Strona 865 z 1186

: 14 cze 2007, 09:00
autor: Sosna
własnie Maritta, daj Bartkowi jajko a jak nie pomoże to aspirynę :-D i obiecaj masaż

[ Dodano: 2007-06-14, 09:03 ]
misia a tu dla Ciebie naszej przyszłej panny młodej
*)Według tradycji Koranu młoda para podczas ceremonii zaślubin musi zjeść po połówce jajka. Dzięki temu młodych nie opuści szczęście i zdrowie.
*) Stary żydowski obyczaj każe pannie młodej schować do kredensu świeże jajko. Będzie wówczas tak łatwo rodzić dzieci, jak kura znosi jaja.

: 14 cze 2007, 09:19
autor: felicity001
Hello!

Ja zotlko podaje w budyniu :ico_oczko: wiec rozrabiam, a potem na gorace mleko - i jest :ico_haha_01:

Wczoraj zmienilam sobie zdjecie w podpisie na jakies aktualniejsze - i nie sadzilam,ze wyjdzie taakie wielkie :ico_szoking: - ale jest oki :ico_haha_02:

Co do pizzy - to nie wyrasta wcale tak bardzo - wszystko zalezy jak dlugo sie trzyma rozczyn - jesli robi sie niewielka ilosc, potem po podwojeniu doda reszte maki - i to nie wyrasta jakas wielka (przynajmniej mi nie wyrosla - ja uzylam drozdzy w saszetce)

Maritko - mi tez narobilas smaka na kluski slaskie :-D Kto zapoda przepisik? :ico_haha_01:

: 14 cze 2007, 09:25
autor: Kocica_26
Felicity, ja kluskie ślaśkie robie jak zwykle na oko :-D :ico_oczko:

Ugotowane i posolone wcześniej ziemniaki rozgniatam lub mielę (ważne, żeby nie było grudek), wkładam je do naczynia, dzielę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmuję i w to miejsce wspypuję mąkę ziemniaczaną (tyle, by mąka zajęła miejsce po ziemniakach). Dodaję wyjęte wcześniej ziemniaki i jedno jajko. Ugniatam z tego jednolitą masę, robię kulki z dziurką w środku. Wrzucam na osolony wrzątek, czekam aż wypłyną i jeszcze trochę gotuję. To wszystko, naprawdę bardzo proste. Można podawać okraszone podsmażoną cebulką lub z różnymi sosami i surówkami. Jak kto lubi :ico_oczko:

Tylko mnie stąd na "Potrawy" nie wywalcie. Pliiiiissss :ico_sorki:

: 14 cze 2007, 09:33
autor: Sosna
Kocica_26, nareszcie ktoś podał przepis jak trzeba, bo zawsze jest "na oko i do smaku", tak jak napisałaś to do mnie przemawia :-D .... ja tam Cię nie wyrzucam :-D
kto za tym żeby Kocicy przyznać pkta
:500:

jako że jestem prezesem to głos wystarczy, ale poczekam na opinię ludu
:030:
nie no żartuje, Wasze głosy też ważne....

: 14 cze 2007, 09:42
autor: chloe2
Ja też znam ten przepis na kluchy śląskie :-D Ale zawsze... kupuję gotowe :ico_wstydzioch: , a mam taką super elektryczną maszynkę do mielenia :-D
sosna, daj joli punkt i dziękuję za przyznanie punktu riterce :-D
Macie jakąś tabelę z info, jakie owoce, warzywa, mięso kiedy podawać??
felicity, jak robisz ten budyń? Ja znam tylko przepis na mleczny kisiel

: 14 cze 2007, 09:45
autor: mosob
Kocica ja myslałam że będzie od ciebie jakiś torcik a ty kluskami czestujesz :ico_nienie:

buziaki dla Huberta :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big:

: 14 cze 2007, 09:49
autor: chloe2
:ico_tort: :ico_buziaczki_big: :ico_prezent: dla Huberta! Dużo zdrówka :-) :-)

: 14 cze 2007, 09:51
autor: mosob
Jola a tak poważnie to wklej ten przepis na potrawach bo jak będe szukać to go tu nie znajde :ico_noniewiem: za chiny

Chloe a z tym piciem to może masz racje, bo przecierz Ola miała teraz biegunke i może byla troche odwodniona

zaczełam sie smiac z pijanych pieczarek Margo i obudziłam dziecko :ico_olaboga:

coś nie moge dzisiaj się skupić :ico_papa:

: 14 cze 2007, 09:54
autor: Iwcia 33
Hejka z ranka!

Zajrzałam tylko na chwilkę zobaczyć czy dużo naskrobałyście,ale na szczęscie macie litośc.Hip hip huuurrra nie mam zaległości. :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Zaraz uciekam na spacerek,bo wczoraj zaniebdałam Bartusia i cały dzień siedzieliśmy w domu.Dziś trzeba nadrobić.

Do później :ico_haha_01:

: 14 cze 2007, 09:54
autor: mosob
Renni chyba ktoś Cię podmienił , nigdy tak nie pisałaś , prosze częściej :ico_brawa_01: