zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

Nutramigen jak często można podawa i jakie dawki??

05 lis 2010, 20:53

Witam!!
Mam pytanie dotyczące karmienia Nutramigenem, pediatra podejrzewa u mojej córci nietolerancję mleka krowiego.
Zuzia będzie miała za 2 dni 3 tygodnie. Na początku dawałam jej Bebilon, strasznie płakała przy jedzeniu, prężyła się, nie chciała spac, ani za bardzo jeśc, przeszliśmy na Bebiko, niestety poprawy nie było żadnej, nawet chyba się pogorszyło, więc udaliśmy się do lekarza, gdzie zapisali nam Nutramigen.
I teraz moje pytanie czy można dawac to mleko na żądanie? Moja mała od samego początku przez brzuszek zjada bardzo małe porcje :( nieraz wypije 50-60, ale za godz płacze i chce znowu jeśc, pytanie czy mogę jej dawac? Czy przetrzymywac ją chociaż do tych 2 godzin? A jak zje 30 ml, to po pół godziny mogę jej dac znowu? Czy ktoś się orientuje jak to jest z tym mlekiem? Co zrobic, żeby chciała jeśc więcej? A co zrobic żeby chciała spac??
Proszę o pomocne odpowiedzi.

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lis 2010, 21:01

zuzzka3, Nutramigen jak inne mleko daje sie dziecku na zadanie. choc przy sztucznym mleku trzeba tez uwazac zeby nie przedobrzyc. na pewno nie mozesz zrobionego mleka zostawic i dac pozniej.lepiej zrobic mniej. a probowalas masazu brzuszka? mozesz tez dawac herbatke koperkowa,pomoze na gazy.pilnuj zeby sie malej odbijalo po posilkach. a gdzie mala sypia? moze jej za cieplo? lub za glosno?

zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

05 lis 2010, 21:14

Jeżeli chodzi o odbijanie to przeważnie odbije jej się, herbatkę koperkową też jej podaje, chociaż niechętnie ją pije, no ale zawsze coś, na brzuszku też leży bardzo często, jak na razie nic nie pomaga, jestem bezsilna i wykończona jej płaczem. Nie wiem jak jej pomóc. Czasem to nawet nie wiadomo czy ona chce jeśc czy płacze z bólu brzuszka.
Niestety mamy jeden pokój, więc jesteśmy w nim wszyscy razem, no i też telewizor gra, a czy to możliwe że już jej przeszkadza np. telewizor? A temperatura w pokoju to ok. 23 stopni.
A w dzień może przesypia 1 godz. i to po wielkich mękach i płaczach. Nie wiem już jak jej pomóc i jak "zmusic" ją do picia większych porcji i do spania po jedzeniu... :(

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lis 2010, 21:20

zuzzka3, moze wlsnie dlatego nie chce spac bo ja zmuszasz?mala czuje twoj stres i nerwy i tez moze ja to draznic i powodowac placz.i oczywiscie tv moze jej przeszkadzac. a na spacerze sypia? moze pomoze usypianie w wozku?

zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

05 lis 2010, 21:32

Na spacerze to zależy, nieraz śpi, a nieraz płacze albo po prostu leży. Spróbuje teraz już jej tak nie pchac mleka (chociaż tak zaleciła mi pielęgniarka ta co przychodzi po porodzie do domu, nawet mówiła żeby wlewac prosto do gardła mleko ze strzykawki). A czy takie maleństwa nie powinny wręcz zasypiac przy jedzeniu i prawie, że do kolejnego? U mnie to wygląda że przez cały dzień śpi godzinę a w nocy trochę więcej, ale co chwile się budzi.

[ Dodano: 2010-11-05, 20:34 ]
no i cały czas kopie nóżkami i się napina :( może coś innego jej dolega. A czy wiesz może po jakim czasie jest widoczna poprawa po nutramigenie jeżeli chodzi o brzuszek?

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lis 2010, 21:37

zuzzka3, na pewno najpierw musi wydalis to mleczko ktore juz w brzuszku ma... a jak mala przybiera na wadze? moim zdaniem jesli to alergia to nutramigen pomoze i mala zacznie jesc normalne porcje. a jak ubierasz mala? moze placze bo jej cos przeszkadza?

zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

05 lis 2010, 21:45

przy wyjściu ze szpitala ważyła 2720, a teraz ma 3220. A ubieram jej kaftanik i na to cienkiego pajaca no i jest zawinięta w rożku.
o 20 wypiła 30 ml, od tego czasu cały czas płacze

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lis 2010, 21:50

ja moja na poczatku musialam troche lulac jednak.no i w rozku jej za goraco bylo...albo masowlam jej brzuszek nozkami,tak okreznie i troche dociskac. a mala robi kupki normalnie?

zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

05 lis 2010, 21:56

no właśnie z tymi kupkami to różnie, wczoraj robiła strasznie twarde bobki i to musiałam jej przy tym pomóc bo by chyba do dzisiaj nie zrobiła, a dzisiaj rano jedną bardzo rzadką a wieczorem taką jak plastelina... nózkami masuje i to jakby na chwilkę pomaga a jak coś ją znowu łapie to znowu płacz :( nie wiem co już robic, żeby choc troche pospała. Buźką szuka jedzenia a wcale nie chce pic mleka.

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka

05 lis 2010, 22:01

a smoczek probowals dac? moze ma silna potrzebe ssania?, no i masuj jak najwiecej skoro jej to pomaga. i nie wywoluj kupki sztucznie bo to doprowadzi do klopotow,mala nie bedzie miala odruchu roienia kupki.a od kiedy dajesz ten nutramigen?

Wróć do „Kącik dla rodziców”