Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 wrz 2008, 11:47

co do siusiu - to ja myślę, ze dziecko samo musi byc gtowe. Na nic sie zdadzą książeczki, przekonywania, nauki jeśli Maluszek sam nie poczuje sie gotowy i sam ne zechce. Moim zdaniem kluczem jest adzanie ziecka od najmlodzych miesięcy. Jaga usiadla na nocniku jak miała pół roczku. Oczywiście nie kontrolowała wtedy siusiania, ale potem już nigdy jej nie przyszło bawić sie nocnikiem, a on stał i na nia czekał...co jakiś czas podchodziła, próbowała. aż sama sie zdecydowała (choć najpierw wolala sedes :-) )
trzeba przypominac, pokazywać, próbować, ale dac luz...dziecko samo wybierze najlepszy moment :-)

nie wiem jak u Was ale u nas pogoda juz nie jesienna ale i niemal zimowa z samego rana :ico_noniewiem: ponuro i nieprzyjemnie jakos. i znowu tyle miesiecy czekac na lato :ico_placzek:

ale mam zamiar wyciągnąć marcina w góry na kilka dni za jakiś miesiąc - może sie uda :-D odpoczęlibyśmy wszyscy troszkę - byłoby super :ico_brawa_01:
zadzroszczę Tobie moniś ze mieszkasz tak blisko i mozeszw każdej chwili wyskoczyć w gory :ico_brawa_01:
chociaz powiem Wam, ze morze jednak ma chyba zbawienny wpływ - tak ak Jaga wciąż nam chorowała tak po naszym pobycie nad morzem pól roku zupełny spokój - ani jednek kropli kataru czy kaszlu - nic...

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 wrz 2008, 12:55

Ewuś co do siusiania to masz rację. Nasza Marti to też jakos jak miała 7 miesiecy zaczeła sie oswajac z nocniczkiem. Ta książeczka to była dla "zabawy" Bo ona wiedziała żę trzeba robic do nocusia i u mojej mamy robiła, tylko w domu jakos jej sie nie chciało :)

Pogoda paskudna, szaro brzydko i jeszcze pada...
Co do gór to sie wachamy czy jechać czy nie

mikusia
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

18 wrz 2008, 14:21

no i oczywiście ja też wiem że dziecko nie można zmuszać do nocnika :-D
nasza już bardzo chętnie siedzi i na nocniku i na kibelku, ale nie chce do niego siusiać :-) może akurat książeczka chociaż troszeczk jej pokaże że wszyscy tak robią :ico_haha_01:

to poda mi któraś tytuł i autora tej książeczki? :ico_noniewiem:

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 wrz 2008, 15:01

mikusia ja teraz piszę z pracy więc dla tego nie podałam :-)
Jak wrócę to sprawdzę i napiszę. Ja tą książeczkę kupiłam za 3,00 zł :) Jak będzie trudność z jej kupeniem to zawsze ksero mozemy zrobić :)

Ewuś jak się czujesz? Wiesz ja sądzę że to masz na tle nerwowym. Ja też tak kiedyś miałam. W nocy oblewały mnie poty, i miałam straszny ból serca, w okolicy serca. Jak mnie złapał to mnie aż zginało, tak ajkby mnie cos sciskało od środka, albo przesywało na wylot. Nawet nie umiem tego bólu opisać. Też sie wystraszyłam miałam różne badania i nic.... Nerwy i stres to jest główna przyczyna takiego stanu, a tego nam nie brakuje...

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 wrz 2008, 15:21

wiem moniś tylko do tej pory bolało mnie czasem serce i po 10 minutach mijało, a teraz całą lewą stronę mi sparaliżowało - cierpła mi ręka, noga cała i żuchwa - wystarszyłam się, ze mam wylew...i tak mnie trzymało pół godzinki... a co do nerwów. kolega z pracy też wsyztsko na nerwicę zrzucał i w końcu tak go serducho bolało, ze wezwał karetkę...po badaniach okazło się że ma poważną wadę seca - nabytą...z nerwów właśnie...
już się zapisałam - do specjalisty na osbotę, ma dobry sprzęt u siebie, więc zrobię na miejscu wszystkie badnia...zobaczymy...
tym razem muszę zrobić gruntowne badania, bo na prawdę sie przestraszyłam

mikusia
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

18 wrz 2008, 17:28

eve porób badania! trzymam kciuki za nie! ale wierze że wszystko będzie dobrze :-) pewnie zbyt dużo masz na głowie i zbyt dużo stresu, ale lekarze napewno coś na to poradzą :-)

SANDRUSIA))
Trzy tysiące lat minęło...

18 wrz 2008, 18:22

eve.ok, kochana ja wlasnie jutro ide po wyniki do lekarza tez robilam badania na serce mam okropne bole w klatce :ico_placzek:
jednak to co ty piszesz jest naprwde niepokojace zrob jak naszybciej badania trzymam kciuki kochana wszystko bedzie dobrze :ico_buziaczki_big:

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 wrz 2008, 18:25

Dziewczyny trzymam kciuki...

Mikusia jeżeli chodzi o księżeczke to jest autorstwa Tony Ross pt: Gdzie ejst mój nocnik. Na okładce narysowana jest księżniczka.

mikusia
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

18 wrz 2008, 19:25

moni a kupiłaś tą książeczkę gdzieś w olkuszu?

dziewczyny kurcze, z sercem nie ma żartów, idźcie poróbcie badania i trzymam kciuki żeby to były tylko sprawy stresowe!!!

Awatar użytkownika
eve.ok
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 wrz 2008, 19:26

Dzięki dziewczyny za dodanie otuchy :ico_brawa_01:
sandrusia no to nie tylko ja taki nerwus jestem :ico_oczko:
pierwsza oznaka starości kochane - bieganie po lekarzach :-D

Wróć do „Pierwsze kroczki, czyli roczek za mną!”