Strona 336 z 858

: 31 sty 2011, 10:34
autor: aniawlkp86
u nas w szpitalu dodatkowo trzeba miec spirytus do pepka :ico_oczko:
to mnie zaskoczyłaś :-D
fioletem u was nie smarują pępka póki jesteście w szpitalu?

: 31 sty 2011, 10:41
autor: NOWA
u nas w szpitalu dodatkowo trzeba miec spirytus do pepka

to mnie zaskoczyłaś
fioletem u was nie smarują pępka póki jesteście w szpitalu?
co do pepka to juz podobno się pozmieniało, moja siostra rodziła w lipcuu 2010 r. i żadnego spirsusu sie nie stosuje, musze ja dopytać, czy coś w ogóle sie stosuje. Na pewno w szkołach rodzenia beda mówić :ico_sorki: , ja pamietam stosowałam roztwór 30% woda 70% spirytusu.

: 31 sty 2011, 10:44
autor: aniawlkp86
ja pamietam stosowałam roztwór 30% woda 70% spirytusu.
ja też tak Hani smarowałam
nawet nie wiedziałam,że teraz nic się nie stosuje :ico_sorki:

: 31 sty 2011, 10:46
autor: emilia7895
aniawlkp86, tak tak, to ta karkoweczka :ico_oczko:

: 31 sty 2011, 11:04
autor: Murchinson
aniawlkp86, tak tak, to ta karkoweczka :ico_oczko:
Wczoraj jedliśmy u znajomych inna wersję -karkówka z pieczarkami i serem:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry, doprawić jak kto lubi. Pieczarki pokroić w plastry.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy, układać przemiennie (warstwami) plastry karkówki-pieczarki ale tak by górna warstwa była z pieczarek. Piec. Pod koniec posypać żółtym serem. Wyjąć jak ser się rozpuści.
Z pieczarek i mięsa powstaje dość sporo sosu. Ilość pieczarek, właściwie ile kto lubi ale im więcej tym lepiej.
Ta wersja jest trochę bardziej cięższa od tej z dżemem morelowym ale też smaczna.

[ Dodano: 2011-01-31, 10:06 ]
W tym przepisie zamiast karkówki może być łopatka, a w tym z morelami-żeberka.

: 31 sty 2011, 11:17
autor: zoola27
co do pepka to juz podobno się pozmieniało, moja siostra rodziła w lipcuu 2010 r. i żadnego spirsusu sie nie stosuje, musze ja dopytać, czy coś w ogóle sie stosuje. Na pewno w szkołach rodzenia beda mówić :ico_sorki: , ja pamietam stosowałam roztwór 30% woda 70% spirytusu.
az jestem zaskoczona .......zapytam kolezanki która rodziła teraz w grudniu.. :ico_oczko:

: 31 sty 2011, 11:24
autor: Murchinson
Ja właśnie oglądam ddtvn i wypowiada się pani położna o laktacji-przystawiać jak najczęściej dziecko do piersi (mimo) iż może nie być pokarmu ale ważna jest stymulacja, można pic herbatki ziołowe i piwo karmelowe. Można sięgnąć po tabletki lub inne medykamenty.
O piwie to nie słyszałam nigdy.

: 31 sty 2011, 11:47
autor: emilia7895
Murchinson, o kolejny fajny przepis, na pewno wyprobuje
przystawiać jak najczęściej dziecko do piersi
wlasnie, to podstawa :ico_brawa_01:

: 31 sty 2011, 12:17
autor: aniawlkp86
Karkówkę pokroić w cienkie plastry, doprawić jak kto lubi. Pieczarki pokroić w plastry.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oliwy, układać przemiennie (warstwami) plastry karkówki-pieczarki ale tak by górna warstwa była z pieczarek. Piec. Pod koniec posypać żółtym serem. Wyjąć jak ser się rozpuści.
Z pieczarek i mięsa powstaje dość sporo sosu. Ilość pieczarek, właściwie ile kto lubi ale im więcej tym lepiej.
fajny przepis :ico_brawa_01:
piwo karmelowe
a to niby po co? przecież i tak laktacji nie podniesie a w końcu to alkohol :ico_noniewiem: podczas karmienia to ja żadnego alkoholu nie ruszałam i pić nie będę...
a ziołowe herbatki to piłam od czasu do czasu,a przystawiałam do piersi jak mała zażądała jedzenia :ico_oczko:

: 31 sty 2011, 12:27
autor: Murchinson
piwo karmelowe
a to niby po co? przecież i tak laktacji nie podniesie a w końcu to alkohol :ico_noniewiem: podczas karmienia to ja żadnego alkoholu nie ruszałam i pić nie będę...
a ziołowe herbatki to piłam od czasu do czasu,a przystawiałam do piersi jak mała zażądała jedzenia :ico_oczko:
Ta pani stwierdziła, że to na pobudzenia laktacji bo to piwo bezalkoholowe (choć jak dla mnie coś co zawiera 0,5% alkoholu nie jest bezalkoholowe), innego alkoholu pić zabroniła bo efekt będzie odwrotny. Jak usłyszałam o tym piwie to myślałam, że oczy wyskoczą :ico_szoking: