Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

Boże Narodzenie

12 lis 2010, 12:38

Zacznijmy od śledzi :ico_brawa_01:

Śledzie w sosie miodowo - pomidorowym

6 matiasów
3 średnie cebule
3/4 szkl oleju
2 łyżki miodu
1 puszka przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny

Śledzie pokroić w kawałki (ew. wcześniej wymoczyć). Cebule pokroić w kostkę, zeszklić, dodać miód, przecier i sok. Poddusić ok 5 min. Przekładać naprzemiennie w słoikach sos i śledzie. Odstawic na przynajmniej jeden dzień do "przegryzienia"

[ Dodano: 2010-11-12, 11:40 ]
Śledzie pietruszkowo - czosnkowe

1 kg matiasów
pęczek zielonej pietruszki (daje 2, zimą sa jakieś cieńsze)
2 główki czosnku (jak ktoś delikatny to mozna mniej)
pieprz biały
olej

Śledzie pokroić (ew. wczesniej wymoczyć), natkę i czosnek posiekac. W naczyniu ( u mnie litrowe słoje ) układamy: warstwa śledzi, na to pietruszka z czosnkiem + biały pieprz. Kolejna warstwa, kolejna i kolejna aż do końca słoika. Całosć zalać olejem.
(Pocieszające jest to, ze jak wyżremy śledzie, to można ich dołożyć do tego oleju co nam został w słoiku.... )

[ Dodano: 2010-11-12, 12:39 ]
Pikantny śledzik imbirowo - bazyliowy

takie nieco orientalne połączenie, ale pyszne :ico_haha_02:

1/2 kg matiasów
pęczek posiekanej bazylii
1 posiekana czerwona cebula
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
biały pieprz
sól (opcjonalnie)
chili w proszku
sok z cytryny
olej

Śledzie pokroić w kawałki. Układac w słoju warstwami: śledzie, bazylia, cebula, doprawiamy pieprzem i chili. Na ostatnią warstwe dajemy starti imbir, skrapiamy sokiem z cytryny, odstwaiamy na godzinkę lub 2. Nastepnie zalewamy całosć olejem. Odstawić do przegryzienia.

[ Dodano: 2010-11-12, 13:05 ]
Śledzie cioci Violi

Akurat Viola zrobiła je po raz pierwszy i przyniosła do nas do domu....

Śledzie matiasy
papryka czerwona
ogórki konserwowe
cebula
groszek zielony
olej
pieprz ziołowy

Śledzie pokroić w kawałki, paprykę, ogórki i cebule w kosteczkę. Układać warstwami: śledzie, cebula + pieprz ziołowy, groszek, papryka, ogórki. Całosć zalać olejem

[ Dodano: 2010-11-12, 13:12 ]
Śledzie czerwone

5 matiasów
4 cebule
ketchup
olej
ZALEWA:
2 łyżki octu
1/2 l wody
lisć laurowy
ziele angielskie

Zalewe zagotowac, do ostudzonej włożyć pokrojone śledzie na min. 3 godziny. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić, dodać kilka łyzek ketchupu. Do ostudzonego sosu włożyć śledzie z zalewy. Odstawić do przegryzienia

[ Dodano: 2010-11-12, 13:22 ]
Grzyby do śledzi

te grzyby poprzekładałam ze śledziami w słoiku i też było pysznie

durszlak grzybów (z oryginalnego przepisu)
1/2 kg cebuli
słoiczek koncentratu pomidorowego
5 łyżek octu
4 łyzki cukru
sól, pieprz

Grzyby pokroić w kostkę (u mnie pieczarki, bo innych nie jem, ale z leśnych też będzie pyszne), ugotować o osolonej wodzie. Zeszklic cebule pokrojona w kostkę, dodac koncentrat, cukier, grzyby, ocet. Przyprawić. Poddusić. Napchać do słoików i pasteryzowac.

[ Dodano: 2010-11-12, 13:26 ]
Sałatka śledziowa

Tradycyjnie robi ją mój tata. A ja potem zjadam całą michę...

2 szkl ugotowanej fasoli perłowej
3 ugotowane ziemniaki
4 filety śledziowe
2 cebule
ogórek kiszony (ew. konserwowy)
sól, piperz
majonez

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

12 lis 2010, 14:50

jestes boska :-D :ico_brawa_01: my zawsze mielismy tardycyjne w oleju i smietanie tylko,ale w tym roku sie na pewnoi skusze na cos od ciebie :ico_sorki:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

12 lis 2010, 14:55

dorotaczekolada, w tym roku wypróbuje coś nowego, to potem dołoże do przepisów :ico_haha_02: u nas jeszcze są do tego tradycyjne śledzie w occie i moja ciocia robi w ziołach dla wszystkich po słoiku :ico_haha_02: i do tego masa innych pysznych rybek :ico_brawa_01: znów się obeżre jak świnia :ico_brawa_01:

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

12 lis 2010, 15:11

no u nas sledzie beda na pewno..nie wiem jak inne ryby bo drogie straszliwie :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

19 lis 2010, 15:29

RYBA PO GRECKU

80 dag filetów z rybki
5 marchewek
2 pietruszki
mały seler
cebula
mały por
3 pomidory z puszki
1/3 szkl bulionu warzywnego
mała puszka koncentratu pomidorowego
2-3 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
olej
sok z cytryny
po łyżce posiekanej natki i koperku
maka do panierowania
sol, pieprz, cukier, trochę bazylii

Obrazek


Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, wstawic do lodówki na pół godzinki. Por i cebule posiekac, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić, dodać reszte warzyw, posolic i chwilę podsmażyć. Wlać bulion i dodać przyprawy, dusić 20 min. Dodac koncentrat, dusić jeszcze 10 min.Rybkę obtoczyć w mące, usmażyc na oleju. Usmażoną rybkę włożyć do warzyw, dodać natkę i koperek. Całosć wstawic do lodówki do przegryzienia.

