leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 gru 2009, 10:24

hejka
a wiesz,ja juz teraz zaczynam rozumiec czemu u was tak zadko spotykacie sie z lekarzem,ta polozna dzis mnie tak wybadala,ze wiecej wiem,niz od niego jak zaglada do srodka .I jeszcze mi powiedziaal,ze jak by mnie mogla zbadac jak lekarz,to wiecej by mi powiedziala
tutaj polozne sa bardzo wyksztalcone, podczas calej ciazy nie ma ani jednej wizyty u lekarza, no chyba ze sie cos dzieje :ico_oczko:
porod tez odiera tylko polozna z pielegniarka :ico_oczko:
a badania ginekologicznego nie robia bo mowia ze to nie potrzebne :ico_noniewiem:
bo podobno skracajaca sie szyjka nie ma duzego wplywu na przebieg ciazy :ico_noniewiem:
moja polozna wozi ze soba tez sprzecik do ktg i ma mi akupunkture zaserwowac
no ja w piatek na wizycie zapytam sie o ktg ale wydaje mi sie ze tutaj robia dopiero jak sie jest po terminie
Przy okazji wypytalam sie o moj brzuchol i potwierdzila, ze to te skurcze odpowiedzialne za opadanie brzuszka...
a powiedz mi jak to u ciebie wyglada??
bo ja nie mam wogole bolesnych skurczy
po prostu co jakis czas(czasami tak co godz) twardnieje mi brzuch, potrzyma z dwie min i puszcza
no i czasami dochodza do tego bole @ :ico_noniewiem:

my po pysznym sniadanku zrobionym przez meza :ico_oczko:

jakis wiekszych planow na dzisiaj nie mamy, tylko do tesciow sie przejdziemy pozegnac bo dzisiaj jada do PL

no i powinnam lazienke sprzatnac ale to sie jeszcze zobaczy :ico_oczko:

udanego dnia :ico_oczko:

lilo

15 gru 2009, 10:44

Hej!

Ja też myślę, że jak nic się nie zmieni to powinni rozwiązać ciążę Anusiek. Chyba w razie czego łatwiej pomóc maleństwu poza brzuszkiem.
Ciekawe czemu ma takie skoki tętna :ico_sorki:

geheimnis nie wydaje mi się żebyś dobiła do 20 :ico_sorki: Z Piotrusiem w ostatnim miesiącu przytyłam 2 kg więc wcale nie dużo choć czasem mówi się że ostatni miesiąc bywa pod tym względem "największy".

Ile mam śpioszków nie wiem, dzisiaj wstawiłam pierwszą turę prania :-D Ale raczej wystarczy spokojnie, mam troche pajacy też. Trochę ciuszków po Piotrusiu wyrzuciłam bo już zniszczone bardzo były, ale trochę dokupiłam więc jak u niego starczyło to i teraz starczy.

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

15 gru 2009, 14:14

Witam :-D
Dzisiaj byłam na wizycie u gina i no pierwszym KTG.Ale byłam przejęta, A wszystko wyszło ładnie.Szyjka w miarę długa i zamknięta,więc lekarka powiedziała że jak odstawie leki w wigilie (też se termin wymyśliła-nie ma co ) to nic sie "NIE POWINNO" wydarzyć przez następny tydzień. Pytałam o częstą czkawkę u mojej niunki bo wczoraj pobiła swój własny rekord-6 razy miała.Gdzieś czytałam że to może być związane z niedotlenieniem,ale ginka
mnie uspokoiła i powiedziała że to normalne i nic sie złego z dzidzią nie dzieje.No mam nadzieję. KTG wyszło dobrze,na początku były zakłócenia bo mała dostała oczywiście...CZKAWKI.No i kopała strasznie,bo przeszkadzało jej że ją coś ściska. Teraz KTG mam mieć co tydzień,plus USG w przyszły wtorek,no a kolejna wizyta u gina za 2tyg,a potem już co tydzień.Się najeżdżę jak głupia,ale trzeba to wszystko posprawdzać dla dobra bobasa.Badania krwi jeszcze na początku stycznia mnie czekają.
po prostu co jakiś czas(czasami tak co godz) twardnieje mi brzuch, potrzyma z dwie min i puszcza
no i czasami dochodza do tego bole @ :ico_noniewiem:
Ja tam mam od 11 tygodni już,tylko teraz troszkę właśnie intensywnej odczuwam te ciągnięcia podbrzusza.No i występują znacznie częściej bo np podczas dzisiejszego KTG które trwało 20 min 2 razy łapał mnie skurcz. :ico_zly: Raz to w nocy wstawałam po magnez bo co 5-7min mnie łapało.
Ja też myślę, że jak nic się nie zmieni to powinni rozwiązać ciążę Anusiek
Zgadzam się.Ciąża jak najbardziej donoszona,a działać byłoby im znacznie łatwiej.
geheimnis nie wydaje mi się żebyś dobiła do 20 :ico_sorki:
No biorąc pod uwagę że w ciągu ostatnich 2 tyg przybrałam 1,5 kg to myślę że do końca ciąży wskoczy ok 3,więc zatrzymam się na tych 16kg.Nie ma tragedii,zwłaszcza że to wszystko idzie mi w brzuch,a reszta bez zmian praktycznie.

