Strona 5 z 7

: 29 lis 2009, 21:44
autor: shine
Ojej jak czytam te wszystkie przepisy to aż ślinka mi zaczyna cieknąć. Na pewno kiedyś je wypróbuję! Chwilowo niestety narzekam na permanentny brak czasu na wszystko, z gotowaniem na czele, więc zadowalam się gotowymi obiadami na tzw. mieście ;) Ale mam nadzieję, że zmieni się to niebawem to może i ja wrzucę tu jakiś mój przepis :)
Tak czy inaczej mięsko do obiadu musi być koniecznie! :)

: 25 sty 2010, 14:40
autor: riterka
kurczak po turecku na słodko

składniki:
1 kurczak (u nas poszły 4 udka, ale rozkrojone)
2 cebule
1/2 l bulionu
2 niewielkie jabłka
1 łyżka mąki
3 łyżeczki curry
po 4 łyżki mleka i śmietany
1 łyżka miodu
po 5 dag rodzynek i migdałów
2 łyżki masła, sól

kurczaka umyć, porcjować natrzeć solą podsmażyć na maśle przełożyć do naczynia żaroodpornego.cebulę obrać posiekać podsmażyć. posypać mięso, wszystko zalać bulionem, dodać curry i piec 40 minut w temp 180 st. Jabłka obrać i podzielić na 4 części po 20 minutach pieczenia dodać do kurczaka, jak będzie sucho to można jeszcze dolać trochę wody. po 40 minutach wyjmujemy naczynie, z naczynia wyjmujemy kurczaka na półmisek sos z pieczenia zaprawić mlekiem, miodem oraz śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i polewamy tym mięsko. całość posypujemy bakaliami i podajemy z ryżem.

polecam do tego sałatę lodowa z jogurtem, świetnie smakowało :-D

: 02 maja 2010, 14:24
autor: lilo
ZRAZY MIELONE W SOSIE ŚMIETANOWYM

Danie przeze mnie lubione bo smaczne, łatwe, szybkie i z prostych produktów :ico_oczko:

Składniki:
80 dag mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego
10 dag boczku (ja robię często też bez)
czerstwa kajzerka
jajko
korniszony
duża cebula
śmietana 22%
mąka
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę posiekać, z boczku wykroić 8 słupków, resztę boczku w kostkę.
Mięso, bułkę i jajo wyrobić, posolić i popieprzyć. Podzielić na 8 porcji, z każdej uformować owalny zraz. Rozpłaszczyć, nałożyć po słupku boczku, trochę cebuli i ogórka (jak są malutkie to cały, jak większe to ćwiartki). Zlepić, uformować zraz, obtoczyć w mące.
Obsmażyć zrazy na patelni, przełożyć do rondla. Podsmażyć pozostały boczek z cebulą i dodać do rondla. Zalać wodą, dodać przyprawy. Dusić ok. 50 min.
Rozrobić 2-3 łyżki śmietany z łyżką mąki, wlać do zrazów i dusić jeszcze ok. 5 min.



[ Dodano: 2010-06-23, 16:19 ]
Gołąbki bez zawijania

• szklanka poszatkowanej drobno białej kapusty
• 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
• szklanka ugotowanego ryżu
• ząbek czosnku, 1 całe jajko,
• sól, pieprz, 1 poszatkowana cebula
• mąka pszenna do panierowania
• koncentrat pomidorowy

Kapustę posolić, odstawić na pół godz., potem wycisnąć z niej sok i dodać do mięsa. Wymieszać z ryzem, cebulą, jajkiem, posiekanym czosnkiem i innymi przyprawami. Jeśli byłoby za rzadkie można dosypać ciut bułki tartej ale u mnie było ok.
Formować dowolne gołąbki - okrągłe, owalne jak kto lubi, obtaczać w mące i przesmażyć do zarumienienia na oleju.
W garnku ugotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy (ok. pół słoiczka Pudliszek), może dodać też ciut ziela angielskiego i listka laurowego, wkładać do sosu przysmażone gołąbki, dusić ok pół godz., na koniec zaprawić mąką i śmietaną.

: 20 paź 2010, 18:28
autor: surtsey
Piersi kurze w zupie cebulowej

2 filety z kury
1/2 op. zupy cebulowej
mały kubeczek smietany
trochę startego żółtego sera
sól
olej

mięsko ułożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, posypac zupa, oprószyć solą. Odstawić przynajmniej na godzinkę. Zalać śmietaną, przykryć i wstawic do piekarnika na ok 30 minut. Odkryć, posypać żółtym serem, piec chwilke do rozpuszczenia sera.
Smacznego.

: 20 paź 2010, 19:12
autor: dorotaczekolada
surtsey, ja znowu z pytaniami :ico_wstydzioch: te piersi pokroic w jakies plastry?

: 20 paź 2010, 19:17
autor: surtsey
dorotaczekolada, ja daję w całosci, tylko pojedyncze, no i bez kosteczek

I pytaj, ja moze nie zawsze dokladnie napisze przepis :-) a wiesz, ze pomogę

: 23 lis 2010, 15:53
autor: Pozytywka
Kotleciki z piersi kurczaka z żółtym serem

2 piersi z kurczaka
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
3 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
olej do smażenia kotletów


Piersi z kurczka umyć, pokroić w kostkę. Jajka, mąkę, majonez i żółty ser razem wymieszać. Do otrzymanej masy włożyć pokrokoną pierś z kurczka, posolić i popieprzyć. Całość dokładnie wymieszać....najlepiej łapkami;-)
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką kotleciki, smażyć z obu stron . Kotleciki najsmaczniejsze są świeże.

: 23 lis 2010, 16:19
autor: dorotaczekolada
Kurczak z chipsami
podwojna pierś z kurczaka
wegeta
mały słoik majonezu
mała paczka chipsów paprykowych
Piersi pokroic na mniejsze kawałki,delikatnie rozbić,oprószyć wegetą,ułożyć w naczyniu żaroodpornym.posmarować majonezem,posypać pokruszonycmi chipsami. zapiekać ok 30 min w temp 180st

: 27 wrz 2011, 10:02
autor: ivon
Zeberka (znajomi mowią , że pyszne, nawet dla osob ktore za zeberkami nie przepadają). Podam skłądniki na dużą ilosc.
3 kg żeberek
1 musztarda sarepska
pół sosu sojowego
2 przyprawy do żeberek
4 łyżki miodu
1 sos tao-tao słodko-pikantny
Żeberka umieścić w marynacie, piec w rękawie w temp. 160 stopni przez ok. 2 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło.

Zrazy Lilo robione przeze mnie juz kilka razy, pychotka :-) :-)

: 27 wrz 2011, 16:15
autor: lilo
Zrazy Lilo robione przeze mnie juz kilka razy, pychotka
Oooo - cieszę się :-D