Aniu mamuy tak samo
ja tez mam równiutki miesiąc do rozwiązania
Przepis oczywiście podaję.
Na 1 litr kefiru:
- 2-3 łyzki śmietany (mozna bez)
- 1 ogórek (gruntowe 2)
- 2 jajka
- 2 łyzki posiekanego koperku
- cebulka dymka (kto jak lubi, ja krajam cały pęczek)
- ugotowane i starte buraczki (ja mam porobione w słoikach, więc daję cały półlitrowy słoik).
Wszystko pokroić , wymieszać, posolić. Jezeli chłodnik wydaje nam się zbyt gęsty, dodajemy zimnej gotowanej wody tyle, az nas zadowoli konsystencja
Moja mama robi tez chłodnik na szczawiu (zamiast buraczków) daje tyle, co buraków, ale więcej śmietany, bo będzie za rzadki ten chłodniczek
U mnie w domu zawsze się gotowało do tego ziemniaki i podawało się na osobnych talerzykach
Smacznego!!
Częstuję wszystkich