Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 wrz 2012, 22:47

U nas podobnie Tibby :)

Ale jest nowe słowo:

SiŚ- znaczy "pić"

"siusiu" znaczy siusiu.
Dzisiaj chciałam pociągnąć rozmowę z nią. Zachęcić.
Zawsze jej opowiadam "kto już śpi" jak jest pora spania, ona słucha i się wycisza.
np: "kotki już śpią, a ptaki polecialy do gniazd, zamkneły oczka... bla bla"
Więc dzisiaj pytam się mileny: powiedz jakie zwierzątka już poszły spać ;)
Ona:
"cicicicici".
Bartek: "kury?? to kury"
M: "ciciciciciciiii"
B: "nie kury??? cici... to koty????"
M: "cicicicicic"
B: "milena, jakie to zwierzątka????!!!!"
M: "cicicicicici"

pewnie żadne. Tylko zmieniła wieczorne śpiewy z "bebebebebe, lelelelele" na "cicicici" :ico_noniewiem:

Jak to zupełnie inaczej postrzega sie dziecko gdy mówi :(
Syn mojej koleżanki jest z listopada 2010. Gada od pół roku na pewno. Teraz to już zdaniami. To ciepłe, to zimne, to zepsute, tu boli ucho i ta kostka, a teraz jest smutno. ITD.
A Ona milczy i milczy, ew. stęka i woła "mamooooooooooooo" :ico_noniewiem: Nawet dobrze paluchem pokazac nie chce. szkoda mi tych miesięcy bez zrozumienia...

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

06 wrz 2012, 09:33

u nas Tobik rozumie wszystko i potrafi pokazać co chce i da się z nim dogadać. tylko zamiast artykułować jakiekolwiek bliższe rozpoznania wyrazy, to ten POPOPOPOPOOO, BABABABAAAAA i wiecznie tak w kółko :ico_noniewiem:
grunt, że już i tak kilka wyrazów powie normalnie :ico_noniewiem: choć nie powiem, że chciałabym żeby zaczął już choć ciut więcej mówić.
mam porównanie, bo jego kolega z placu zabaw - z 02.04.2010 (czyli 3tyg. różnicy między nimi), gada jak najęty. i to nawet takie trudniejsze wyrazy czasem. ale normalnie to mówi zdaniami, a nasz tylko kiwa głową i POPOPOOOO :ico_zly: :ico_noniewiem:

NICOLA_1985

07 wrz 2012, 00:24

hej

co do gadania to mój Krystian dzisiaj poszedł do blatu i zdaniem mi pojechał :ico_oczko: "mama daj cytrynę" :-D a wcześniej siedział przy stole i się pyta "mama co to???" i pokazuje palcem na baterię... ja się pytam "to???" a on do mnie " bateria????" albo dzisiaj u teściów "cześć dziadek, cześc babcia idę papapa", albo jak chciało mu się pić "mama daj mi herbatkę" :-)
fajnie juz mu też "r" wychodzi, mówi trudniejsze wyrazy typu wiertarka, dziura, koteczek, piesek, własnie ta "bateria" :ico_oczko: , cytryna, mikser, zupka, obiadek, dziękuję, proszę, :ico_oczko: zadaje pytania.. najczęstsze pytanie jakie zadaje to jak coś mu się uda zrobić jest : "mama widzisz????? widzisz????" :ico_oczko:
ogolnie słow mówi dużo... mogłabym je wypisywać ... :-)

tibby , wisnia, martalka każde dziecko mówi w swoim tempie... nie ma co poganiać... fajnie jak dziecko mówi ale jak nie mówi to można się spodziewac ze za niedługo wystrzeli od razu zdaniami :-)

[ Dodano: 07-09-2012, 00:29 ]
syn mojej kolezanki starszy od krystianka o miesiąc mówi tylko : mama, tata, baba, Adam, daj , am, a jak chce mu się pić to mówi "a" zamiast "pić"
mój krystian jakiś czas temu się oburzył... :ico_oczko:
byl u nas ten Szymek i mówi "a" do Patrycji a mój Krystian tak się na niego z pod byka popatrzył i mówi do niego " nie a tylko pić! " :ico_oczko:

Awatar użytkownika
karo-22
Zrobiłem Magistra z forum!

