Awatar użytkownika
izabelllla123
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 sie 2011, 08:49

Witam Kochane z rana

tak mnie nuda męczy od 6 że zaczelam piec ciasto biszkoptowe i robię masę do karpatki przełoże je a na góre owoce i galaretka.

Pogoda nawet nawet w nocy całe pranie mi zlało takie oberwanie chmury przyszło. Teraz sie suszy.

Idę do sklepu po owoce i swieze bułki dla M. bo spi jak zabity chłopina po calym tygodniu

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 sie 2011, 09:13

Cześć!

Ja pobudka przed 8, bo M. mi chrapie przez całą noc, bo przeziębiony :ico_zly:

I sobie Woodstock oglądam na FB :-D

Ja też mam pępek Zu w pudełku pamiątek. Nie wygląda atrakcyjnie, ale może ona doceni za kilkanaście latek.

Pati no to w miarę szybkiego malowania :-)

Aaaa.... tyję znowu :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 sie 2011, 10:22

hej laski

wpadam z kawką, Przemcio w pracy niestety jego zmiana wypadła a dziś ma urodzinki
z samego rana dostał zegarek :-D ależ był zachwycony :ico_brawa_01: tak mu sie podobał, jak dziecko sie cieszył :-D
z resztą zawsze sie cieszy z prezentów ode mnie :ico_oczko: staram sie trafić w jego gust

co do pępka -my też pzremywaliśmy spirytusem rektyfikowanym rozcieńczonym 2 kieliszki spirytusu i 1 kieliszek wody przegotowanej :ico_oczko: i rzeczywiscie trzeba głęboko, a jak kikut nie chce zaschnać to obwiązuje sie go kawałkiem gazy jak sznurkiem i moczy sie tą gaze spirytusem przy każdej zmianie pampka :ico_oczko: nam pomogło i odpadł dosć szybko :ico_oczko: też schowałam na pamiatkę
ostatnio oglądaliśmy pudło pamiątkowe i spadł na podłoge, szybko szukaliśmy zeby Haker nie zeżarł :ico_haha_01:

ja kupiłam tylko jedna paczkę pampersów newborn
bo przy Majce też jedna mi zeszła, nawet 2-3 szt mi zostały bo w domu używałam od razu rozmiaru 2 :ico_oczko: i takie kupuję :ico_oczko:

[ Dodano: 06-08-2011, 10:26 ]
ja też dziś spać w nocy nie mogłam, maja tak samo kręciła sie bite 2 godziny
w końcu przylazła do nas i poprosiła o kakao :ico_haha_01:

ja podniosłam już łózeczko dla małego
Przemek zastanawia sie nad imieniem jeszcze
mnie sie Gabryś podoba ale jak bedzie chciał inaczej to dam mu szanse sie wykazać, niech wymyśli coś ładnego to wezme pod uwagę :ico_haha_01:

[ Dodano: 06-08-2011, 10:29 ]
tak mnie nuda męczy od 6 że zaczelam piec ciasto biszkoptowe i robię masę do karpatki przełoże je a na góre owoce i galaretka.
a my małą imprezke robimy za tydzień, bo tak wszystkim pasuje a no i po wypłacie bedzie :ico_haha_01:
i bede robiła Przemkowi Red Velvet Cake :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Obrazek

mam nadzieje zę wyjdzie pyszne :ico_brawa_01:

elibell
4000 - letni staruszek

06 sie 2011, 11:37

izuś_85, ale ciacho fajne, wrzuć przepis :)

Witam się sobotnio, ja wyspana jak nigdy no ale znów mąż dał pospać do 10:):)Tyle, że wiem że pewno jutro ja będę musiała wstać rano do małej hihihi

izuś_85, Sto Lat dla męża i super, ze zadowolony z prezentu:)
Pati no to w miarę szybkiego malowania
też życzę tego samego:)

Ja nie wiem kiedy u nas pokój zacznie sie malować, musze męża przycisnać bo ile można czekać:)

Miłego dzionka Kobietki Wam zyczę:)

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 sie 2011, 12:45

izuś_85, ale ciacho fajne, wrzuć przepis :)
Red Velvet Cake

Składniki:

* 2½ szklanki mąki pszennej
* 1¼ szklanki cukru
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka soli
* 2 duże jajka
* 1½ szklanki oleju słonecznikowego
* 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1 łyżka winnego octu
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 60 ml czerwonego barwnika w płynie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.*

Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.

W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia (również widelcem).

Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).

Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.

Masa kremowa:

* 2 opakowania serka kremowego Philadelphia (1 opakowanie - 300 g)
* 200 g masła, w temperaturze pokojowej
* 1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

W misie miksera utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na 30 - 45 minut do lekkiego stężenia.

Wykonanie:

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

* jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim; najlepiej przygotować ciasto, podzielić na 2 części i - co ważne sodę dodać do każdej dopiero przed samym pieczeniem

źródło: internet, "mojewypieki.blox.pl"

elibell
4000 - letni staruszek

06 sie 2011, 13:50

izuś_85, dzięki za przepis, już sobie zapisałam i kiedyś spróbuje zrobić:):):)

Awatar użytkownika
izabelllla123
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

06 sie 2011, 15:02

Izuś ciasto wyglada bardzo apetycznie, nie widzialam jeszcze całego czerwonego, a gdzie mozna ten barwnik kupić i ile mniej wiecej kosztuje??

