Awatar użytkownika
ziolo007
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

22 mar 2009, 18:02

Ilka79, a do czego sluzy ta pompka? Bo pierwszy raz o niej slysze.
U nas wlasnie do szpitala nawet poduszki trzeba miec swoje :ico_puknij:
a,ze w szpitalu po porodzie trzeba zostac nonajmniej dwie doby, wiec nazbiera sie tych rzeczy i spakuje sie jak na jakas wyprawe.
ramonka, to szybciutko idziesz do pracy, ja to raczej od nowego roku planuje

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

22 mar 2009, 18:19

a do czego sluzy ta pompka? Bo pierwszy raz o niej slysze
ja tez nie wiem o co chodzi :ico_oczko:
zastanawiam sie tylko jaki laktator kupic :ico_noniewiem:
to szybciutko idziesz do pracy, ja to raczej od nowego roku planuje
na razie takie sa plany, bo zmieniam prace i byc moze od wrzesnia zaczne juz nowa. Mam z kim zostawic malutka bo tesciowa sie nia zajmie wiec z tym nie ma problemu choc pewnie nie bedzie łatwo :ico_oczko:

Awatar użytkownika
ziolo007
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

22 mar 2009, 18:37

ramonka, ja jakbym szla do pracy do na wczesnie rano, tak na kilka godzin i wtedy maz opiekowalby sie dzieckiem. Nikomu obcemu nie powierzylabym opieki nad Oliwierkiem. Maz pracuje na druga zmiane zawsze. Zreszta to chyba zbyt odlegle plany. Zobaczymy jak to bedzie.
Ja nie wiem czy ten laktator jest potrzebny. Mam tak male piersi,ze nie wiem czy cos z nich wyplynie. Wiem,ze nie od wielkosci piersi zalezy czy pokarm jest czy tez go nie ma, tylko od budowy gruczolow. Mimo wszystko, moja mama nie miala pokarmu i sama nie wierzy,ze ja bede miala. Bede Oliwierka przystawiac do cyca caly czas to moze akurat pobudze je do wydzielania mleka. Na pewno nie mam narazie na liscie zakupow laktatora.

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

22 mar 2009, 18:46

Ja nie wiem czy ten laktator jest potrzebny
ja w zasadzie tez nie mam duzych piersi a moja mama tez nie karmiła ale ja mam nadzieje ze sie uda. Co do laktatora to chodzi mi o odciaganie pokarmu i uczenie małej zeby piła z butli, bo jak bede miała pokarm to szkoda karmic ja sztucznym mlekiem kiedy ja pojde do pracy....

Awatar użytkownika
ziolo007
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

22 mar 2009, 20:12

ramonka, tak to rozumiem :-) no pewnie, dzieci trzeba karmic piersia jesli tylko jest to mozliwe, ja bym bardzo chciala.

Ilka79
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

23 mar 2009, 02:58

ziolo007 napisał/a:
a do czego sluzy ta pompka? Bo pierwszy raz o niej slysze
ja tez nie wiem o co chodzi
zastanawiam sie tylko jaki laktator kupic
No chodzi mi o laktator, tak potocznie mowie pompka, bo to jest pompka do sciagania mleczka :-D W kazdym badz razie na pewno musze kupic. Niby tez planuje karmic piersia, ale jednak wole sie zabezpieczyc.
ja tez chyba nie biore tego do szpitala, zreszta jak cos bedzie mi potrzebne to maz dowiezie bo w domu bedzie wiec z tym nie ma problemu, zreszta nie mysle jeszcze o pakowaniu, poczekam co powiedza polozne bo ja nie mam bladego pojecia co sie zabiera bo to w kazdym szpitalu inaczej
Dokladnie :-)

Dziewczyny ja to teraz wogole nie bede w stanie wrocic do pracy, z dwojka to juz jest gorzej, a wogole nie mam tutaj rodziny, a nie chce oddawac dzieci do zadnej niani, bo nie ufam, a o przedszkolu nie mysle bo sadze, ze dzidiza bedzie za mala:ico_oczko:

[ Dodano: 2009-03-23, 01:59 ]
Nikomu obcemu nie powierzylabym opieki nad Oliwierkiem.
Ja tez wole wychowywac swoje dzieci sama, mama to jednak jest mama.

