

kurczaczek przed upieczeniem wyglada tak

Obrazek

a po upieczeniu tak

Obrazek

i jest naprawde pyszny!!! Polecam :D

: 09 wrz 2009, 14:21
autor: ivon
avanti83, bardzo smakowicie to wyglada :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

: 09 wrz 2009, 16:39
autor: avanti83
ivon, dziekuje :ico_oczko:

: 17 wrz 2009, 09:13
autor: riterka
a ja wczoraj zrobiłam coś prostego mięso mielone, ryż ugotowany, cebula, jajko, bułka tarta i przyprawy, czyli nadzienie na gołąbki z tego zrobiłam kotlety jak mielone i usmażyłam wyszło pyszne, do tego miałam buraczki i obiadek pyszny

: 17 wrz 2009, 23:06
autor: carski
Do tego kurczaka przypraw ewidentnie nie szczędzisz, aromat musi być niesamowity.

: 18 wrz 2009, 06:53
autor: avanti83
carski, bo jak piecze sie kurczaka takim sposobem to przyprawy sa wrecz wskazane :) (kurczak nie jest slony)
a swoja droga uwielbiam przyprawy :) (zboczenie zawodowe) :)

: 20 paź 2009, 21:52
autor: nowamama
Ja bardzo lubię, zwłaszcza, że zbyt wiele czasu na gotowanie nie mam, kiełbaskę z piekarnika, ale koniecznie jałowcową, jest najlepsza, z łap polu, ale ja zamawiam u nich przez internet. Do tego gotuje ziemniaczki, kapustkę zasmażaną i pychotka. Obiad gotowy ;)

: 27 paź 2009, 14:49
autor: riterka
a wczoraj znalazlam coś takiego, już wypróbowane, pyszne i godne polecenia

składniki
1 kg karkówki
1/2 kg pieczarek
1/2 l śmietany
sól pieprz i bułka tarta

karkówkę kroimy w plastry solimy, pieprzymy obtaczamy w bułce tartej i smażymy, pieczarki w plasterki, solimy i pieprzymy
w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami karkówka pieczarki karkówka pieczarki zalewamy śmietana i do piekarnika, ja dałam zwykła śmietanę ale się zważyła, więc myślę, że przy 30% będzie dobrze!

SMACZNEGO :-D

: 27 paź 2009, 14:53
autor: rysio51
Zawijańce ze szpinakiem

Składniki:

- Pierś z kurczaka ( jedna, duża, podwójna)
- 10 – 20 dag surowego boczku
- Mrożonka szpinakowa ( zazwyczaj 450 gram)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka)
- Oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka kroimy w plastry tak jak na kotlety i przyprawiamy pieprzem, solą, czerwoną papryką, pokrojoną cebulą i startym czosnkiem oraz odrobiną oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Mięso musi się trochę przegryźć z przyprawami, dlatego dobrze jest to zrobić na 2-3 godziny przed pieczeniem. Mrożonkę szpinaku rozmrażamy na patelni, lekko podsmażamy i doprawiamy. Kiedy szpinak już będzie gotowy kładziemy go na surowych kotletach, po czym zawijamy. Podobnie jak roladki. Następnie na każdego zawijańca kładziemy plaster boczku. Pieczenie w piekarniku ma jeden poważny minus. Woda i tłuszcze z mięsa szybko odparowywują. Plaster boczku sprawi, że zawijaniec będzie soczysty i nabierze specyficznego aromatu. Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy tam brytfannę. Po około 20-30 minutach, kiedy mięso już się zarumieni, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i czekamy jeszcze jakieś 10-20 minut. Na koniec wyjmujemy zawijańce na talerz i rozkoszujemy się ich smakiem. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem :)

: 20 lis 2009, 12:27
autor: ivon
rysio51, jak doprawić ten szpinak?