: 24 maja 2009, 16:46
wielgasnie dzieki :ico_buziaczki_big:przepis znalazłam w necie, ale pamiętam, że Norbiemu podobnie robiłam
- wstawiam w małym garneczku wodę,
- zanim się zagotuje to obieram kilka marchewek + cosik dla smaku (teraz wybieram, co łagodniejsze, czyli kalafiorek, cukinia, ziemniaczek, pietruszka, brokuły, szpinak)
- na wrzątek wrzucam najpierw pokrojoną marchewkę, potem dorzucam inne warzywka
- gotuję do miękkości
- zestawiam z ognia, dosypuję 3 łyżeczki, czasami 4 kleiku ryżowego + już pół łyżeczki owsianki z glutenem
- dodaję łyżeczkę oliwy z oliwek lub łyżeczkę masła prawdziwego
- blenduję
- wlewam do małych słoiczków, zakręcam i obracam do góry dnem, jak ostygną to wrzucam do lodówki na sam dół tak przygotowane słoiczki mogą stać nawet 2 tyg, bo są bez mięsa
za jakiś czas, jak zacznę wprowadzać mięsko z kurczaka albo indyka to bedę robiła tak samo jak dotychczas, tylko jeszcze w osobnym garnku będę gotowała mięsko (za cholerę nie pamiętam, dlaczego trzeba mięso gotować osobno )
ze słoiczków polecam te po koncentracie pomidorowym (ja ich nie mam, bo tutaj w malutkich puszkach robią przecier ) i po musztarzie z kamisa ślicznie zasysają i są szczelne