Daria wiedziałam, że coś jest nie tak, bo Wiktor był naprawdę rozpalony, uszy miał bordowe

Tylko ten termometr mnie zmylił bo wykazywał niecałe 38 stopni - pożyczony od koleżanki, może ma słabe baterie

To taki do czoła i ucha, nie mierzyłam mu naszym elektornicznym w pupie bo wiedziałam, ze będzie wrzask. Ale zadzwoniłam do niej i za jej poleceniem jednak wsadziłam mu termometr do pupy i wynik 39,9

Nigdy nie miał takiej temperatury ...
Czytam właśnie na necie - to jest dokładnie herpangina. Wiktor nie kaszle, poza tym bolącym gardłem jest ok, wyniki moczu ma bardzo dobre. Bidulek tylko poszedł spać bez kolacji ... Może jutro już będzie lepiej jadł ...
Dari właśnie tego boję się najbardziej - jakby w UK dopadła go taka gorączka to co, nie przyjąłby go lekarz ?
Herpangina
Wywołują zwykle wirusy Coxsackie A i B oraz ECHO.
Wirusy przenoszą się z człowieka na człowieka przez kontakt bezpośredni, albo za pośrednictwem wody, głównie latem i jesienią.
Okres inkubacji: 2-4 dni
Objawy kliniczne:
Początkowo gorączka, ból głowy, czasami pojawiają się nudności i wymioty. Drugiego dnia pojawiają się pęcherzyki na podniebieniu miękkim, zwykle w pobliżu migdałków. Rzadko zajęta jest błona śluzowa na przedniej części jamy ustnej lub dziąseł, co pozwala odróżnić od zakażenia wirusem opryszczki zwykłej. Herpangina różni się też krótszym trwaniem zmian.
2-4 dni, a nie 7-10 dni jak w opryszczce.
Leczenie- objawowe
Powikłania- rzadko.