Marcia77, ja do ciast mam dwie lewe rece

jak juz cos pieke to cos prostego
jesli chodzi o ciasto z jablkami to pieke tylko szrlotke
1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
500 g mąki
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
4 żółtka
200g cukru
1 łyżka śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść Schlodzic. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min
[ Dodano: 2008-11-06, 16:20 ]
czasem ciezko rozwalkowac kruche ciasto dlatego ja czesciej scieram je na tarce o grubych oczkach