I oczywiscie gratulacje i najlepsze zyczonka dla twojego Męzczyzny z okazji urodzin, super że zegarek się podobał :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 sie 2011, 17:30

Witajcie dziewuszki
Pati no to w miarę szybkiego malowania :-)
też życzę tego samego:)
dzieki , ale jak tak dalej pojdzie, to nie wiem moze za miesiac skonczymy :ico_zly: wydalismy tyle kasy na farbe, specjalnie wzielismy drozsza, lepsza, jeszcze facet polecil nam profesjonalna, a okazala sie taka profesjonalna, ze nie wiem co. Nie kryje, maze sie na scianie, zostaja biale plamy i oczywiscie zabraklo, maz polecial szybko dokupic farby, tragedia, dopiero pomalowalismy jeden pokoj, a jeszcze jeden musimy dzis, a reszta jutro, odechcialo mi sie malowania

izus, fajnie wyglada to ciasto, noi super, ze prezencik mezowi sie podoba, wszystkiego najlepszego dla NIEGO :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Na dodatek jeszcze taki upal, niby pochmurno a tak parn , ze szok, jestem cala mokra, po cyckach mi leci :ico_olaboga:

Spakowalam juz ciuszki na razie do tych pudel, a jak juz bedzie po malowaniu, to sobie poprasuje i poukladam do szafy, jeszcze musze jeden karton ciuszkow wyprac i to wszystko, zostanie mi tylko posciel

Milej sobotki zycze :-)

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

06 sie 2011, 18:11

Szkieletorek to Ty widzę od wszystkiego jesteś :ico_szoking:

:
kurde dokładnie, czasem jak czytam to mam wrażenie jakbyś pisała o swoim dzieciątku, bo wychodzi na to, że wiecej przy małej robisz jak jej własna matka czy ojciec, dla mnie nie wyobrażalne serio
No cóż, ona uważa że lepiej będzie kiedy mała będzie mieć zapewniony byt, jak będzie mieć wszystko czego zapragnie.
Dla mnie również jest to nie do przyjęcia.Ale są różni ludzie.
nie wiem czy ta zgaga ma cos wsplnego z wloskami
Ja myślę że kolejny zabobon, znam kilka osób które miały zgagę i dziecko łyse,oraz cześć co miały zgagę i mają czuprynki.

Co do porodu,nacinania, wypychania czy próżnociągu to jedno wiem że u nas w PL to chcą szybko się pozbyc a nie czekać by dziecko się naturalnie urodzilo.Dlatego podobają mi się porody w domu.
nie wiem czy ta zgaga ma cos wsplnego z wloskami
Ja myślę że kolejny zabobon, znam kilka osób które miały zgagę i dziecko łyse,oraz cześć co miały zgagę i mają czuprynki.
Moja teściowa mówi, że u niej to tak było, poczuła lekki ból i stwierdziła że rodzi, poszła do szpitala, pierdła i wyszły dzieci.
Mam koleżankę ktora urodziła dwoje dzieci i mówi że dentysty sie bardziej boi niż porodu. Moja mama jak mnie rodziła pośladkowo to mówi ze mało co ją bolała, tak jak by chciała z wc skorzystać i byłam na tym świecie.

Ocet, sok z cytryny , soda oczyszczona i inne domowe sposoby sa cudowne,Ja malo chemii używam w domu. Nie wiem czy pisałam kiedykolwiek ale plytki wc umywalka wanna myje tylko woda z octem , mieszkamy w domu 11 lat i wszystko wygląda jak nowe.

[ Dodano: 06-08-2011, 18:34 ]
Kocura mam pytanie bywasz czasem w tym sklepie kolo ciebie ,, Mieszko,,?
Bylam wczoraj i spodobała mi się jedna posciel ale zapomnialam popatrzec na cene by porównać z allegro.

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 sie 2011, 19:37

Hej, hej!

Jezuuu, ale ja dziś nie do życia jestem, non stop chce mi się spać :ico_olaboga: Drzemnęłam się w południe. Teraz byliśmy u siostry na obiadku, takim urodzinowym i znowu bym poszła do łóżka.
Kocura mam pytanie bywasz czasem w tym sklepie kolo ciebie ,, Mieszko,,?
rzadko bywam, ale to dlatego,że wiem jakie tam ceny :ico_haha_01: Ale mam tak blisko,że chętnie Ci sprawdzę tą pościel. Tylko wyślij mi linka na priva z allegro,żebym wiedziała jaka i pójdę po niedzieli.

izuś_85, ale ciacho się zapowiada :ico_szoking:
No i sto lat dla Mężulca :ico_brawa_01:
A to,że mu się prezent podobał to wcale mnie nie dziwi :ico_oczko:

Pati85, ale pech z tymi farbami :ico_olaboga:
Najlepiej na biało się maluje, bo przynajmniej mało smug i się nie marze :ico_haha_01:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”