Awatar użytkownika
Sandrusia
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

18 paź 2008, 16:49

milutka ja ten lek bralam 24godz na dobe dozylnie. Efekty boczne sa ale tylko na poczatku. Ja czulam sie roztrzesiona w srodku i kolatalo mi serce ale nie bylo strasznie, za to miesnie bolaly mnie tragicznie przez dwa dni a pozniej to juz nawet nie odczuwalam tego leku. Nie chce Cie straszyc ale jak juz zaczniesz brac ten lek to raczej nie powinnas go odstawiac, bo nagle przerwanie brania powoduje nasilenie skurczy. Ja to bralam pod calodobowa opieka lekarska i stopniowo zmniejszali mi dawke. No i przestrzegaj bezwzglednie odleglosci miedzy dawkami, boto bardzo wazne.

Dziewczyny, nie obrazcie sie, ja sie wczesniej nic nie odzywalam ale juz od dawna widze, ze kilka z Was bierze czesto no-spe co wg. mnie jest bardzo zlym pomyslem. Owszem mozna lyknac j raz na miesiac jak juz zle sie czujecie. No ale to lek rozkurczowy i organizm sie do niego szybko przyzwyczaja co sila reczy powoduje, ze musicie uzywac go czesciej i wiecej. Nie moja sprawa, ale zastanowcie sie nad tym. Czasem lepiej polozyc sie na pol godzinki i poczekac zanim cos lykniecie. Jezeli brzuch nie twardnieje na dluzej niz na 10 min i przechodzi jak sie polozycie i odpoczniecie to najczesciej oznacza, ze dzidzia sie tylko przekreca. Nie dajmy sie zwariowac i spanikowac :ico_szoking: Tak czytam inne miesiace na forum i wychodzi na to, ze tylko Styczniowkom tak twardnieja brzuchy, chyba cos musi w tym byc :ico_szoking:

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

18 paź 2008, 16:50

hej hej :-)

ja po zakupach :-) Kochane, kupiłam wszystko, co zaplanowałam, oprócz tej cholernej (za przeproszeniem) wanienki :ico_olaboga: i stwierdziliśmy z Krzyśkiem, że zamówiny przez neta, bo ja juz siły chodzić nie mem, a te 5 f, co za przesyłkę wezmą to mniej niż mój ból i paliwo...

Milutka, przecież Ty prawie w ogóle nie miałaś skurczy... i takie drastyczne leki?? noo, chyba, że lekarz zbyt dosadnie zrozumiał Twoje opisy tych skurczy i twardnienia brzucha...

ja wczoraj miałam dwa skurcze w odstępie 15 minut, z bólem w krzyżu i podbrzuszu i to był powód do zmartwienia... ale przeleżałam i przeszło i się nie powtórzyły...

Donatka, Ty nigdzie nie dzwoń i nie panikuj, przecież nic się nie dzieje, nie pogarsza Ci się, nie boli...

lecę rozpakować zakupki do końca i robimy z K. placki ziemniaczane :-)

miłego popołudnia :-)

[ Dodano: 2008-10-18, 16:51 ]
Nie dajmy sie zwariowac i spanikowac :ico_szoking:
o właśnie :-D nie nakręcajmy się niepotrzebnie.... Sandrusia ma rację...

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 paź 2008, 17:58

Ty nigdzie nie dzwoń i nie panikuj, przecież nic się nie dzieje, nie pogarsza Ci się, nie boli...
masz rację :),
byłam na ślubie, ładnie wyglądała koleżanka, gołębie puszczali na szczęście, ale wiecie co wystać nie mogłam, tak mnie kuł brzuch u góry, z boki i piersi :ico_olaboga: , nie wiem czy tak gumka od spodni ciążowych mnie naciskała, czy mały masakra, ale to nie są bóle tylko takie kłucia, nawet mam takie w plecach tzw. nerwobóle teraz zrobilam sobie melisę i leże i jest ok,
spotkaliśmy też męża kuzynkę, która rodziła w lipcu i mnie uspokoiła, ale na poprawiny jutro nie idziemy

[ Dodano: 2008-10-18, 18:00 ]
Czasem lepiej polozyc sie na pol godzinki i poczekac zanim cos lykniecie. Jezeli brzuch nie twardnieje na dluzej niz na 10 min i przechodzi jak sie polozycie i odpoczniecie to najczesciej oznacza, ze dzidzia sie tylko przekreca. Nie dajmy sie zwariowac i spanikowac :ico_szoking: :
masz rację :ico_oczko: , ja nospy nie biorę, bo nawet nie mam

[ Dodano: 2008-10-18, 18:01 ]
i robimy z K. placki ziemniaczane :-)

też dziś robiłam :-D

Awatar użytkownika
aniabella
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

