Strona 6 z 7

: 16 paź 2011, 16:26
autor: lilo
Ja dziś wypróbowałam pierwszy przepis na Schabik surtsey - pyszne, na pewno przepis zagości na dłużej u nas :ico_sorki:

: 18 lis 2011, 12:33
autor: alfika
Ja dziś wypróbowałam pierwszy przepis na Schabik surtsey - pyszne, na pewno przepis zagości na dłużej u nas :ico_sorki:

Tez polecam ten przepis, bardzo dobry!:)

: 02 gru 2011, 23:46
autor: julietta
Moja mama robi coś takiego co składa się z:
Piersi z kurczaka
dobrego majonezu np z lidla lub kielecki
pieczarek
żółtego sera
Proporcje jak chcecie i ile czego macie. Pół kg pieczarek i pół kg piersi będzie ok. Pierś najlepiej obsmażyć leciutko, to samo pieczarki. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać majonezem i posypać serem. Piec aż mięsko będzie dobre. Potrawa jest przepyszna. Jeśli ktos lubi n=bardziej wyraziste dania, można mięsko i pieczarki przyprawić przed zapiekaniem. Moja mama robi to tylko z majonezem.

: 30 mar 2012, 21:13
autor: margolcia01
Kotlet de volaille
4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
olej do głębokiego smażenia
wykałaczki

Masło ziołowe:
60 g masła
2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
sól i pieprz

Panierka:
mąka, około 30 g
bułka tarta, około 90 g
1 roztrzepane jajko
W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej. Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek. Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.
Marchewka glazurowana, 2 porcje:

300 g małych marchewek
25 g masła
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Młode marchewki oskrobać, jesienne obrać. Opłukać i jeśli są duże, pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać masło na małym ogniu. Włożyć marchewki i mieszając smażyć aż pokryją się masłem. Wlać tyle wody aby tylko przykryła marchewki. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 - 30 minut. Pod koniec gotowania w rondelku nie powinno być płynu (jeśli jest można zwiększyć ogień i zredukować). Jeśli marchewki są jeszcze twarde, należy dolać trochę wody i dalej gotować, aż zmiękną. Marchewki posypać cukrem i delikatnie mieszając podgrzewać kilka minut, aż pokryją się glazurą. Doprawić do smaku. Marchewki jesienne należy dłużej gotować, dolewając od czasu do czasu wody gdy odparuje.


polecam
link usunięty przez obsługę forum
zapoznaj się z regulaminem forum

Re: Mięsko obiadowe

: 18 mar 2014, 10:42
autor: wicia
Ja ostatnio znalazłam na youtube super przepis Okrasy na pieczony schab. Nigdy nie przypuszczałam, że schab powinno się piec w temperaturze 70 stopni. Oczywiście trzeba piec stosunkowo długo, ale jest niesamowicie soczysty. Polecam

Re: Mięsko obiadowe

: 20 mar 2014, 15:49
autor: MarysiaStaskiewicz
Wicia - dzięki za przepis, spróbuję w weekend :)

Re: Mięsko obiadowe

: 25 mar 2014, 09:09
autor: wicia
MarysiaStaskiewicz - mam nadzieję, że znalazłaś ten filmik na youtube? Bo Okrasa wyjaśnia tam sporo fajnych rzeczy. ten filmik dotyczy przepisów lidla.

Re: Mięsko obiadowe

: 24 wrz 2014, 15:14
autor: angelika89
A do obiadów najczęściej używam wieprzowiny, bo mąż bardzo lubi. A co do przepisów to najczęściej robię schab ze śliwkami, pulpeciki wieprzowe i schab mickiewiczowski, są to proste dania, które robi się w miarę szybko :). Nie będę tych przepisów przeklejać, bo dostępne są one w sieci, można je znaleźć chociażby tutaj - http://www.wieprzopedia.pl/produkty-reg ... tradycyjne. :)

Re: Mięsko obiadowe

: 29 wrz 2014, 16:10
autor: WinoToskanii
Właśnie wszystko zależy od gustu i smaku,z dań mięsnych często mamy wieprzowinę a teraz ostatnio indyka:)

Re: Mięsko obiadowe

: 30 wrz 2014, 10:36
autor: otyliaq
Wieprzowiny nie lubię... Wolę wołowinę :)