znalazłam taki przepis i wlaśnie z niego teraz robię sernik - tylko z połowy składników bo nie miałąm sera tak dużo
ciekawe jaki wyjdzie
"750g twarogu 0%
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy (proszek) lub "serniks" Dr Oetkera ale wtedy nie dodajemy proszku do pieczenia
sok z cytryny lub olejek cytrynowy
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka - białka ubić i dodać na koniec
słodzik do pieczenia około 5 łyżek nie koniecznie płaskich - sprawa gustu i smaku ale lepiej dodać mniej niż za dużo, bo sernik będzie gorzki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wędrują do miski, oprócz białek które ubijam osobno. Całość ucieram końcówką od miksera do mielenia zupek i mieszam tak długo aż nie będzie grudek z twarogu (nie mielę go osobno). Ubijam białka na sztywno i dodaje do masy twarogowej lekko mieszając łyżką. Całość wylewam do formy tortownicy - tej mniejszej - wyłożonej papierem do pieczenia (niczym nie smaruję). Piekę równą godzinę bez względu na stan zbrązowienia ciasta - no chyba, że zaczyna sie przypalać to wyłączę wcześniej, ale jeszcze nigdy go nie przypaliłam. Nie wiem w jakiej temperaturze piekę, bo nie mam termometru ale można dopatrzyć z innych przepisów na serniki, aby dobrać temperaturę.
SMACZEGO! "