dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

kruche ciasto

02 lis 2010, 12:39

mam pytanko
mam gotowe kruche ciasto i nie chce zeby mi sie zmarnowalo..macie jakies pomysly co z tym zrobic? nie musi byc na slodko,mam jakies foremki babeczkowe male i mam forme na tarte. ale nigdy nie robilam nic z kruchego ciasta wiec prosba o pomysly :ico_sorki:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

02 lis 2010, 13:25

dorotaczekolada, Mozesz zamrozić. Mozesz zrobic tarte - wytrawną (boczek, jajka, śmiatana, ser, pomidorki) lub słodką. Takie upieczone babeczki też mozesz zamrozić :ico_haha_02: Mozesz też zrobić ciasteczka, takie wycinane foremką, albo takie ciasto jak zrobilam oststnio - zdjecie tu http://www.naobcasach.pl/forum/viewtopi ... start=7880

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

02 lis 2010, 13:32

surtsey, ale jak np chce zrobic tarte to najpierw podpiekam to ciasto czy wykladam skladniki na surowe?

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

02 lis 2010, 13:34

dorotaczekolada, nie pamiętam :ico_wstydzioch: wróce do domu to sprawdze

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

02 lis 2010, 13:37

surtsey, bede wdzieczna :ico_sorki: no bo wlasnie kiedys robilam cos z kruchym cistem i trzeba bylo podpiekac,przekluwac..ehh :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

02 lis 2010, 13:46

Woesz Dorotko, jeśli nadzienie jest bardzo płynne lub owoce puszczają dużo soku, to lepiej ppodpiec, zeby nie było surowe. Nakłuwa sie po to (np. widelcem) zeby było niewyrośnięte w góre, bo lubi się robić w takie góry....

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

02 lis 2010, 13:47

surtsey, no ja dopiero tak naprawde zaczynam przygode z powaziejszym pieczeniem i w pewnych kwestiach zielona jeszce jestem..a blache do tarty smarowac przed wylozeniem ciasta?

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

02 lis 2010, 13:49

dorotaczekolada, Nie zawsze jest to konieczne, bo kruche ma w sobie dużo tłuszczu, ale to też sprawdze, mam w domu taki stary stary przepis na tarte cebulowa.....

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

02 lis 2010, 13:57

surtsey, jestes wielka :-D

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

02 lis 2010, 14:07

Przesadzasz...173 cm, to nie tak dużo :-D :-D

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości