Ciasteczka z kleiku ryżowego
Składniki:
1 paczka kleiku ryżowego bezsmakowego
3 jajka
1 kostka miękkiego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
4 czubate łyżki sezamu (można zrobić z samymi wiórkami)
Ponadto:
dżem do wypełnienia ciastek ( można zrobić bez)
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki (lub palcem

)
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do złotego koloru.
Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem (jeśli dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).
Pyszne - polecam!