Strona 1 z 1

Mazurki

: 31 mar 2007, 19:26
autor: ruda
Tak się zastanawaim święta za pasem a tu nikt nie wstawia przepisów na świateczne ciacha. Dziewczyny do dzieła!!!!!!!!!!!!!!

: 04 kwie 2007, 16:24
autor: meggi_24
Ja tak naprawdę nie piekłam jeszcze mazurka światecznego i myślałam ze właśnie tu znajdę coś fajnego.

: 11 maja 2007, 11:31
autor: riterka
MAZUREK CZEKOLADOWY NA KRUCHYM CIEŚCIE
NA CIASTO: 250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli
NA MASĘ: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków
DO DEKORACJI: orzechy, migdały
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól, masło i posiekać "na piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na ok. 2 godziny do schłodzenia.
Ochłodzone ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec lekko w piecu, aby nieco pożółkło.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę zmieszać z rodzynkami i posiekanymi migdałami, rozciągnąć na lekko podpieczonym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec powoli ok. 20 minut.
Po ostudzeniu przybrać mazurek różami z ciasta, migdałami, orzechami.

Obrazek

MAZUREK ŚMIETANKOWY
NA CIASTO:250 g mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 2 żółtka, 120 g cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli
DO DEKORACJI: białko, cukier, rodzynki, orzechy, migdały
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło i dokładnie posiekać szerokim nożem na piasek. Dodać sól, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować, pokrajać na małe kwadratowe mazurki. Ułożyć na posmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką blasze, posmarować białkiem, posypać obficie cukrem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 minut. Krajać jeszcze gorący, gdyż zimny łatwo się kruszy.

Obrazek

[ Dodano: 2007-05-11 ]
MAZUREK BISZKOPTOWY Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
5 jajek, 15 dag (8 łyżek) cukru, 10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej, 2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej, 4 dag margaryny, 15 dag suszonych śliwek, tłuszcz i tarta bułka do formy;
LUKIER: 1 białko, 10 dag (5 łyżek) cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
Śliwki zalać wodą, moczyć kilka godzin, osączyć, usunąć pestki, drobno pokrajać i oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić pianę dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru. Do utartych żółtek dodawać na zmianę pianę i przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Na końcu wlać stopioną margarynę i wsypać śliwki. Ciasto ponownie wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec na złoty kolor w umiarkowanie gorącym piekarniku. Gorące ciasto polukrować białkiem dokładnie roztartym z cukrem i sokiem cytrynowym lub kwaskiem cytrynowym. Na kilka minut pozostawić je w wygaszonym ale jeszcze gorącym piekarniku. Ciasto można też posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem sporządzonym w inny sposób.

Obrazek

MAZUREK SZLACHECKI
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 5 jaj, 19 dkg migdałów, sól, 1/3 olejku cytrynowego, jajo do smarowania;
Glazura cukrowa: 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wody, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i 1 surowe żółtko, wymieszać. Dodać mąkę, sól, olejek, wyrobić ciasto, Odstawić na 30 minut. Odłożyć 1/3 ciasta, resztę rozwałkować. Z 1/3 ciasta uformować wałeczki. Ułożyć z nich kratkę na cieście Posmarować jajkiem. Piec 30 min. w temperaturze 160 º C. Mazurek polać glazurą.
Obrazek