[ Dodano: 2010-11-22, 16:42 ]
RYBA Z GRZYBAMI

2 kg mrozonych filetów (mintaj, morszczuk)
5-6 cebul
garsć suszonych grzybów
1 szkl. oleju
sól, pieprz
maka

Grzyby moczymy i gotujemy. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Filety rozmrozic i osuszyć. Cebule pokroic w talarki.
W naczyniu zaroodpornym układamy warstwami: rybę, cebule i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem i oprószamy mąką. Układamy kolejne warstwy. Polewamy olejem i zapiekamy ok. godziny w temp. 180 st.
Mozna jeśc na ciepło i na zimno.

syla75
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!
Posty: 1322
Rejestracja: 08 mar 2007, 12:14

28 lis 2010, 20:16

witajcie podam wam przepis na rybke w zalewie robie ja co swieta oprócz smazonych ryb i sledzi w oleju ,ryby po grecku.

70 dkg. filetów z ryby pokrojoych na kawałki przyprawionych sola, pieprzem obtoczonych w jajku i bułce tartej.
rybki układac warstwami :ryba ogórki konserwowe w plasterkch, cebula w krazki pokrojona i papryka w paseczki i tak az skoncza sie składniki. przygotowujemy zalewę :3 szkl. wody,słoik koncentraty pomidorowego, 3 łyzki octu,4 łyzki cukru,1 i 1/2 łyzeczki soli, 1/2 szkl. oliwy ,lisc laurowy, pieprz , ziele angielskie.wszystko zalac ciepłą zalewa i jak odtygnie wstawic do lodówki .jesc nana drugi dzień. smacznego...

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9059
Rejestracja: 21 gru 2008, 21:25

21 gru 2010, 10:20

Śledzie po królewsku

wiaderko śledzi solonych
1 duża cebula (wg gustu może być mniejsza)
1 puszka fasoli czerwonej
słoiczek musztardy stołowej lub sarepskiej Roleski
3 łyżki miodu rzadkiego
pieprz

śledzie wymoczyć odrobinę w zimnej wodzie i osączyć, pokroić w cząstki wg uznania, cebulę w kostkę, musztardę rozetrzeć z miodem i przyprawić dość mocno pieprzem, fasolę przelać na durszlaku wodą i osączyć
ułożyć kolejno cebulę, na to śledzie, fasola i na górę sos miodowo-musztardowy
:-D

dorotaczekolada
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 6769
Rejestracja: 11 mar 2007, 10:39

21 gru 2010, 16:16

izuś_85, chyba skorzystam bo mam skladniki w domu :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
surtsey
4000 - letni staruszek
Posty: 4271
Rejestracja: 06 mar 2007, 19:27

21 gru 2010, 18:13

ŚLEDZIE W OCCIE

1 kg płatów śledziowych
ok. 30 -40 dag cebuli pokrojonej w półplasterki

Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu spirytusowego
10 łyżeczek cukru
6-8 goździków
6-8 ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe


Gdy jeszcze moczą się śledzie, zagotować w dużym garnku wodę i zblanszować cebulę. Potem odstawić ja na sicie w chłodnym miejscu do ostudzenia.
W rondelku mieszamy składniki zalewy i po zagotowaniu zostawiamy jeszcze na małym ogniu na kilka minut, żeby wydobyć aromat z przypraw. Potem odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie wkładamy do dużego szklanego słoja - na przemian z cebulą i na końcu zalewamy wystygniętą zalewą. Zalewa powinna oczywiście przykrywać wszystko. Odstawiam do lodówki na 2-3 dni i gotowe.

[ Dodano: 2010-12-21, 17:33 ]
ŚLEDZIE Z ORZECHAMI

Matiasy 400 g
musztarda francuska, 3 łyżki
średnie cebule, 3
łuskane orzechy włoskie, 100 g
skórka z cytryny
4 gałązki natki pietruszki, 4
1/3 szkl oleju

1. Matiasy pociąć na kawałki.
2. Cebulę pokroić w kostkę, orzechy grubo posiekać. Oba składniki razem z musztardą dodać do śledzi.
3. Skórkę z cytryny pociąć w cieniutkie paseczki,
4. Całość połączyć, delikatnie wymieszać, zalać olejem i odstawic na kilka godzin

gotujnazywo
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 2
Rejestracja: 22 gru 2010, 21:04

23 gru 2010, 01:36

Śledzie na święta są moim zdaniem potrawą która musi znaleźć się na moim stole dla gości i rodziny:P :ico_oczko:

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość