iw_rybka, nie wiem, po ktorym watku sie teraz poruszasz, wiec wstawie przepis na obu
Karpatka
CIASTO:
1 szklanka wody
0,5 kostki masla
1 szklanka maki
5 jaj
Wode zagotowac z maslem, do gotujacej sie mieszaniny dodawac powoli make - calosc wyrabiac na malym ogniu. Wystudzic i dodawac kolejno po jednym jajku. Ciasto podzielic na 2 czesci, kazda upiec oddzielnie.
KREM:
1 opakowanie budyniu smietankowego
2 zoltka
2 lyzki maki
0,5 litra mleka
kostka masla
0,5 szklanki cukru
Zoltka dokladnie utrzec z cukrem, dodac make,budyn, mleko (szklanke) i dokladnie wymieszac. Pozostale mleko zagotowac i do gotujacego wlac przygotowana mase, mieszac do zgestnienia, wystudzic. Utrzec maslo i do niego dodawac mase az do calkowitego wyrobienia.
Smarowac kremem jedna warstwe ciasta, przykryc druga warstwa.
Dodam od siebie, ze ja ide na latwizne z tym kremem, gotuje budyn (smietankowy albo waniliowy) i ucieram go potem z maslem i to wszystko

Zeby krem nie wyszedl zbyt rzadki, mozna ugotowac budyn w troche mniejszej ilosci mleka, wedlug gustu.