Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

04 mar 2012, 22:37

dziewczynym info na temat naturalnego wywołania porodu z bloga umamy...
chociaż nigdy nie byłam zwolenniczką ingerowania w to wydarzenie, ale czasami się może przydać po prostu:

Naturalne metody wywolania porodu

Przed odwolaniem sie do tego typu metod nalezy pamietac o kilku rzeczach. Przede wszystkim nalezy je zastosowac idealnie w okolicy terminu porodu, gdy to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wydarzenia potocza sie zgodnie z planem i dziecko nie urodzi sie przedwczesnie.

W sytuacji gdy istnieje zagrozenie zastosowania sztucznych metod indukcji (z pewnoscia nie bez negatywnego wplywu na zdrowie matki i dziecka jak tez na przebieg porodu) tego typu metody moga sie okazac zbawienne i zadzialac zanim zostanie podana oksytocyna. Warto z pewnoscia rozpatrzec wszystkie za i przeciw naturalnego i sztucznego wywolywania porodu i zapoznac sie ze szczegolami.

szalwia- jest to olejek, ktory moze spowodowac bardzo silne skurcze. Mozna go stosowac do masazu :

Olejek do masazu

10-15 kropel olejku szalwii

1 kieliszek olejku migdalowego

Dokladnie wymieszac. Masowac tak dlugo jak wygodnie.

wiesiolek- najczesciej dostepny w kapsulkach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia szyjki macicy co sprawi, ze porod bedzie postepowal szybciej. Nalepiej brac max. 5 kapsulek dziennie od 38-go tygodnia ciazy.

Czasem polozne zalecaja stosowanie wiesiolka dopochwowo

liscie malin -herbatka z lisci malin dziala stymulujaco i sprawia, ze sam porod postepuje szybciej

olej rycynowy - moze nie najprzyjemniejszy ale skuteczny (przynajmniej w moim przypadku) sposob wywolania porodu . Oto kilka sposobow na `przelkniecie` tego specyfiku

1) 3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego

1/4 szkl oleju rycynowego

Wymieszac dobrze i wypic natychmiast

2) 1/4 szklanki oleju rycynowego.

mieta lub sok do popicia

spacery -jak rowniez wchodzenie po schodach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia (jesli porod sie nie zaczal)

Jesli juz przyszly skurcze, wowczas przyspiesza cala akcje

akupresura- punkty znajduja sie w kilku miejscach.

***na czubkach kciuka i palca wskazujacego-powinno zabolec przy ucisku. Uciskaj do

momentu uzyskania skurczu. Przerwij na chwile. Gdy skurcz ustapi zacznij ponownie

***w okolicy wewnetrznej kostki- 4 szerokosci palcow w gore od kostki-punkt przy ucisku powinien zabolec. Postepuj jak z punktami na dloni.

stymulacja sutkow - bardzo efektywny sposob wywolywania skurczow. 15 minut po kazdej stronie przez godzine.

Ogolem 3 godz/dziennie.Ufff, troche pracochlonne ;)

Seks- jeszcze bardziej efektywny sposob. Obecnosc spermy powoduje rozwarcie, natomiast orgazm wywola skurcze

W moim przypadku zadzialalo perfekcyjnie 3 razy (za czwartym nie probowalismy-olej rycynowy byl szybszy :)

Ostre curry - rowniez wywoluje skurcze-najlepiej dziala w okolicy terminu porodu
Wertepy - przejazdzka po wertepach rowniez moze sie przyczynic do wywolania porodu -w wyniku wibracji chlodna kapiel - zimna woda moze spowodowac dosc silne skurcze

Olejek rozany -kapiel z dodatkiem paru kropel olejku rozanego

źródło: internet
Ostatnio zmieniony 04 mar 2012, 22:58 przez Martalka, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
biniu_s
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

04 mar 2012, 22:39

jagodka24, Ty olejek pijesz a mnie dzisiaj samo z siebie czyści :ico_oczko: może to oznaka, że poród tuż, tuż :-D

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

04 mar 2012, 22:42

jagodka24, ja takie parcie mialam po swietach zeby Zuzke urodzic i czytalam wszystko i kupilam liscie malin i ten olejek i cale szczescie,ze wody odeszly same,bo tez pewnie wszystko bym pakowala w siebie :ico_wstydzioch: Teraz chyba tez przed CC pod koniec kwietnia zaczne z tym wiesiolkiem,moze sie samo ruszy przed 1 maja :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

04 mar 2012, 22:43

mnie też czyści... ale coś dzieciaki przywlekły.
Ale fakt, zawsze na dzien przed porodem miałam łagodne acz dokładne naturalne oczyszczanie organizmu :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
jagodka24
Cyber rusałka
Cyber rusałka

04 mar 2012, 22:44

Martalka, myślałam żeby sobie walnąć taką domową lewatywę
to napewno mi nie zaszkodzi a może pomożę

Awatar użytkownika
biniu_s
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

04 mar 2012, 22:44

Martalka, hm..., a ja jutro mam tyle do załatwienia :ico_oczko:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

04 mar 2012, 22:46

a odnosnie brakow hormonów,to ja mam cos takiego,ze nie mam skurczy partych - mam bole ale jak juz mam pelne rozwarcie,to nie mam tego slynnego "parcia na kupe" i parlam jak mi bylo wygonie albo jak mi kazali,polozna mowila,ze niektore kobiety tak maja :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch:

Awatar użytkownika
jagodka24
Cyber rusałka
Cyber rusałka

04 mar 2012, 22:46

biniu_s, ty mnie nawet nie denerwuj
oczywiście u mnie nic a nic sie nie dzieje
i sie dziać nie będzie
ja poprostu nie rodzę i może jak w końcu 3 dziecko nie bedzie sie chciało urodzić to ktoś mi uwierzy

Awatar użytkownika
biniu_s
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

04 mar 2012, 22:50

upssss :ico_oczko: sorki jagodka24, to ja poczekam na Ciebie, nie będę się wpychać w kolejkę :-D

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

04 mar 2012, 22:51

biniu_s, nie denerwuj ciezarowki,tylko siedz w kolejce :ico_nienie: :ico_nienie: :ico_nienie:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”