dziadziuś
ona powie takie slowo??
my ost bylismy znow u psychologa z Kala i pani stwierdzila, ze Mala rozwija sie prawidlowo jak na swoj wiek, wszystkie czynnosci potrafila wykonac, rozpoznac itp
a pani logopeda, powiedziala, ze dziecko w jej wieku - 14 m-cy -powinno mowic " mama, tata, baba, dziadzia, badz dada, papa, am, bam, nasladowac pojazdy, zwierzeta" takze i tu jest w miare ok, bo ze zwierzat to ma okrojony repertuar (kot, pies, kaczka, konik)
ale co zauwazylam, to to, ze Milka w jej wieku potrafila wiecej, ale wydaje mi sie ze to zasluga mojej obecnosci (do prawie 2 lat byla ze mna), Kala jest miedzy tata i moja mama, a moj maz zeby ja cos uczyc, to chyba nie bardzo, on bardziej sie z nia powyglupia, albo naobstawia zabawkami, zeby sama sie bawila, a mama to nie wiem, pewnie cos jej poopowiada
a tak piszecie ze nie lubicie porownywania dzieciakow, ale nie zawsze jest to cos zlego, idzie zaobserowawac pewne niedociaglosci i z dzieciaczkami je wycwiczyc..wiadomo ze 8 czy 9 m-czne dzieci nie musza chodzic, powinny "plynnie" raczkowac,ale 11-12 m-czne powinny juz przynajmniej probowac stac prosto na nozkach..ja patrze przez pryzmat naszych rehabilitacji, dzieki nim Kala fajnie wyszla na prosta i szybciutko jak na dziecko z napieciem miesniowym, zaczela raczkowac, teraz smiga na nozkach
[ Dodano: |20 Wrz 2012|, o 07:28 ]
acha jeszcze
inia pytalas o fochy dzieciaczkow..wiec moja Kala jeszcze m-c temu rzucala sie na podloga jakby sie chciala modlic do Allaha, a teraz bije sie po glowce i podnoci glos