Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

25 paź 2008, 16:30

a ja szukam jakiejs domowej pracy.... tylko co ja moge?
no dokładnie takie mam myśli :-)
znowu ja Kochana wyszywam obrazki haftem krzyżykowym :-) w Polsce miałam taką bogatą panią, która zamawiała u mnie reprodukcje znanych malarzu w krzyżykach... ale tutaj nie bardzo potrafię się zakręcić, żeby kogos znaleźć :-) zresztą... problem w tym, że się miejscowych nie zna... może kiedyś, z czasem, z nowymi znajomościami... :-)

Awatar użytkownika
estreya
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka

25 paź 2008, 16:59

wiesz, ja jedyne co wymyślilam i nawet zrobilam to zglosilam sie do takiej nagrody- dofinansowania twórczości artystycznej..... tyle, że to za to poważne przedsiemwzięcie twórcze i nie wiem czy nawet gdybym dostala kase to dala bym rade..... w koncu ma;enstwo juz niedlugo sie zjawi i niewiadomo czy pozwoli mamie troche pomalowac......

poccoyo
Trzy tysiące lat minęło...

25 paź 2008, 17:57

no ja to was podziwiam... pracowałam jeszcze 2 tygodnie temu i wiem że niedałabym rady ani chwilki dłuzej...
wiecie polacy zdobią swoje mieskznka w sklepach zwanych przeze mnie "ciucholadami"
czyli second hand'y(pewnie źle napisałam)

no a co do szkotów... hm... też tam zaglądaja... ale są też i takie posh babcie co lubią piękności... i pewnie one chodza do M&S... hehe iinnych drogich marketów/delikatesów....
u mnie w mieście jest kilka sklepów z wełnami itp... może w takim sklepie powinnyście zostawić fotkę jakies pracy i nr telefonu...
umówić się na zlecenie i zapałate...

[ Dodano: Sob 25 Paź, 08 18:18 ]
"

Poród aktywny

Każda ciężarna wie, że po 40 tygodniach „noszenia” maleństwa pod serduchem przychodzi czas na poród. Ale co to jest poród? Na czym polega i jak wygląda? Czym jest poród aktywny? Czy wszystkie przyszłe mamy to wiedzą?

Kobiety są różne i różne są też ich porody- mniej lub bardziej bolesne, trwają dłużej lub krócej. Dziś o tym jakie okresy obejmuje poród.

Poród to czas, jaki upływa od początku wystąpienia skurczów (regularne skurcze co 10 minut) do urodzenia dziecka.

Poród obejmuje trzy zasadnicze okresy:

1. Okres rozwierania szyjki macicy- trwa od momentu wystąpienia regularnych skurczów co 10 minut do całkowitego rozwarcia ( całkowite rozwarcie szyjki macicy to 10 cm ).
2. Okres wydalenia płodu ( urodzenia dziecka)- trwa od całkowitego rozwarcia do urodzenia dziecka.
3. Okres łożyskowy- trwa od urodzenia dziecka do wydalenia łożyska

PORÓD AKTYWNY

Poród w którym kobiety mają uczucie uczestniczenia w nim. Przyszłe mamy czują się mniej znużone, zmęczone i poniżone instrumentalnym ich traktowaniem. Podczas porodu aktywnego kobiety maja świadomość, że wiele zależy od nich samych (mam na myśli np. współpracę z położną podczas parcia).Kobiety przyjmują dowolne pozycje do porodu (wygodne dla nich samych). Wiele pacjentek, które nigdy nie czytały o porodzie aktywnym, instynktownie poruszają się lub przyjmują pozycję w klęku czy kuczną. Czym tłumaczyć ten fakt, ze kobiety rodzą łatwiej w wodzie, gdy poruszają się lub przyjmują pionową pozycję ciała? Szczególne korzyści z porodu aktywnego to:

* siła ciężkości ( przyciągania ziemskiego), która działa pionowo w dół, wzmaga czynność parcia. Gdy rodząca leży na wznak, musi przeć mocniej, aby wypchać bobaska niejako „ pod górę”.
* nerwy, które zaopatrują jamę miednicy i macicę, wnikają do miednicy przez kość krzyżową. W pozycji leżącej ( na wznak) następuje bezpośredni ucisk tych nerwów i ból jest silniejszy niż w pozycji kucznej lub stojącej.
* pozycja pionowa ułatwia samoistne i dokładne oddzielenie się łożyska ( nie wszystkie szpitale prowadzą porody aktywne; większość jednak daje możliwość aktywnego rodzenia w 1- szym okresie porodu).
* pionowa pozycja matki powoduje łatwiejsze dopasowanie się główki płodu do rozwierającej się szyjki macicy. Podczas skurczu główka płodu obniża się coraz bardziej w kierunku szyjki. W przerwie między skurczami rodząca może odpoczywać w pozycji pionowej a główka nadal uciska na szyjkę macicy ( w pozycji pionowej na główkę płodu działa siła ciążenia). Efektem tego jest szybsze i bardziej efektywne rozwarcie kanału szyjki macicy.
* lepsze jest krążenie krwi w łożysku, a to poprawia utlenowanie u bobaska( tzn. dobrze mu się oddycha). Jeśli kobieta leży na plecach ma duże naczynia krwionośne przyciśnięte do kręgosłupa. Może to powodować zaburzenia w tętnie malucha. Jeśli musisz się położyć z powodu zmęczenia w trakcie 1-szego okresu porodu- to najlepiej połóż się na lewym boku.

