to może chilli con carne
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 czerwone papryki
- czerwona fasolka w zalewie-2 puszki
- koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pieprz cayenne i słodka papryka w proszku do smaku
Mięsko trzeba przesmażyć z niewielką ilością tłuszczu, dodać cebulkę i czosnek drobno pokrojone (można smażyć od razu w garnku). Zalać wodą (ilość w zależności od tego ile chcemy uzyskać sosu) i gotować ok. 30 min w tym czasie można dodać od razu koncentrat pomidorowy i przyprawy. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i fasolkę z puszki razem z zalewą. Gotujemy jeszcze kilka minut, nie za długo, żeby papryka nie rozgotowała się. Doprawiamy jeszcze do smaku, jak jeszcze zagęszczam sos odrobinę mąką rozmieszaną z wodą. Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem. To jest porcja spokojnie na 4-6 osób, robię zawsze tyle, bo mój mąż uwielbia i oprócz obiadu, je jeszcze na kolację i na drugi dzień również