Awatar użytkownika
Helen
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 gru 2009, 14:36

a powiedz mi jak to u ciebie wyglada??
bo ja nie mam wogole bolesnych skurczy
moja polozna stwierdzila, ze ten rodzaj skurczy pojawia sie ok. 4 tygodni przed terminem porodu i objawia sie czesto jako bol w podbrzuszu, taki mniej wiecej jak przy @, do tego moze dojsc bol czy ciagniecie w pachwinach. Ja mam dodatkowo co jakis czas kilkusekundowe skurcze bardzo nisko w podbrzuszu, szczegolnie wieczorem. A brzusio twardnieje mi tez bardzo czesto, ale to juz od dawna...
Chyba w razie czego łatwiej pomóc maleństwu poza brzuszkiem.
tez tak mysle, juz nieraz sie zdarzalo, ze lekarze zbyt dlugo czekali z decyzja... powinni sie uczyc na wlasnych i kolegow bledach
pierwszym KTG.Ale byłam przejęta, A wszystko wyszło ładnie.Szyjka w miarę długa i zamknięta
czyli wszystko pieknie :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

15 gru 2009, 15:31

czesc :-D Widze,ze te wasze polozne rzeczywiscie bardziej kompetentne niz lekarze i jaki sprzet maja :ico_szoking:

geheimnis, super,ze u lekarza wszystko super,a leki odstawisz i bedzie dobrze.Shivie po odstawieniu lekow lekarz powiedzial,ze do 3 dni i irodzi,oczywiscie chodzila jeszcze potem 2 tygodnie i musieli wywolywac,wiec nie martw sie :ico_oczko: On lezala prawie od poczatku 2 tryestru,do tego problemy z tarczyca i cukrzyca ciazowa :ico_olaboga: Za to w nagrode porod miala szybki,bo oxy dostala o 10 a o 16 mala juz byla na swiecie :ico_brawa_01:

Wiesci od Anusiek Moj synek mial tachykardie.Tetno mu skoczylo do 190,mialam usg i serduszko wyglada ok,maluszek wazy 3 kg.Nie wiedza skad te skoki,jesli bedzie do jutra ok,to moze bede niedlugo w domu.Jesli bedzie cos zle to nie wiem co zrobia.W kazdym razie wywolanie porodu to ostatecznosc.Pozdrow dziewczyny,sciskam was mocno

Juz nawet komentowac mi sie ie chce,oni chyba na lapowke czekaja :ico_zly:

Ja padam na gebe,wysprzatalam gabinet mezusia,jaki tam byl syf :ico_szoking: Ale doslownie wylizalam centymetr po centymetrze,lacznie z lampa na suficie :-D Teraz jest tam juz swiatecznie :ico_haha_01: Oczywiscie jak zadzwonilam i powiedzialam mezowi,to sie zalamal i zamista dziekuje uslyszalam - kochanie,ja tam znowu nic nie znajde :ico_zly: Ale co tam,porzadek musi byc :-D

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

15 gru 2009, 16:30

geheimnis, super,ze u lekarza wszystko super,a leki odstawisz i bedzie dobrze.Shivie po odstawieniu lekow lekarz powiedzial,ze do 3 dni i irodzi,oczywiscie chodzila jeszcze potem 2 tygodnie i musieli wywolywac,wiec nie martw sie :ico_oczko:
Mnie lekarka powiedziała że po odstawieniu leków w ciągu 10 dni mogę urodzić,ale może być tak że nic mnie nie ruszy.W każdym razie 6 dni po odstawieniu mam wizytę kontrolną więc się dowiem czy się cokolwiek zaczyna dziać z moją szyjką.
Mam pytanko.Czy szyjka powinna być twarda czy miękka? Bo ja mam miękką i nie wiem czy to dobrze czy nie. :ico_wstydzioch:
Juz nawet komentowac mi sie ie chce,oni chyba na lapowke czekaja :ico_zly:
Konowały i tyle.W cale bym się nie zdziwiła jakby na kasę czekali.W takiej sytuacji to ja nie wiem po co zwlekać.Powinno być CC i tyle. :ico_zly:
Ja padam na gebe,wysprzatalam gabinet mezusia,jaki tam byl syf :ico_szoking:
Mnie czeka w tym tyg sprzątanko przedświąteczne,dodatkowo w sobotę znajomi przyjeżdżają więc trza chałupę ogarnąć.Dużą choinkę będziemy chyba w niedzielę rozkładać,bo mała już od 2 tyg stoi,bo mi się w domu nudzilo to sobie ją ubrałam. :-D