Bardzo zachęcam (jeśli to możliwe) aby rodzić aktywnie przy użyciu worków ssako, materacy i piłek. Przyniesie to mamusiom ulgę i poród będzie miłym i niezapomnianym wydarzeniem.:)

Celina Fręczko, położna"

cytat ze stronki we-dwoje...
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2009, 21:12 przez poccoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

26 paź 2008, 09:11

poccoyo, dziękuję za ten artykuł... wiedziałam, że coś musi być dobrego/pozytywnego z tych moich snów o porodzie w klęczkach i kuckach :-)

[ Dodano: 2008-10-26, 08:15 ]
ja to za wstydliwa jestem, żeby pójść do takiego sklepu i zapytać o możliwość zawieszenia ogłoszenia :-)
wyszywam, jak maszyna :-) Krzysiek się śmieje, że mama nie nadąża dosyłać kanw, które zamawiam w Polsce, bo mam swoją ulubioną firmę... właśnie w nadchodzącym tygodniu przyjdzie kanwa dla Maluszka... na obrazku jest anioł stróż i mam nadzieję, że zdążę wyszyć przed porodem :-)

ja juz na nogach od prawie dwóch godzin, bo jak Krzysiek się zbierał do pracy to sie rozbudziłam i zasnąć nie mogłam... a że niedzielny poranek to ulubiona pora na fikanie mojego Malca to szaleje mi po flakach, jak na trampolinie :-)

poccoyo

26 paź 2008, 11:10

Ania wkleiłam ten artykół, bo gdzieś na listopadówkach padło stwierdzenie że w czasie porodu to lekarzowi ma być wygodnie....
nio i się z tym ogromnie nie zgadzam... to nasz wysiłek, nasz maluszek...a że lekarz jest w pracy to jego obowiazkiem jest by nam to ułatwić...

napisali że warto spedzic aktrywnie bo...
a z resztą napisane jest wyżej...
ale ogólnie jak dla mnie same plusy...
ja będę pływać aktywnie i kucać i itd... :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

26 paź 2008, 11:14

poccoyo, Kochana, na szczęście pod tym względem poród tutaj bardziej mi się podoba....

ja zadziwiłam jeszcze dziewczyny:
- bezpłatnym wachlarzem możliwości znieczulenia,
- zachęcaniem do posiadania partnera do porodu,
- majtkami po porodzie...

w Polsce wiadomo, bo lekarz i położna musi widzieć, co się dzieje i nie daj boże schylać, więc trzeba leżeć.... za znieczulenie płacisz, za poród rodzinny płacisz... majtek absolutnie nie wolno zakładać trzeba silą mięsni ud trzymać podkłady (to było dla mnie najbardziej chyba upodlające)

poccoyo

26 paź 2008, 11:14

Ania a moze na ebayu wystaw jaką już gotową wyszywanke...
albo oglądaj czy takie sprawy schodza i za jakie pieniążki...
ja wiem że takie obrazy są lubiane...ale temat i kolory też ważne...

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

26 paź 2008, 11:15

ja będę pływać aktywnie i kucać i itd... :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
mnie akurat do wody nie ciągnie, ale juz wiem, że chcę rodzić w pionie :-)

[ Dodano: 2008-10-26, 10:15 ]
Ania a moze na ebayu wystaw jaką już gotową wyszywanke...
albo oglądaj czy takie sprawy schodza i za jakie pieniążki...
ja wiem że takie obrazy są lubiane...ale temat i kolory też ważne...
no właśnie przegrzebałam cały ebay i niestety nie widziałam już gotowych zrobionych...

poccoyo

26 paź 2008, 12:19

życze Wam udanej niedzieli...
ja się szykuję bo zostałam zaproszona na kawkę...

oby przestało padać bo tak szaro za oknem, że myśle tylko o spaniu...

Awatar użytkownika
ananke
Wodzu
Wodzu

26 paź 2008, 18:19

oby przestało padać bo tak szaro za oknem, że myśle tylko o spaniu...
u nas tak samo niestety..
życze Wam udanej niedzieli...
a dziękuję dziękuję i nawzajem :-)
ja się szykuję bo zostałam zaproszona na kawkę...
a do mnie kiedy wdepniesz na kawkę? :-)

Wróć do „Pozostałe”