to juz sama nie wiem czy dawac jej ta kasze manne
[ Dodano: 2010-09-03, 08:53 ]
aaaa i stawiam

za 5 miesiecy zuzi ale ten czas leci
na pewno manna jest bardziej wartościowa niż te z białego ryżu.
A jeśli chodzi o gluten, to powiem Ci, że sama nie wiem.
Nowe zalecenia weszły jak Damian się urodził. Tak mi to namąciło, że straciłam wiarę do tych tabel wszelakich (wcześniej kategorycznie nie wolno było glutenu do roku dawać, żadnej skórki od chleba, manny, babcie ochrzaniałam za takie pomysły, a tu proszę. Więc najlepiej zdać się na swojego czuja, uwierzyć w siebie i dziecko, jak uważasz, że będzie chciało jeść, to podaj, jak odmówi, to nie zmuszaj. Kaszki słodkie dziecko na 99% polubi, bo słodkie toto jak ulepek, smakowe, to jak ma nie polubić. A IMO ważne jest to, żeby zaczynać od rzeczy niesłodkich, naturalnych, przez to tworzymy zdrowe nawyki- kasze niesmakowe, warzywa, a wszystko co słodkie- owoce, soki, to później. Ja wręcz np. soków za często nie podaję dzieciom, wolę wodę mineralną, a jak sok, to od święta i niemowlakowi rozcieńczony. Marzy mi się sokowirówka, wtedy taki soczek świeży i witamin ma sporo i błonnik... a taki z buteleczki z długą datą ważności, to chyba już niewiele...).
To se zboczyłam z kaszek na soczki... ale tak krótko mówiąc chciałam rzecz, że najlepiej zdać się na swoją intuicję i dziecka zmysł smaku :D