18 paź 2008, 18:04

Hej dziewczyny! ale się stęskniłam za Wami! ja nadal w szpitalu. dziś mąż przyniosł laptopa więc mogę się odezwać do Was. nie jestem w stanie teraz przeczytać co pisałyście przez ten czas, ale może po weekendzie wyjdę to nadrobię :-)

U mnie poprawa, skurczy i bóli nie mam już tak często, a to dzięki fenoterolowi. co prawda serce po nim kołacze, drżą ręce i gorąco jest ale biorę isoptin na złagodzenie tych skutków. ale warto się poświęcić dla dziecka, bo mam brać go już do końca, tzn co najmniej do 37tc. ostatnio miałam kryzys: bóle i skurcze co pół godziny i musieli mi podać kroplówkę z fenoterolu na 24h aż się wszystko wyciszy. Miałam test glukozy i wszystko ok.

Moja szyjka ma tylko 2cm i niestety do końca ciąży muszę leżeć ze wstawaniem tylko do łazienki, 22h z 24 muszę spędzać leżąc.

Mama i mąż odwiedzają mnie codziennie i rozpieszczają domowym jedzonkiem bo na tym szpitalnym to bym schudła raz dwa, takie malutkie porcje.

Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa otuchy i wsparcia, doceniam to. Wierzę, że wszystko będzie ok i w terminie.

Pozdrawiam Was serdecznie,
Ania i mąż Marcin :-)

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 paź 2008, 18:05

ja po zakupach :-) Kochane, kupiłam wszystko, co zaplanowałam, ...
to pochwal się co kupiłaś :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

18 paź 2008, 18:07

aniabella, suprr, że piszesz :-D

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 paź 2008, 18:08

Dziękuję Wam za wszystkie miłe słowa otuchy i wsparcia, doceniam to. Wierzę, że wszystko będzie ok i w terminie.
super, że się odezawałaś, trzymamy za Was kciuki, będzie dobrze :) :ico_brawa_01: :ico_oczko:

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

18 paź 2008, 18:09

aniabella, najważniejsze, żeby tylko była cisza z tymi skurczami :-)

u nas właśnie dziś wrze temat tego leku, o ktorym napisałaś :-) ale wiesz, nawet skutki uboczne są mało ważne, kiedy chodzi o zdrowie Twojej Księżniczki :-)

mam nadzieję, że wrócisz do domku i doleżysz spokojnie :-)

[ Dodano: 2008-10-18, 18:11 ]
to pochwal się co kupiłaś :ico_haha_01:
aaa, tam pierdoły kosmetyczne, podkłady poporodowe, wkładki do stanika, krem bepanthen, małe bodziaki i pajacyki, takie na 56cm , bo do szpitala będą akurat :-)

Awatar użytkownika
milutka204
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 paź 2008, 18:26

ananke, masz racje dopiero mialam z pare tych skurczy brzuszek twardnieje przy chodzeniu kazal milezec i tak zrobie.... mysle ze zapochopnie dal mi ten lek...ale sam powiedzial ze to na wszelki wypadek dlatego daje mi 1/2 ttabletki...ale po dlugich namyslach i rozmowach z mezem i z mama postanowilismy przeczekac min do usg i obserwowac skurcze i duzo lezec jak nic sie nie bedzie dzialo nie biore leku i juz.... ja mam obsesje jak mi serce kolacze i zaraz jak poczuje takie cos i dusznosci to sie dusze taką mama fobie dlatego nie chce tego brac....

za tydzien usg zobaczymy co z dzidzia a teraz tylko lezenie mi pozostaje i nie bede juz tak duzo pisac ;/

aniabella, milo cie znow czytac;) dobrze ze wszystko u was ok:)

donatka26, nie dajmy sie zwariowac na serio bo tylko strasza i strasza kiedys nie bylo takich lekow i co dzieci rodzily sie zdrowe!!! moja znajoma teraz urodzila coreczke w 24 tyg polezala w inkubatorze i teraz jest juz zdrowiutka.....

kupilam slow mag z wit B6....... i zamierzam lykac jedna dziennie plus femintal moze mi przejdzie.... ale jak leze to jest ok tylko jak chodze to mi brzuszek czasami twardnieje.... a lekarz powiedzial ze narazie nic sie nie dzieje z szyjka macicy tyle ze jest ciasno...

donatka26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

18 paź 2008, 18:35

milutka, masz rację, kiedyś mikt niczym się nie przejmował do lekarza chodził góa ze 2 razy w ciąży , i było ok
ja też biorę slowmag z wit. B6 1 rano i 1 wieczorem gin mówił, ze mogę nawet po 2 rano i wieczorem brać, no i do tego bioręte witaminy,
mam nadzieję, że będziesz często pisac :ico_oczko: ja teraz ciągle z mamy laptopem w łóżku :-)

[ Dodano: 2008-10-18, 18:36 ]
a ja miała na następnej wizycie tj. 6.11 robione ktg

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”