Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

14 maja 2009, 20:17

Awatar użytkownika
shoo
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

14 maja 2009, 20:19

SHOO - no rzeczywiscie dziwne... u nas wszystko idzie do buzi, palce i dlonie nieraz tez, ale zawsze jak dam malej cos nowego do raczki, to najpierw laduje w buzi...
u nas to wyglada tak, ze jak ukroje kawalek chleba, czy jablka i podejde z tym do Jasperka, to ten otworzy buzie i bedzie sie na mnie patrzal :-D nie wyciagnie raczki po to... a jak mu wsadze ten kawalek do raczki i pokieruje do buzi, to chwile przytrzyma, po czym mu to wypadnie i wyladuje na sliniaku, wtedy Jaspi wlozy sobie palce do buzi i bedzie tak siedzial ucieszony :ico_noniewiem:

wszystko ladnie z ziemi podnosi i trzyma, ale do buzi nie wklada :ico_noniewiem:

Iwona H, czekamy na filmik :-)

Jasper tez probuje wstawac, poki co na kolanach... dzisiaj go przylapalam, jak stal przy telewizorze (na kolanach) ;-)

[ Dodano: 2009-05-14, 20:21 ]
Iwona H, super!! ale zdolniacha :-D i jak fajnie na paluszki najpierw, a dopiero potem na calych stopkach :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

14 maja 2009, 20:51

Iwona H, super!! ale zdolniacha :-D i jak fajnie na paluszki najpierw, a dopiero potem na calych stopkach :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
:ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

Awatar użytkownika
yoanna
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

14 maja 2009, 21:45

Slicznie wstaje :) no i na palcach jak primabalerina :) ale zauwazylam,ze wstaje tak samo jak Nina - stawala jedna noga na tej wierzchniej czesci stopy - nie na tej od strony podeszwy :P tak wyginala - i Paulinka tez tak wstala ze najpierw wierzchnie czesci i poprawila na paluszki. Pytalam nawet lekarza czy jak tak robi to normalne, i czy nie powinnam jej bucikow zakladac skoro krzywi nozke,i czy cos sie nie stanie z nia, ale powiedzieli, ze to normalne a buciki zaklada sie dopiero jak dziecko krzywo stawia stopy podczas chodzenia :)

A co do butelki to moja je juz sama z niej ladnie - ale uczylam ja, bo uczylam ja zasypiac znow sama w lozeczku, bo przy zabkowaniu nauczyla sie przy piersi albo na rekach, no i walczylam z nia zeby zasypiala w lozeczku - dawalam butelke i wychodzilam. Teraz zasypia slicznie, po 5 minutach od kapieli juz spi, ale niestety z butelka w rekach, boje sie ze be butli by nie zasnela - a to chyba niedobrze :(

No nic stwierdzilam, ze bede ja oduczac butli to jednoczesnie oducze zasypiania z butla - a teraz komu to szkodzi? Tak czy inaczej gdybym karmila ja na rekach to by tam zasnela pewnie.. wiec chyba lepiej samej w lozeczku - no i komofrt wiekszy odkad sie nauczyla pic sama, bo w nocy wstaje robie mleko daje jej i ide spac dalej. Zawsze to jakies ulatwienie :) Gorzej bo spi w pizamie z golymi stopkami, i pilnuje caly czas zeby sie nie odkryla i nie bylo jej zimno, wiec zdarza mi sie wstac w srodku nocy zeby pojsc do niej do pokoju i sprawdzic czy wszystko ok :( nie wiem czy naucze sie jeszcze normalnie spac przez kilka godzin bez budzenia sie i wstawania

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

14 maja 2009, 21:53

o rany ale naklikałyście :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
Marta zdjęcia fantastyczne, tort cudniasty a Jasper faktycznie ma brata bliźniaka ( na zdjęciu oczywiście) ;-)
Co do brania przedmiotów do buzi - Maja bierze dosłownie wszystko, ostatnio nawet mojego dużego palca u nogi :ico_szoking: jest lepsza niż odkurzacz. Butelki czy to z piciem czy z jedzeniem to dawno trzyma sama. Zapomniałam co to jest karmienie dziecka :ico_placzek: Ona juz nawet nie chce żeby ja karmić, zaraz zabiera butlę i sie pręży :ico_placzek:
A dziś ugryzła mnie w nos :ico_szoking: od tak sobie nawet nie wiedziałam kiedy - to gnojeczek mały ;-)

