Co do sikania Iwan leje strasznie, pokoje ma pozastawiane, jak moja mama jest w pracy (po mojej przeprowadzce jest tylko jej współlokatorem) to sika w przedpokoju ale tam jest linoleum więc nie ma problemu. Jak jest z kimś w domu to szczeka, żeby wyjść na balkon.
Co do miniaturek to nie istnieje coś takiego jak york miniaturka. Wg. FCI jest rasa yorkshire terrier, waga wg wzoraca nie powinna być niższa niż 2,2 kg, ale bywają i takie, które ważą 1,5 kg. No ale są to pewnego rodzaju anomalia, jak yorki 4 kilowe.
W drugą stronę waga nie powinna przekraczać 3,5 kg, ale raczej powinna być ok 3kg. Czyli york z prawidłową wagą to taki, który waży między 2 a 3 kg.
Jeżeli macie "miniaturki " tudzież chcecie takowego zakupić radziłabym sprawdzić hodowlę, możliwe, że po prostu są to psy pojone alkoholem lub innymi specyfkiami, żeby nie rosły.
Dodam jeszcze tyle, że lepiej kupić pieska z rodowodem, tym bardziej, że ceny są teraz zbliżone. Może nie kupicie Camparisa za 1500zł ale z jakiejś mniejszej, nie tak znanej hodowli na pewno.
Ja obiecałam sobie Cairn Terriera po obronie pracy magisterskiej, Lenka będzie miałą już prawie 4 lata a to piesek dobry do dzieci
http://www.dogomania.pl/forum/showthrea ... 402&page=8
a to Iwan - 3 od góry