Frydza, Na Miłosza mamy patent, ale poszukałam dla Ciebie:
PRZEPIS NA DZIDZIUSIA
88. Dzidziuś
Ciasto:
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka kisielu w proszku,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jaja z cukrem ubić na parze. Do masy dosypywać porcjami kisiel. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.
Ciasto wlać do wysmarowanej i posypanej tartą bułką tortownicy i piec około 20 -- 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Przyrządzanie kremu:
1/2 litra mleka,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła,
4 łyżki kaszy manny,
2 łyżki kakao,
1 aromat migdałowy
Ugotować gęstą kaszę mannę na mleku. Odstawić z ognia i dodać cukier. Utrzeć masło dodając po łyżce ostudzoną kaszę. Na końcu dodać kakao i aromat migdałowy.
Gdy masa będzie jednolita i puszysta przełożyć nią ciasto przekrojone na trzy krążki.
Polewa:
1/4 kostki masła lub margaryny,
3 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1,5 łyżki wody
Wszystkie składniki podgrzać w rondelku ciągle mieszając. Gdy polewa ostygnie i zacznie gęstnieć polać nią ciasto, ozdobić owocami kiwi, banan, pomarańcza itp.