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 gru 2009, 16:32

objawia sie czesto jako bol w podbrzuszu, taki mniej wiecej jak przy @, do tego moze dojsc bol czy ciagniecie w pachwinach. Ja mam dodatkowo co jakis czas kilkusekundowe skurcze bardzo nisko w podbrzuszu, szczegolnie wieczorem. A brzusio twardnieje mi tez bardzo czesto, ale to juz od dawna...
czyli te twardnienia to nie sa skurcze?? :ico_noniewiem:
bo ja juz sama nie wiem :ico_noniewiem:

geheimnis, dobrze ze u lekarza wszystko ok :ico_brawa_01:
i pewnei tak bedzie ze leki odstawisz to jeszcze jakis czas pochodzisz, zazwyczaj tak jest :ico_oczko:
Jesli bedzie cos zle to nie wiem co zrobia.W kazdym razie wywolanie porodu to ostatecznosc.Pozdrow dziewczyny,sciskam was mocno

Juz nawet komentowac mi sie ie chce,oni chyba na lapowke czekaja
brak slow na tych lekarzy :ico_puknij: :ico_zly:

ja mialam sprzatnac dzisiaj lazienke ale posiedzielismy troche u tesciow i jakos juz mi sie nie chce brac za sprzatanie :ico_wstydzioch:
ale za to ciasto sie piecze :ico_haha_01: :ico_oczko:

[ Dodano: 2009-12-15, 15:34 ]
Dużą choinkę będziemy chyba w niedzielę rozkładać,bo mała już od 2 tyg stoi,bo mi się w domu nudzilo to sobie ją ubrałam.
ja planuje jutro albo w czwartek ubrac choinke :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
geheimnis
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

15 gru 2009, 17:07

czyli te twardnienia to nie sa skurcze?? :ico_noniewiem:
bo ja juz sama nie wiem :ico_noniewiem:
Znalazłam link o skurczach-twardnieniach brzucha.Jeśli masz ochotę to sobie przeczytaj.
http://polki.pl/rodzina_ciaza_artykul,10013569.html
i pewnei tak bedzie ze leki odstawisz to jeszcze jakis czas pochodzisz, zazwyczaj tak jest :ico_oczko:
Z tego co wiem to dość często kobitki biorą leki,leżą plackiem a potem jak przychodzi co do czego to ciażę przenoszą :ico_olaboga: Moja koleżanka tak miała i urodziła dopiero tydzień po terminie.
No ale mam również koleżankę która urodziła w pierwszym dniu po odstawieniu leków,4 tyg przed terminem.Także nigdy nic nie wiadomo.Będzie co ma być.Mam nadzieję że dotrwam do stycznia i tyle.
Moja mama do mnie wczoraj dzwoniła i powiedziała że powinnam sobie okna dokładnie pomyć to od razu urodzę,ja nie wiem co jej się tak spieszy do "babciowania".A dziś z kolei powiedziała ze nie powinnam czekać do Wigilii tylko wcześniej leki odstawić :ico_puknij: Ahhh.brak słów.
a planuje jutro albo w czwartek ubrac choinke :ico_haha_02:
Jutro mój mąż ma dyżur w szpitalu,a w czwartek pewnie do sklepu pojedziemy bo w lodówce pustki.Także czekam do niedzieli. :-D

leona
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 gru 2009, 17:48

Znalazłam link o skurczach-twardnieniach brzucha.Jeśli masz ochotę to sobie przeczytaj.
:ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
czyli to sa te skurcze przepowiadajace :ico_sorki:
bo tak jak pisze trwaja czasami do 2min :ico_oczko:
Moja mama do mnie wczoraj dzwoniła i powiedziała że powinnam sobie okna dokładnie pomyć to od razu urodzę,ja nie wiem co jej się tak spieszy do "babciowania".A dziś z kolei powiedziała ze nie powinnam czekać do Wigilii tylko wcześniej leki odstawić Ahhh.brak słów.
:ico_olaboga:

u mnie spokoj bedzie z roznymi tekstami na temat porodu, tescie pojechali, pewnie przyjada jak maly juz bedzie na swiecie :ico_sorki: :ico_oczko:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

15 gru 2009, 21:30

Bo ja mam miękką i nie wiem czy to dobrze czy nie. :ico_wstydzioch:
- ja mam twarda i lekarz nie masowal mi jej teraz,bo stwierdzil,ze za bardzo bedzie mnie bolalo.Szyjka powinna byc miekka przed porodem,wowczas ladnie sie skraca,moja niestety twarda :ico_zly:
Mnie czeka w tym tyg sprzątanko przedświąteczne
- no ja ten pokoj to wlasnie tak swiatecznie posprzatalam,maz przyszedl z pracy i jednak pochwalil i podziekowal :ico_oczko:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”