Strona 614 z 912

: 14 lip 2011, 17:58
autor: Qanchita
riterka, Ty to jesteś kochana :ico_sorki:
Dzięki Tobie przypomniałam sobie że trzeba by zrobić zaprawy :ico_szoking: Jakoś mi to w tym roku umknęło :ico_wstydzioch:
Póki co mam tylko pomrożone warzywka... bób i fasolkę szparagową.
Teraz trzeba się zabrać za ogórasy w occie i wiśnie...o ile jeszcze są :ico_noniewiem:

: 14 lip 2011, 18:04
autor: szkieletorek
Wiśnie jeszcze są , ta późniejsza odmiana jeszcze będzie.
Muszą być bo ja soki i dżemy będę robić.

: 14 lip 2011, 18:27
autor: Qanchita
Wiśnie jeszcze są , ta późniejsza odmiana jeszcze będzie.
:ico_sorki:
Ja soków nie robię ale uwielbiam później wisienki na placek, tort itd. Szczególnie tort bezowy polecam z wisienkami :-D
A jak będą niedorogie to na dżem też się pokuszę:)

: 14 lip 2011, 18:35
autor: szkieletorek
A jak będą niedorogie to na dżem też się pokuszę:)
Ja najpierw wrzucam do sokownika i mam sok z wiśni a potem te owoce biorę do garnka dodaje cukru , gotuje na małym ogniu jakiś czas i dżem gotowy.

Dobra ja uciekam bo duzo jeszcze pracy a burza sie zbliża i nie bede miała jak odkurzyć.

: 14 lip 2011, 19:59
autor: riterka
Qanchita, ty se zrób pijane wisienki mój mąż kiedyś jak jeszcze nie był moim mężem :ico_oczko: dostał taki słoiczek na wyjazd, wieczorkiem z kolegą zjedli i się ududkali :-D a myśleli, ze to słabe wiśnie takie dla bab :ico_haha_02:
takie wisienki do ciacha pychaaaa

ja już nie mam drzew wiśniowych i całe szczęście bo odkąd pamiętam te wiśnie się wałkowało i teraz za nimi nie tęsknię :ico_oczko:
a przez budowę to nawet śliwek nie mam :ico_placzek: ale za to dom mam :ico_oczko:

: 14 lip 2011, 20:16
autor: iw_rybka
riterka, ja najpierw sparzam pomidory,obieram je ze skory,kroje w kostki i jeszcze wykrajam te zielone ze srodka,bo nie lubie :ico_wstydzioch: i gotuje w garnku,dodaje do tego wycisniety przez praske czosnek ( ile kto lubi,my lubimy duzo),jak zacznie wrzec to wlewam to sloikow ,stawiam nonono do gory i gotowe :-D

: 14 lip 2011, 20:55
autor: riterka
iw_rybka, a ile tych pomidorów no i soli się coś? kurcze muszę spróbować :ico_oczko:

: 14 lip 2011, 21:07
autor: mal
riterka, soli zawsze do smaku dajesz :ico_oczko:

tez uwielbiam pomidorowy ,teraz już nie robię ,bo się nie opłaca mi wolę kupić przecier :ico_oczko:

: 14 lip 2011, 21:11
autor: martaraz
Ja solę pomidory też daję czosnek i cebulę. Parę robię bez dodatków. Jak się da do nich soli to lepiej w słoikach sobie stoją.

[ Dodano: 14-07-2011, 21:12 ]
tez uwielbiam pomidorowy ,teraz już nie robię ,bo się nie opłaca mi wolę kupić przecier :ico_oczko:
Ja w sezonie mam ich gromadę do przerobienia. co jakiś czas mąż mi zwozi z hurtowni od rozdziców skrzynki po 25 kg. Wtedy to już wymmiekam, ale w zimę jak znalazł do wszystkiego.

: 14 lip 2011, 21:15
autor: iw_rybka
riterka, wszystko na oo,ile masz,tyle wyjdzie sloikow :ico_oczko: