Strona 43 z 144

: 24 mar 2007, 17:23
autor: Ewcik
ja nie wiem co na obiadek zrobić :ico_placzek: nie mam na nic specjalnego ochoty, Mariusz też nie

: 24 mar 2007, 18:00
autor: ania1980
Udało się kupić świeże truskaweczki i był makaronik z białym serkiem i z truskawami! PYCHA! Szkoda, że nic nie zostało. Ale chyba zaraz za bigosik się wezmę, albo może zamówię u męża te naleśniki? A wcześniej nie przepadałam za naleśnikami, szczególnie na słodko hehe.

: 24 mar 2007, 18:15
autor: Ewcik
naleśniki..... dobry pomysł.........albo lepiej krokiety :ico_brawa_01: lecę do sklepu po pieczarki :-D a do tego czerwony barszczyk mniami

: 24 mar 2007, 19:49
autor: kasi.k
ooooo... naleśniki... musze namówic męża na zrobienie mi jak tylko będzie miał wolne :-D

: 24 mar 2007, 20:52
autor: asieńka
Mimo tego,że u mnie to dopiero początek zajadam się jabłkami i to tylko jednego gatunku.A wczoraj wymyśliłam gofry z bitą śmietaną i oczywiście jabłkami

: 24 mar 2007, 21:00
autor: agnieszka01.04
no takiego gofra bym sobie zjadła,pycha :-D

: 24 mar 2007, 21:05
autor: asieńka
służe przepisem,bardzo łatwy :ico_obiadek:

: 24 mar 2007, 21:52
autor: kasi.k
Asieńko podziel się przepisem, bo w UK gofrów nie ma :ico_placzek: a w Polsce bede dopiero za jakieś pół roku....

: 25 mar 2007, 14:55
autor: Ewcik
przepis na gofry
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie),
- 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- woda.

Jak przyrządzić?
Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę.

: 25 mar 2007, 20:41
autor: doris
co do placków ziemniaczanych to jA JADAM NA DWA SPOSOBY...
(sorry za caps locka)

pierwszy: na slodko, ze smietana (18%) i cukrem

drugi: z sosem smietanowo pieczarkowym (na ciepło)

ale w ciązy ta druga wersja mi nie odpowiada...



a dziaiaj bylam w sopocie na monciaku i mialam ochote na gofra i byly straszne kolejki i skonczylo sie na tym, ze wylądowalismy w kawiarni na gorącej czekoladzie i lodach :)