Strona 398 z 1186
: 10 kwie 2007, 12:03
autor: Sosna
no właśnie w tym schemacie jest kaszka zbożowa glutenowa--czyli jaka? i kleik bezglutenowy--to kleik kukurydziany?
i tu jest 2-3 gram, czy tak 1 miarkę na 150-180ml? (bo miarka ma prawie 5)
[ Dodano: 2007-04-10 ]
kaszę manna - to kleik glutenowy, -- czy ją też można tak po prostu wsypać do mieszanki mleka?
: 10 kwie 2007, 12:07
autor: Mery31
Kocica- no własnie na Nanie jest wieksze dawkowanie mój pije bebilon a tam w 6 miesiacu jest 150 wody +5 miarek chyba mały by się zapłakał

, ana obiad ja mam bigos od tescia a do tego schaboweo zrobie i bedzię git , chociaż wolałabym te uszka twoje z barszczem, w ciąży ciagle miałam na nie ochotę
: 10 kwie 2007, 12:08
autor: Sosna
(grysik) to drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.
Jeden z najstarszych produktów spożywczych i jedna z najbardziej popularnych kasz, najczęściej stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest jednak niedozwolona w dietach bezglutenowych.
Kaszę mannę można przygotować jako samodzielną potrawę (np. zupę mleczną, budyń, leguminę) lub jako środek zagęszczający (wiążący) do ciast, zup, przetworów mięsnych. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania brzegów formy do ciasta, bądź zamiennie z makaronem jako dodatek do zup.
Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Zawiera niewiele błonnika, minerałów i witamin, jednakże ma większą zawartość jodu od innych rodzajów kasz. Zawiera również dużo skrobi.
Ma łagodny smak, ale można ją przyprawić. By była gęsta, 20 dag kaszy gotuje się przez kwadrans w ok. 0,5 l lekko osolonego wrzątku, na półgęstą potrzeba ok. 0,7 l wody.
Kasza manna gotowana na parze ma indeks glikemiczny o wartości 55.
: 10 kwie 2007, 12:09
autor: kasiula 84
Witam was kochaniutkie po swietach

przez dwa dni nie mialam neta dlatego sie nie odzywalam
Mery31, moj Tomek plywa na kontenerowcach.Kurde jak tak czytam ile wasze maluchy wypijaja mleka to jestem w szoku

Ola standardowo 120ml czasem jak ma dobry humor to wypije 150 ale to sie zdarza bardzo rzadko.Czase dosypie jej kaszki ale nie wiecej jak jedna lyzeczke bo jak jest za geste to pluje ta kaszka dalej niz widzi.
: 10 kwie 2007, 12:11
autor: Mery31
Sosna- nie wiem jak z tą manną musiałaby byc taka błyskawiczna bo zwykłą to trzeba gotować,
: 10 kwie 2007, 12:14
autor: Sosna
no właśnie a dziennie trzeba ok 6gram :) czyli dwie płaskie łyżeczki :D
Jak gotować kaszę, żeby nie traciła swojej wartości?
Na początek dobra wiadomość: gotowanie nie ma wpływu na węglowodany, białko, błonnik ani na pierwiastki śladowe w kaszy. Może natomiast obniżyć zawartość w niej witamin. Szczególnie wrażliwa na wysokie temperatury jest witamina B1 - przy gotowaniu tracimy jej od 20 do 50 proc. Z kolei witaminy B2 i B6 wrażliwe są na światło. A zatem jeśli szykujemy kaszę, przyrządźmy jej tyle, ile potrzeba na jeden posiłek, żeby potem jej nie odgrzewać. Nie gotujmy w nadmiernej ilości wody (bo do niej wypłukiwane są witaminy) - chyba że szykujemy krupnik, czyli że wywar zostanie wypity. Jeśli sięgamy po produkty porcjowane, w torebkach, o skróconym czasie gotowania, pamiętajmy, że zawierają one znacznie mniej witamin.
[ Dodano: 2007-04-10 ]
Od jakiego wieku możemy podawać je dzieciom?
Kasze zawierające gluten (pszenne, jęczmienne i orkiszowe) podajemy dzieciom dopiero w dziesiątym miesiącu życia. Młodsze dzieci mogą jeść kasze bezglutenowe: gryczaną, jaglaną, kukurydzianą oraz tapiokę i ryż. Najnowsze badania pokazują, że wprowadzenie do diety glutenu, gdy dziecko jest jeszcze karmione piersią, sprzyja rzadszemu występowaniu celiakii (choroby trzewnej).
: 10 kwie 2007, 12:19
autor: Mery31
Witaj Kasiulka84
[ Dodano: 2007-04-10 ]Sosna- gotowanie to narazie chyba bez sensu, trzeba jakąś gotową kupić, zeby dodać do mleka
: 10 kwie 2007, 12:25
autor: Sosna
Skomponuj menu
Mamo, Tato!
Proponujemy Ci Internetowego Doradcę - "Skomponuj menu". Zaznaczając ukończony wiek dziecka oraz odpowiednie cechy dla produktów (mlek lub preparatów mlekozastępczych oraz pozostałych kategorii produktów, uzupełniających dietę dziecka) możesz sam/a skomponować menu, odpowiednie dla indywidualnych potrzeb Twojej pociechy.
Jeżeli masz dodatkowe pytania dotyczące żywienia, prosimy o kontakt z Serwisem Konsumenckim NUTRICIA lub konsultację z lekarzem - pediatrą prowadzącym Twoje dziecko.
http://www.nutricia.com.pl/produkty_skomponuj_menu.php
: 10 kwie 2007, 12:42
autor: akna
Hej.
Po świętach mamy najedzone i teraz dzieciom urozmaicają jedzonko

: 10 kwie 2007, 15:22
autor: riterka
Witam po świętach
u nas masakra Jaś w nocy się budził co 20 minut, a teraz ciągle marudzi, chyba boli go ucho, bo nie da dotknąć a jak jednak uda mi się pomacać to strasznie płacze, więc idziemy do dr na 16
nie czytałam co tam u Was, ale mam nadzieję, że ok, nadrobię później
uciekam do mojej marudki buziaczki dla Was