: 21 maja 2007, 12:07
autor: magda26
a jak sie robi podaj przepis moze zrobie tez nigdy nie robilam
: 21 maja 2007, 12:10
autor: asiula26
Już ten przepis kiedyś podawałam, ale dla ciebie proszę bardzo, podaję raz jeszcze
składniki:
3 cebule
1 pęczek dymki
(ja nie miałam dymki więc dałam więcej zwykłej cebuli)
Ok 30 dag marchewki (ale nie więcej żeby nam marchewkowa nie wyszła :haha01: )
3 łyżki masła lub margaryny (ja dałam masło)
1 i 1/4 litra rosołu (z kostki lub proszku)
2 gałązki tymianku (ciężko o świeży więc dałam taki suszony z torebki 2-3 łyżeczki, ale musi być KONIECZNIE)
3-4 kromki razowego chleba bez skórki (nie miałam razowego więc wzięłam zwykły)
tarty ser
sól i pieprz
przyrządzanie:
1. cebule oczyścić, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki. Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew oskrobać, umyć i pokroić w wąziutkie paseczki.
2. w naczyniu rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebule, udusić. Dodać dymkę i marchew, dusić wszystko razem. Całość zalać rosołem, krótko zagotować, a następnie gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Wrzucić tymianek drobno posiekany, dodać sól i pieprz do smaku.
3. chleb pokroić w drobne kostki, rzucić na rozgrzany tłuszcz, przyrumienić na złocisto-brązowy kolor.
4. zupę rozlać do bulionówek, posypać tartym serem i grzankami. wstawić na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika i zapiec (za wykorzystałam mikrofalówkę, też może być)
życzę smacznego
: 21 maja 2007, 12:12
autor: magda26
ok wydrukowalam moze byc pyszna i chyba zrobie dzisiaj powiem mojemu P zobaczymy czy bedzie chcial ;p
: 21 maja 2007, 12:12
autor: asiula26
a ja właśnie natknęłam się na przepis chili concorne, i chyba zrobie jutro
[ Dodano: 2007-05-21, 12:14 ]mam nadzieję że będzie wam smakowac, ja też muszę ją zrobić jeszcze kiedyś przed porodem bo potem coebula zabroniona
: 21 maja 2007, 12:26
autor: Frydza
tak ciuszki powieszone
ale tego duzo
teraz chwila odpoczynku i pora prasowac
: 21 maja 2007, 12:27
autor: asiula26
dobrze że mam to już za sobą, ja Frydza prasowałam przez 3 dni, aż się ze wszystkim uporałam
: 21 maja 2007, 12:32
autor: Leatka
grochówkę ja robię tak:
wędzony boczek pokrojony w kosteczkę podsmażam razem z cebulką pokrojoną w kosteczkę. Jak się przesmaży dolewam wody, wrzucam groch (ja używam łuskanego), liść laurowy, ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu, pokrojony czosnek, trochę wegety. Jeśli mam to daję jeszcze wędzone kości, albo skórkę z wędzonego boczku, jak nie to kostki rosołowe. Jak groch już trochę zmięknie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę, doprawiam majerankiem. Zagęszczam wodą z mąką.
Wychodzi naprawdę dobra - aż nabrałam smaku i chyba jutro zrobię hihi
: 21 maja 2007, 12:34
autor: Frydza
ASIULKA mysle ze tez bede prasowac przez pare dni
ale dam rade to takie przyjemne prasowac male ciuszki
: 21 maja 2007, 12:34
autor: Leatka
Ja ubranek też miałam mnóstwo i cieszę sie że nie zostawiłam tego na ostatni moment bo teraz to już bym chyba nie dała rady
na szczęście wszystko gotowe czeka na maluszka. Oprócz fotelika do samochodu bo stale zapominają mi go przywieźć
a muszę go jeszcze wyprać