[ Dodano: 2009-03-23, 02:02 ]
U mnie z synem bylo tak, ze spedzil pierwszy tydzien swojego zycia w szpitalu, no i jak wrocil do domku to nie umial pic z piersi bo w szpitalu nauczyl sie pic z butelki, no i nie umielismy sie juz z synkiem na ten temat dogadac :ico_haha_01: , wiec skonczylo sie na pol rocznym odciaganiu pokarmu i wlewania do butelki i tak pil, zreszta ja mialalm duzo wiec tez zamrazalam, jak dostalam miesiaczke po pol roku to mleczko sie skonczylo.

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

23 mar 2009, 08:26

Dziewczyny ja to teraz wogole nie bede w stanie wrocic do pracy, z dwojka to juz jest gorzej, a wogole nie mam tutaj rodziny, a nie chce oddawac dzieci do zadnej niani, bo nie ufam, a o przedszkolu nie mysle bo sadze, ze dzidiza bedzie za mala
Ja bede musiała wrocic ale gdyby nie tesciowa to nie wiem jakby to wygladało, bo chyba umarlabym ze strachu zostawiajac małą z kims zupełnie obcym :ico_sorki:
Ale jakos trzeba sobie radzic :ico_oczko: Ja nie wyobrazam sobie zostac 'kura domowa' bo chyba zwariowałabym w domu no i do tego fundusze obciete o połowe :ico_olaboga:

ewusia75
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka

23 mar 2009, 19:09

Co do karmienia piersia to mam zamiar karmic ale nie wiadomo jak to bedzie tym razem.Olusia nie karmilam poniewaz tydzien czasu lezal w inkubatorze pod aparatura pozniej tez mu nie podawalam piersi.Jak moj synek wyszedl mial 3tyg.wiec ciezko mu bylo sie nauczyc ssac z piersi no a i moj pokarm po 2 tyg.zanikl mimo odciagania :ico_placzek: .
Nie bylam przygotowana na karmienie butelka nawet nie mialam kupionej!
A tak jak napisala Ilka79 to sterylizator zawsze sie przyda jak nie na poczatku to pozniej jest to super sprawa moja kuzynka ma i sobie chwali malego karmila tylko 2miesiace piersia a i tez musiala odciagac pokarm wlewac do butelek bo maly byl po ciezkiej operacji serca i ciezko mu bylo ssac.
Ja jeszcze planuje kupic laktator elektryczny ale to pozniej zeby gwarancja nie przepadla tak pod koniec ciazy lub na samym poczatku jak tylko mala sie urodzi!
U nas dzisiaj zimno i wietrznie brrrr.

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

23 mar 2009, 21:55

Oj dziewczyny co tu takie pustki :ico_nienie: :ico_nienie:
My juz po szkole rodzenia :-D Podoba mi sie bardzo i juz jakos czuje sie lepiej :ico_sorki: Połozne super :-D Tylko trafic na ktoras podczas porodu :ico_sorki:
Troche przesadzaja, bo jak zrobiły wyklad o odzywianiu to sie za głowe złapałam - jem wszystko czego niby nie wolno :-D Smiałam sie ze taki wyklad to trzeba było pare miesiecy temu a nie teraz gdzie sie objadłam wszystkiego co niezdrowe :-D
Ja jeszcze planuje kupic laktator elektryczny ale to pozniej zeby gwarancja nie przepadla tak pod koniec ciazy lub na samym poczatku jak tylko mala sie urodzi!
a ja chyba zdecyduje sie na reczny bo rozne opinie czytałam i słyszałam - bo to jak sie sprawdza to sprawa indywidualna ale mimo wszystko jakos ten elektryczny to tak niefajnie mi sie kojarzy :ico_noniewiem:

Ilka79
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

23 mar 2009, 22:27

ewusia75 napisał/a:
a ja chyba zdecyduje sie na reczny bo rozne opinie czytałam i słyszałam - bo to jak sie sprawdza to sprawa indywidualna ale mimo wszystko jakos ten elektryczny to tak niefajnie mi sie kojarzy
Ja wole elektryczne, przede wszystkim jest szybszy i chyba reka tak nie bedzie pozniej bolec, a takie odciaganie to trwa, tak mniej wiecej liczyc 10-15 minut na jedna piers przy elektrycznym laktatorze. No i ma tez taka zalete, ze ustawiasz sama czestotliwosc.
Ale jakos trzeba sobie radzic Ja nie wyobrazam sobie zostac 'kura domowa' bo chyba zwariowałabym w domu
Ale wiesz mozna sie spotykac z innymi mamami, spacerwoac, chodzic na jakies zajecia z dziecmi. Narazie jestem podekscytowana tym ze bede siedziec w domku, ale to fakt po pewnym czasie moze mi sie to znudzic.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”