elibell nasza neurolozka zlecila profilaktycznie psychologa i logopede - ale to nie taki typowy logopeda co cwiczy wymowe z dziecmi, tylko taki neurologopeda, ktora patrzy jak dziecko je, czy dobrze gryzie, jak pije, jak mowi i co mowi, ze to ponoc bardzo wazne zeby w przyszlosci nie mialo problemow z wymowa niektorych glosek
dla mnie to pic na wode, lekarz umawia do lekarza, zeby kazdy mial co robic
jakbyscie chcialy sprawdzic umiejetnosci swoich dzieciaczkow, to 13 m-czne dziecko powinno ( na podstwie naszego badania u psychologa):
- wybrac przedmiot, o ktory go prosimy
- wskazac paluszkiem to o co prosimy (np wsrod 4 roznych malunkow:domu, misia, busa, kwiatka - 4 karty, na kazdej te same obrazki tylko w innej kolejnosci, a pytamy caly czas o to samo)
- sposrod trzech figur geometrycznych wybrac kolo i wsadzic w dobre miejsce (tylko kolo jest wymagane dla 13 m-cznego dziecka, trojkat i kwadrat niby pozniej)
- dziecko powinno pokazac, gdzie jest raczka, uszko, wlosy (o dziwo nie oko
)
- dziecko powinno umiec przesunac przedmiotem inny przedmiot ( Kala przesuwala puszek patyczkiem, chodzilo o to zeby umiala tak sie skupic zeby tym patyczkiem sobie ten puszek przyciagnac)
- wiedziec do czego slusy grzebien ( np poczesz lali wloski)
- umiec ustawic klocek na klocku ( wieza)
wiecej teraz mi nie przychodzi na mysl..
a logopedka zwraca uwage:
- na gryzienie, nawet jak dziecko nie ma zabkow ( jak np moja Kala, bo zatrzymala sie na 2 i stoi) powinno gryzc bokami, a nie mlaskac jezykiem o podniebienie; powinno pic chowajac jezyk jak np przez slomke (powiedziala, ze ponoc przez slomke najszybciej nauczyc, bo przypomina ssanie z piersi, a rodzice robia ten blad, ze po butli daja kubek niekapek z ustnikiem)
od tamtego czasu Kala pje tylko przez slomke (procz mleka czy herbaki w nocy
)
- poza tym dziecko powinno mowic : mama, tata, baba, dziadzia(dada), papa, am, bam, nasladowac zwierzaczki ( ale np pierzaste, wszystkie moga byc koko, a kopytne tez np muu, ze dziecko nie musi rozrozniac na tym etapie wszystkiego, ale te podobne musi tak samo nazywac), nasladowac pojazdy, tez wszystki emoga byc " brumm" czy to samochod czy autobus itp i powinno to mowic ze zrozumieniem, czyli nie gawozyc sama do siebie, tylko wymawiac tez slowa w jakims celu
no i wlasciwie teraz na to spotkanie 18.10 musze nagrac Kale jak wymawia te slowa, czy wyraznie czy nie
no to sie rozpisalam