07 wrz 2012, 23:49

Hej Kochane :ico_buziaczki_big:

Piecze mi się ciacho na karpatkę właśnie (tak, wiem, pora odpowiednia :ico_oczko: ) więc mam chwilkę na naskrobanie paru słów :-)

U nas wszystko ok! Jak piszecie o gadaniu, to powiem Wam, że mój Niko to jak nakręcony... :ico_haha_01:

Mówi wszystko, śpiewa (ulubione "sto lat, sto lat" każdemu, o każdej porze i w każdym miejscu), mówi wierszyki, rymowanki, np. "w pokoiku na stoliku".
A najbardziej uwielbia zabawę, której nauczyła Go prababcia i sam do końca mówi:
"Tak Pan jedzie po obiedzie,
a tak Pani z kołaczami,
a tak Żyd, a tak Żyd
Na koniku HYC, HYC, HYC" :ico_haha_01:

oczywiście pchając się na kolana :ico_oczko:

Dziś wieczorem, przed spaniem, jak Tata ubierał Nikosia w piżamkę, włączył sobie jakiś film, na to Nikoś:
"Tata chciałem baję oglądać"
Tata: "O tej porze bajek już nie ma"
Nikoś: "Tata proszę nie gadać głupot" :-D

Wczoraj jedziemy autem i ja mówię, "O kurcze, mieliśmy zrobić zakupy"
Na to Nikoś: "Nie martw się Mama, zrobimy razem zakupy" :ico_oczko:

Rozgadał się Bąk strasznie zdaniami rozbudowanymi i teksty jak:
"Nie mam pojęcia" czy "Nie mam pomysłu"
są u nas na porządku dziennym :-)

Średnio mi się pisze, bo wczoraj zrobiłam sobie paznokcie żelowe :-D Efektem jestem zachwycona i cały czas je oglądam :ico_oczko: Już chyba ze 3 lata nie malowałam paznokci, bo przecież jedna kąpiel czy zmywanko i odpryski murowane... Więc zaszalałam i teraz się nie martwię, że lakier zejdzie, czy paznokieć się złamie :ico_oczko:
W środę byłam na spotkaniu z klientem, po miesięcznych wakacjach i byłam zestresowana jak przed pierwszym :ico_oczko: Ale poszło super, podpisałam piękną umowę, tak, że skakałam z radości, a Mężuś ze mnie dumny na maxa :ico_brawa_01:
No i utwierdziłam się w tym, że ta praca jest dla mnie :-) Poza tym, przeczuwam, że na etacie za miesiąc pracy dostałabym tyle, ile tuta za 1,5h pracy :ico_haha_01: Więc ruszam z powrotem po długich wakacjach do pracy!

No! Uciekam pod prysznic, karpatkę dokończę z rana, bo już nie chce mi się smarować masy :ico_oczko:
DOBREJ NOCY :-)

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

08 wrz 2012, 09:23

karo, super wesołe zdjęcie Nikosia w podpisie :ico_brawa_01: super tekstami faktycznie do was mówi :ico_haha_01: ja jestem ciekawa jak nasz Tobik pójdzie z gadaniem, co z tego wyjdzie :ico_haha_01: :ico_haha_01:

masz jakieś wieści od Julki jak się czuje? kiedy wychodzą ze szpitala?

Awatar użytkownika
karo-22

08 wrz 2012, 09:50

tibby, dziewczynki od czwartku są już w domku i mają urwanie głowy, bo próbują złapać rytm :-) Dawidek cudnie zareagował na Malutką, cały czas chce Ją głaskać i całować :-)

Jak wyszłam od kosmetyczki, to Nikoś patrzy na mnie i mówi: "ojojoj Mama, ale masz fajne pazury" :-D

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

08 wrz 2012, 21:59

karo-22, to super! :ico_brawa_01: a masz jakieś zdjęcia malutkiej? :ico_sorki:

Awatar użytkownika
karo-22

10 wrz 2012, 08:51

Goździku, powiedz mi Kochana, skoro chłopaki są już odpieluchowani, to co zamierzasz zakładać Bartoszkowi na jesień/zimę na ciałko?? bo rozumiem, że bodziaków już nie?? Kurczę, myślę i myślę, no bo bodziaki to na pampka są ok, ale na majteczki chyba już bez sensu??
Kupiłam Nikosiowi kilka podkoszulek na ramiączkach takich bieliźnianych, poszukam jeszcze takich z długim rękawem na zimę. Te podkoszulki fajne są bo dłuższe, więc pupcię zakryją i nie będą wyłazić z rajstopek.

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 wrz 2012, 12:02

karo, u nas podkoszulki nie działają, wolimy zwykłe tshirty bawełniane, na to bluza. IMilena już wieki nie nosi bodziaków. Za dużo zapinania/odpinania. :ico_oczko:

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

10 wrz 2012, 20:56

a my z wszystkich body jakie mamy wyroslismy wiec nie nosimy. a do spania ma tobik pizamke normalna.

wlasnie kupilismy malemu na jesien komplet czapka+rekawiczki z h&m z ciasteczkowym potworem z tej ich nowej kolekcji :)

Wróć do „Przedszkolaczki”