Strona 579 z 912

: 30 cze 2011, 17:36
autor: szkieletorek
część na soki a część na alkohol pójdzie ;-)
Mój tatko ma chyba 3 dymiony takie wielkie heh z winami .Co roku zakłada kolejny a reszta sie wazy.
I wtedy gdy robimy te soki , zostaje nam porzeczka już odsączona , wiśnie, pestki z wiśni i wszystko inne to wrzuca do dymiona i robi.Wychodzą takie cuda ze choć kto się zachwyca tymi winami taty. Ale całe owoce tez daje.

Niestety ja nie lubię wina domowej roboty.
Kiedyś dawno temu upiłam się tym winem piłam je jak kompocik i bardzo chorowałam , do tej pory nie tknę się go.

: 30 cze 2011, 17:39
autor: Jadzia
zdecydowanie czerwona :-D
czarnej w ogóle nie lubię
ja lubie obie tak samo :) ja jeszcze nie wiem czy soki będę robić czy kompociki z mieszanych owoców .Teraz mam na pieńku z teściową a sokownik jest jej więc nie wiem czy mi pożyczy :ico_noniewiem:

parę galaretek sobie zrobię i gdzieś miałam przepis na porzeczki do mięsa coś ala 'żurawina wiec pewnie za to się wezmę JAK MI SIĘ ZACHCE :ico_haha_01:

: 30 cze 2011, 17:39
autor: aniawlkp86
szkieletorek mój mąż bimber robi :-D w zeszłym roku ze śliwek robił a że w tym nie ma śliwe na drzewie to zrobi z porzeczek :ico_oczko:

: 30 cze 2011, 17:43
autor: szkieletorek
parę galaretek sobie zrobię i gdzieś miałam przepis na porzeczki do mięsa coś ala 'żurawina wiec pewnie za to się wezmę JAK MI SIĘ ZACHCE :ico_haha_01:
Galaretki ??Ale do czego to się daje ?? Zaciekawiłaś mnie tym .
szkieletorek mój mąż bimber robi :-D w zeszłym roku ze śliwek robił a że w tym nie ma śliwe na drzewie to zrobi z porzeczek :ico_oczko:
hihi bimber tez tato robi ale to daje pomarańcze cytryny mandarynki ziemniaki nie wiem co jeszcze . Z owoców nie słyszałam.
heh może ukryjmy się bo wydamy naszych kochanych że takie nielegalne rzeczy robią.
Ale właśnie jak to jest.Bo nie wolno pędzić bimbru ale jak robię tylko dla siebie do użytku domowego a nie na sprzedaż to wolno??

: 30 cze 2011, 17:57
autor: Jadzia
Galaretki ??Ale do czego to się daje ?? Zaciekawiłaś mnie tym
ja właśnie lubię do pieczonego mięska moje dzieci jedzą jak dżem na kanapkach i do placuszków jest pycha

: 30 cze 2011, 17:58
autor: szkieletorek
Galaretki ??Ale do czego to się daje ?? Zaciekawiłaś mnie tym
ja właśnie lubię do pieczonego mięska moje dzieci jedzą jak dżem na kanapkach i do placuszków jest pycha
A jak to robisz , tak w skrócie?

: 30 cze 2011, 18:11
autor: Jadzia
gotuje porzeczki z cukrem 1:1 aż zaczynają się rozpadać ,a później przecieram prze sito , wlewam do słoika i gotowe zawsze wychodzi

: 30 cze 2011, 18:18
autor: aniawlkp86
Jadzia wykorzystam ten przepis na galaretkę :ico_sorki:

szkieletorek do użytku własnego możesz robić,ale jak sprzedajesz to już jest karalne :ico_sorki: jak chcesz to dam ci linka skąd mamy przepisy na bimber owocowy i może twój tato zrobi :ico_oczko:

: 30 cze 2011, 18:25
autor: szkieletorek
gotuje porzeczki z cukrem 1:1 aż zaczynają się rozpadać ,a później przecieram prze sito , wlewam do słoika i gotowe zawsze wychodzi
Tylko te sito to ma mieć duże oczka czy maluteńkie ?
Ciekawe.
Ja bym zrobiła ale z żurawiny tylko gdzie można kupić żurawinę??
jak chcesz to dam ci linka skąd mamy przepisy na bimber owocowy i może twój tato zrobi :ico_oczko:
Możesz podesłać, nie zaszkodzi a może sie przyda.

: 30 cze 2011, 18:27
autor: aniawlkp86
Ja bym zrobiła ale z żurawiny tylko gdzie można kupić żurawinę??
może na jakimś bazarku :ico_noniewiem: