Daria czytaj :
Rak skóry jest jednym z częściej występujących nowotworów na świecie. Większość przypadków jest uleczalna. Rocznie ponad 700,000 przypaków raka skóry jest wykrywane w Stanach Zjednoczonych i około 32,000 przypadków czerniaka z czego ginie 9000 chorych u których wykryto raka skóry i 7000 z diagnozą czerniaka. Raki dotyczą głównie osób o jasnej karnacji, natomiast u osób o ciemnej karnacji raki występują zazwyczaj w obrębie stóp,dłoni i pod płytką paznokciową. Około 40 do 50% osób o jasnej karnacji powyżej 65 roku życia zachoruje na raka skóry. Nowotwory te pojawiają się szczególnie u osób zamieszkujących rejony o bardzo dużym nasłonecznieniu.
Choroby i Objawy
Nowotwory skóry
--------------------------------------------------------------------------------
RODZAJE
Nowotwory skóry można podzielić na dwa główne typy:
Czerniaki
Nowotowry nie będące czerniakami.
Czerniak stanowi około 1 z 10 przypadków raka skóry. Może wywodzić się z tkanki o nadmiernej pigmentacji np. znamiona, ale również w każdym innym miejscu. Zazwyczaj pojawia się na tułowiu, dłoniach, stopach, pod paznokciami, w okolicy odbytu, a nawet w oku.
Istnieją dwa, najczęściej występujące rodzaje raka skóry: podstawnokomórkowy i kolczystokomórkowy. Pierwszy z nich wzrasta bardzo powoli, natomiast drugi rośnie szybciej i może dawać przerzuty, jeżeli nie jest leczony. Pierwszym objawem raka skóry jest pojawienie się brodawki lub ranki, która nie goi się, a ocierając się o bieliznę lub kołnierzyk przeszkadza. Objawy te powodują, że chory zwraca się do lekarza. Raki te można prawie zawsze wyleczyć usuwając je chirurgicznie.
Przeczytała - masz powiekszone znamie - jeżeli to jest rak - jak ty myslisz - to powiekszone znamie - trzeba to usunąc i juz - do lekarza - powiedziec , ze boli, swedzi i sie powieksza - iz e chcesz usunac - skłam- ze w rodzinie mama , babacia - miały z tym problem - potraktuje cie powazniej - bo rak jest choroba min. genetyczna !
zaraz ci poszukam o marzadach rodnych - ale z krótka - mozesz miec nadzerke ..inny rak w twoi wieku - to raczej niemozliwe - jedynie rak jajnika - objawia sie bolem podbrzusz - krwaawieniami miedzy m-czkami ..musz poszukac bo juz malo pamietam - gdybys miala raka - to moja droga mialabys wyniki jakiekolwiek - mocno zaburzone - to przewanie jest choroba całego ciała !! zaraz ci poszukam - moment - a co kregosłupa -to mogłas sie przedzwignac po porodzie ( jak tam mam) - i bole ci prominriuja - bo nie mozliwe by było- zeby cie bolało w róznych miejscach - dziwnych - jezeli tak boli - to napewno nie rak!! co do slubu - bierz go ! bo jezeli cos ci jest - to prawnie Maje zabezpieczysz ..... ja iwem , ze i tak cokolwiek napisze - to i tak bedziesz myslec swoje - dopoki lekarz ci nie zbada ...chodz powiem ci szczerze - jezeli mas ztakie podejrzenia - to nonono w troki i do polski ! rak wczesnie wykryty - to wyleczony - masz dla kogo zyc ! no! sie napisałam

zdrowa jestes - masz jakas bzdure pewnie i juz a ze lekarze w uk gupi - to sie meczysz bo lekow nie masz .. no wróce zaraz