Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 paź 2011, 14:08

O 11:30 napisała:
Wypadł mi czop u gin. Mam rozwarcie na 3 cm i mocne skurcze .Wysokie cisnienie.Oliwka wazy około 3700-4000 g , obwód główki 40 cm i długa na 60 cm wg usg. Jade do domu i czekam.

O 13 napisała : Odeszły mi wody jade do szpitala.
no super wiesci, no to dzis bedzie tulic juz Oliwcie, ale kurcze duza corcia bedzie, trzymaj sie kochana oby szybko poszlo :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Widac seksik pomogl :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
szkieletorek,kochana dziekujemy za wiesci :ico_sorki: :ico_sorki: , w razie jakich
wiadomosci informuj nas na biezaco oczywiscie jak tylko bedziesz mogla

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

06 paź 2011, 14:16

:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: ale ruszyło

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

06 paź 2011, 14:17

To wiecie co , skoro tyle osób chce przepisy to jednak wrzuce je tutaj. A gdyby komus przeleciało i zapomniał zapisac to wtedy sie upomni i wyśle na priv.
szkieletorek, a ta biała posypka (nie sezam) to co to?
To mąka. Można je posypać mąką , makiem sezamem, puste i co tam chcesz tylko.
A ja dzis czuje sie nie za fajnie, odbyt boli, na dole kuje, brzuch boli od gory do dolu ledwo chodze, twardy jak kamien, juz w toalecie bylam dwa razy od rana, takze duzo dzis nie zrobie, a mialam takie plany :ico_olaboga:
No to widzę że i ciebie chyba weźmie niedługo.
Takze jak tylko umowie sie z nia na termin to jej wygarne wszysko co moje oczy zaobserwowaly :ico_zly:
No tylko by ci podała w miarę bliski termin .
widzę, że wszystkie niecierpliwie czekają na przepis. dawaj wszystkim z wątku ;-)
I tak właśnie zrobię .Zaraz wstawię przepisy .
szkieletorek w razie jakich wiadomosci informuj nas na biezaco oczywiscie jak tylko bedziesz mogla

Teraz już raczej do wieczora będę na komp więc będę informować.

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 paź 2011, 14:19

szkieletorek, kochana jak tam po wizycie u gina, odebralas te pieluszki????

szkieletorek

06 paź 2011, 14:23

Ja oczywiście stawiam za kolejny tydź :ico_tort:

Pieluszki odebraliśmy , właśnie kończą się prać.No podobają mi się a jak się sprawdzą to powiem jak poużywam troszku .
Potem zakupy małe załatwienia i wizyta u gina.
Dziś byłam u tej kobiety która pracuje w szpitalu.Zbadała mnie bardzo dokładnie i dzidzie również. Szyjka miękka czy jak to się mówi, dzidzia już jest bardzo niziutko powiedziała.
Nadal mam zastój w nerce duży i mówiła że gdyby mnie bolała ta nerka to mam jechać do szpitala.Za tydź kolejna wizyta i będę mieć wtedy pierwszy raz ktg .

Obiadek też już zjadłam i troszkę się polenię .Znaczy cały dzień dziś planuje sie lenić .

No izabella pewno dzis utuli swoja kruszynkę.Oby szybko się u niej rozwinęło , by sie długo nie męczyła.

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 paź 2011, 14:29

Ja oczywiście stawiam za kolejny tydź :ico_tort:
:ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Szyjka miękka czy jak to się mówi,
no to dobrze kochana, to bardzo dobrze :ico_brawa_01:
Znaczy cały dzień dziś planuje sie lenić .
i bardzo dobrze, ja dzis tez, niemam sily na nic dzis

Ale u nas leje, normalnie swiata nie widac, a i jaki wiatr sie zerwal :ico_olaboga:

A ja kupilam dzis ten przewijak na lozeczko, musze jeszcze podklady dla malego kupic i butelki i wszystko juz bede miala,ale z butelkami to mi sie nie spieszy

[ Dodano: 06-10-2011, 14:33 ]
o taki, kolor niebieski

Obrazek

I takie cos numer 4 na fotelik czy pozniej na lozeczko

Obrazek

szkieletorek

06 paź 2011, 14:34

Bułeczki
Obrazek

* 600 g mąki pszennej (może być troszku więcej ale to zobaczysz potem )
* 3 łyżeczki (1 saszetka) suchych drożdży/25 g instant (ja używam tych w kostce bo sa tańsze)
* 1/2 łyżki soli (można troszeczkę więcej)
* 1 łyżka miałkiego cukru
* 375 ml mleka
* 20 - 25 g masła

* 1 jajko (rozmącone)
* 1 łyżka mleka
* szczypta soli
* łyżeczka maku lub/i sezamu lub/i mąki
Zmieszać 600 g mąki z drożdżami, solą i cukrem w dużej misce
Mleko i masło umieścić w rondelku i podgrzewać dopóki mleko nie będzie ciepłe i masło nie zacznie się topić.
Przelać mleko z masłem do miski z suchymi składnikami i wymieszać drewnianą łyżką do stworzenia jako takiej masy.
Następnie dokładnie wyrabiać ręką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo klejące dodać mąki )
Z masy utworzyć kulę, umieśćić ją w natłuszczonej misce i przykryć przezroczystą folą do żywności, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym jak kula podwoi objętość, odgazować ją (wbijając pięść, żeby uciekło powietrze) i przenieść na blat wysypany mąką.
Urywać kawałki ciasta i formować kuleczki wielkości mandarynki
Każdą uformowaną kuleczkę umieśćić na wysmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległości ok. 1/2 - 1 cm.
Przykryć bułeczki czystą ściereczką i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce, tym razem na 1/2 godziny. W tym samym czasie nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy bułeczki trochę podrosną (mi wyrosły bardzo mało) ubić razem jajko, mleko oraz szczyptę soli i wysmarować tą miksturą każdą bułeczkę. Posypać je makiem, sezamem, mąką lub po prostu zostawić je czyste.
Piec bułeczki przez 15 minut. Po tym czasie powinny się zarumienić i trochę złączyć.

