To Ty z mężem jakies gospodarstwo macie???
nie
mieszkamy na wsi,ale mamy tylko króliki,a kaczki dostałam od jednego faceta w prezencie,bo ja uwielbiam jej jeść
Dzieczyny znacie jakis fajny przepis na zapiekanke?? bo chce zrobic na obiad a jakos w tym necie tyle tego ze nie moge sie zdecydowac
ja zazwyczaj robiłam tą z winiary zapiekankę z ziemniakami i mięsem mielonym czy kiełbaską
zaraz popatrzę czy mam na kompie jakieś zapisane
[ Dodano: 2010-10-21, 11:30 ]
wkleję parę przepisów które dawały kiedyś dziewczyny na forum i są pyszne wszystkie,może coś sobie wybierzesz
[ Dodano: 2010-10-21, 11:34 ]
1. Zapiekanka
piers
pieczarki ( na oko - kilka sztuk)
bukiet warzyw ( taka mieszanka mrozona,ale musi w niej byc brokul,kalafior i marchewka)
dwie smietany 18 lub 30%
dwa serki topione zwykle ( 200 gram,jeden serek ma 100)
Piers pokroic i usmazyc,posolic i popieprzyc.Pieczraki tez pokroic i usmazyc osobno,nie z piersia.
Bukiet warzyw ugotowac ,ale tylko chwile,zeby byly warzywka troszke miekkie.
W rondelku podgrzac dwie smietany slodkie i rozpuscic w tym dwa serki topione.
Ulozyc to wszystko w naczyniu zaroodpornym,potrzec na to ser i zapiec 40 minut / 200
2. Zapiekanka kebab-gyros -ta jest pycha,nawet Hania ją wcinała z dokładkami
2 woreczki ryżu (lub 1 szklanka)
pierś z kurczaka
przyprawa kebab-gyros
2-3 cebule
3 ogórki konserwowe (ja daję dużo więcej)
1 papryka
majonez
krtchup
ser
Gotujemy ryż. Piersi i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę i podsmażamy. Ogórki kroimy w plastry, paprykę w kostkę.
Do naczynia żaroodpornego kładziemy po kolei: ryż, majonez, ketchup, starty ser, usmażone mięso z cebulką, starty ser, ogórki, papryka, majonez, ketchup, starty ser.
Piec około 30 min w temp. 180 st.
3. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami
Składniki:
7 średnich ziemniaków
20 dag boczku wędzonego
2 dorodne cebule
20 dag świeżych białych pieczarek
przyprawy: pieprz czarny, papryka słodka i ostra, sól,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy obrać, ugotować na półtwardo (ziemniaki najlepiej jest gotować w wodzie z dodatkiem wegety - wówczas nabierają wspamiałego smaku i aromatu). Następnie pokroić w cienkie talarki. Boczek pokroić w kostkę a obraną cebulę i pieczarki w talarki. Układać warstwami na przemian w naczyniu żaroodpornym ziemniaki posypane przyprawami, cebulę, pieczarki i boczek. Całość zapiekać około 30 -40 minut w temp. ok.200 st. C.
sos:
duża cebula posiekana w kostkę
3-4 ząbki czosnku - sprasowane
to podsmażone na oleju aż do zezłocenia
posypujemy mąką - robi się zasmażka zalewamy to 0,5l bulionu(rosołku)
i zabielamy śmietaną przyprawiamy solą i pieprzem - wychodzi z tego sosik czosnkowo - cebulowy