Gie twoje foty również fajne, naprawdę twarzowo ci w tej kiecce, podoba mi się ;-)

Iwonka Paula dogoniła Majkę :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: a stanie na paluszkach mnie rozbroiło a ta chwiejąca się nonono - sama słodycz :-)

yoanna twoja Ninka faktycznie drobniutka Calineczka, a w ogóle to odnoszę wrażenie że jest bardzo podobna do Majki.
Co do mówienia to Maja wydobywa z siebie dźwięki mniej więcej takie jak Su czyli tata, mama, baba itp., ostatnio gęgę. Gada sporo ale to nie jest tak że jej się buzia nie zamyka, mamy chwile milczenia ;-)
A w ogóle to na jakim etapie jest Ninka. Chyba że już raczkuje, bo na przecudnej urody zdjęciu w podpisie klęczy, a wstaje przy meblach???

Pati najbardziej mi sie podobało jak chywa Twój mąż przykrył Erika tym koszem - boskie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

[ Dodano: 2009-05-14, 21:56 ]
wiec zdarza mi sie wstac w srodku nocy zeby pojsc do niej do pokoju i sprawdzic czy wszystko ok
to Ninka nie śpi z Tobą w pokoju :ico_szoking: :ico_szoking: :ico_szoking:

[ Dodano: 2009-05-14, 21:57 ]
a co do nocek to Maja rzadko sie budzi a jak juz to dostanie herbatkę i spi dalej, średnio do 6-7 :-/
Po kapieli zasypia sama z reguły, niestety żeby zasnęła w dzień muszę ja ululać :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly:

Awatar użytkownika
yoanna
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

14 maja 2009, 22:00

A Nina - raczkuje juz od kilku tygodni - pozycje do raczkowania zajela jak miala 5 miesiecy i 10 dni, najszybciej raczkuje jak goni tate, ktory wychodzi do pracy, zatrzymuje sie wtedyprzy drzwiach i zaczyna plakac, wiec czasem sie tak zegnaja z 10 minut :)

Poza tym wstaje przy meblach, w lozeczku sie swobodnie przemieszcza z jednego konca na drugi, chodzi za raczki, ale nie praktykuje tego narazie, nie chce zeby za szybko zaczela chodzic. No i skacze.. uwielbia skakac, jak sie trzyma ja za rece to robi takie skaczace przysiady - a skad to dziecko ma tyle energii to nie mam zielonego pojecia :O

Pokaze Wam tez skoro juz o tym mowie jak wstaje :P bo wlasnie dzis swoim dziewczeta przesylalam zdjecia

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

14 maja 2009, 22:01

Gorzej bo spi w pizamie z golymi stopkami,
Polecam coś takiego
http://allegro.pl/item624879683_spiwore ... esiec.html
u nas sprawdza sie rewelacyjnie :-)

Z tego Maja juz wyrosła, ale mamy identyczny tyle że wiekszy ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
yoanna
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

14 maja 2009, 22:03

Nina spi sama od miesiaca :) ale po pierwsze - mamy monitor oddechu, wiec jak tylko cos jest nie tak to sie wlacza, a po drugie lozeczko przesunelo sie o jakies 3 metry :P a drzwi i tak sa otwarte, wiec kilka krokow wiecej. Pierwsza noc byla ciezka, ale teraz dla niej to duzo lepsze, bo wczesniej ogladalismy filmy w tiwi i jak cos wybuchalo albo sie zabijali ;-) to balam sie ze sie obudzi i ze zle jej sie spi

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

14 maja 2009, 22:04

:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: dla Ninki, jest superancka :DD

Awatar użytkownika
yoanna
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

14 maja 2009, 22:05

Haha :D ojaaa :-D :-D ale to super smiesznie wyglada :DDD hihi a my nawet gdzies mamy spiworek - dostalysmy go, i jak to zobaczylam to zastanawialam sie czy to na mnie czy na nia (bo dostalam ubrania ciazowe i dla malej w jednej paczce :)

[ Dodano: 2009-05-14, 23:07 ]
Najlepszego dla Majki z okazji 9 miesiecy swoja droga :ico_tort: :ico_tort: wczoraj patrzylam na Twoj suwaczek i widzialam 9 miesiecy i zawsze sie zastanawiam w takiej chwili o co chodzi (gluptas :P-ale mysle o suwaczkach pokazujacych tylko lata i miesiace) ale jak dzisiaj widze 9 miesiecy i 1 dzien to juz nie mam watpliwosci :P

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”