Ciasteczka półfrancuskie
Obrazek

25 dag masła
3 szkl mąki
2 żółtka
3 dag drożdży
4 łyżki śmietany
białko
zapach migdałowy
gruby cukier
2 łyżki zmielonych orzechów
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokruszone drożdże , żółtko , śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto. Uformuj kulę i wstaw na godz do lodówki. Następnie odcinaj po porcji schodzonego ciasta .Szybko rozwałkuj i wycinaj różne kształty .Ciastka z jednej strony posmaruj roztrzepanym białkiem z dodatkiem olejku migdałowego ,posyp cukrem i lub zmielonymi orzechami .
Układaj na blasze pokrytej pergaminem .Piecz około 20 min , temp 180 stopni.
(Na zdjęciu są posmarowane białkiem, posypane cukrem oraz przekładane dżemem)

Ciasteczka witrażyki
Obrazek

1 i 1/3 szkl mąki
½ łyżeczki soli
110 g masła
½ szkl cukru
1 malutkie jajko
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (nigdy tego nie miałam i nie dodawałam i wychodzą też bardzo pyszne )
po łyżce 3 różnych dżemów ( ja nie kupowałam specjalnie , jak miałam jeden rodzaj to był jeden. Ale chodzi o to w oryginalnym przepisie by dżemy były każdy innego koloru np. zielony pomarańcz i czerwony)

Mąkę wymieszaj z solą. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem (około 5 min ucierania).
Następnie dodać jajko i wanilie i razem ubijać przez kolejne 3 min aż masa znów będzie puszysta.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać mąkę w 3 partiach . Jak tylko składniki się połączą, wyjąć ciasto i zarobić je w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godz.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,.Łyżeczka nabierać ciasto i formować w kuleczki , następnie trochę spłaszczyć na szerokość 2,5 cm . Układać obok siebie po 3 na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby dotykały się.
W każdej kulce zrobić dziurkę palcem i napełnić ja odrobina dżemu . Piec przez 15-20 min az ciastka się lekko zarumienia po bokach.
(Ja robię po jednej kuleczce osobno bo te według przepisu dla mnie wychodzą zbyt wielkie )

Ciasteczka kruche z dziurką
Obrazek

70 dag mąki
3 jajka
½ kostki masła
½ kostki margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru
kilka łyżek powidła lub dżemu
Ze wszystkich składników zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godz.
Zimne ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ilości ciasteczek wykrawamy dziurkę .Pieczemy około 10 minut w temp 190 stopni.
Pilnujemy by ciastka nie były zbyt ciemne . Po ostygnięciu smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem .
(Ja smarowałam dżemem truskawkowym , i czasem robiłam je nie okrągłe z dziurka ale np. wycinałam różne kształty , zależy jakie miałam foremki).

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 paź 2011, 14:42

szkieletorek, dziekuje za przepisy na ciasteczka na pewno zrobie ktoregos dnia :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: wygladaja pysznie :-)

szkieletorek

06 paź 2011, 14:43

Ale u nas leje, normalnie swiata nie widac, a i jaki wiatr sie zerwal :ico_olaboga
A u nas słoneczko świeci .
A ja kupilam dzis ten przewijak na lozeczko, musze jeszcze podklady dla malego kupic i butelki i wszystko juz bede miala,ale z butelkami to mi sie nie spieszy
I takie cos numer 4 na fotelik czy pozniej na lozeczko
Z zakupem butelek ci się nie spieszy czy z używaniem ich ?
Bardzo fajna ta zabawka do powieszenia.Widziałam tego typu rzeczy bardzo mi się podobają ale fundusze mamy ograniczone i niestety musiałam obejść się smakiem .

Ja mam już wszystko .Po najdrobniejszy szczegół. Tylko pieluszki jak wyschną to mała może wychodzić .Chociaż mnie dobrze z nią w środku.

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

06 paź 2011, 14:53

Z zakupem butelek ci się nie spieszy czy z używaniem ich ?
i jedno i drugie, ale trzeba bedzie juz kupic, bo moze nie wyjdzie z karmieniem wiec lepiej miec juz je w domu, a trzeba tez wysterylizowac, smoczki tez musze wysterylizowac.

O kurcze , maly zasnal na podlosze, biedny nie doczekal sie,a tak chcial z tatusiem jechac naprawic autko. Ja chyba tez pojde sie polozyc, spac mi sie chce i brzuch mnie boli.

Wpadne pozniej, cos maly dzis ruch :ico_noniewiem:

inia, wszystkiego najlepszego dla Piotrusia za pierwszy miesiac :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: niech zdrowo sie chowa

[ Dodano: 06-10-2011, 14:54 ]
Chociaż mnie dobrze z nią w środku.
ale jeszcze lepiej byloby gdybys ja miala juz przy sobie i tulila, calowala :-)

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”