Strona 1 z 1

Kuchnia tajska

: 05 gru 2010, 13:55
autor: Inuno
Hej :)

Tak jak obiecałam, w miarę możliwości powrzucam trochę przepisów kuchni azjatyckiej :)

Krewetki w piwnej panierce z sosem tatarskim

Obrazek

Krewetki maczane w cieście piwnym i smażone na głębokim tłuszczu. Smakosze gorącej i chrupiącej panierki z ciasta piwnego na pewno nie będą zawiedzeni tą prostą i szybką potrawą. Krewetki powinny mieć chrupiącą, złotą panierkę z zewnątrz i miękką krewetkę w środku. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Zamiast piwa można użyć wody gazowanej z bąbelkami. Krewetki dobrze smażą się w woku.

Krewetki podaje się z samym majonezem, z majonezem zmieszanym z czosnkiem, czyli SOSEM AIOLI lub z sosem tatarskim, czyli majonezem zmieszanym z ziołami, korniszonami i kaparami. Przepis na sos tatarski podaję poniżej.

Krewetki w piwnej panierce z sosem tatarskim. Krewetki smażone na głębokim oleju panierowane w cieście piwnym.

Krewetki w cieście piwnym dla 4 osób:

• 150 - 200 ml jasnego schłodzonego piwa (lub wody gazowanej)
• 125 g mąki + 3 dodatkowe łyżki do obtoczenia krewetek
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sproszkowanej chilli
• sól
• olej do głębokiego smażenia
• 300 g surowych krewetek, obranych, z ogonkiem
• 2 cytryny, pokrojone na kawałki


Wykonanie:

* Stopniowo miksować piwo z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i chili. Dodawać tyle piwa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dość gęstego, ale płynnego ciasta.
* Dobrze rozgrzać olej na głębokość minimum 5 cm, obtoczyć krewetkę w mące i umoczyć w cieście, trzymając za ogonek. Strzepnąć nadmiar ciasta i zanurzyć w gorącym oleju. Jednocześnie smażyć 4 krewetki, aby temperatura oleju nie obniżyła się i ciasto nie nasączyło się zbytnio tłuszczem. Krewetki smażyć przez około 2 minuty na złoty kolor.
* Odsączyć na papierowym ręczniku i ewentualnie posypać solą. Podawać z kawałkami cytryny i majonezem lub sosem tatarskim w oddzienej miseczce. Przepis na sos poniżej.

Krewetki w cieście. Chrupiące krewetki w cieście z jasnego piwa, mąki i proszku do pieczenia. Krewetki z sosem tatarskim (tartare), na bazie majonezu, natki pietruszki, korniszonów, kaparów.

Przepis na sos tatarski z majonezem, ogórkami kiszonymi lub korniszonami, kaparami i ziołami. Smaczny sos majonezowy do krewetek lub innych dań smażonych na gorącym tłuszczu.

Przepis na sos tatarski:

• 300 ml majonezu
• 50 g liści bazylii (roszponki lub rukwii wodnej), posiekanych
• 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka pokrojonych kaparów
• 2 łyżki drobno pokrojonych korniszonów

Wszystkie składniki sosu wymieszać.

NAPRAWDĘ PYCHA :) MOŻNA TEZ ZROBIĆ SURIMI W TYM CIEŚCIE, TYLKO WTEDY POLECAM SOS CZOSNKOWY ;)

[ Dodano: 2010-12-05, 13:09 ]
Sajgonki

Obrazek

Składniki:

- Papier ryżowy (do kupienia praktycznie w każdym sklepie)

Farsz:
Tak naprawdę w zależności na co mamy ochotę ;)

Np 1.
- kapusta kiszona
- drobno posiekana marchewka
- grzybki Mun
- sos sojowy, trochę magii i innych przypraw

Np 2.
- kapusta pekińska drobno posiekana
- marchewka drobno posiekana
- grzybki Mun
- mięso mielone
- makaron ryżowy (zalewamy wrzątkiem)

To są dwa przykłady tego co ja robię ;) Ale można wrzucić praktycznie co się chce :P

Wszystkie składniki dusimy, doprawiamy sosem sojowym, magii i innymi przyprawami (sól, pieprz, chili itd.)
Gdy farsz jest gotowy, bierzemy papier ryżowy, namaczamy każdy płatek w gorącej wodzie, nakładamy na niego farsz i zawijamy (na opakowaniu jest pokazane jak to najlepiej zrobić - ale powiem że kwestia wprawy i każdy na swój sposób zawija ;) )

Po zawinięciu sajgonki smażymy na patelni na głębokim oleju, odkładamy na ręczniczek papierowy, żeby odsączyć olej.

Polecam podawać z sosem słodko-pikantne chili bądź z sosem sojowym.

SMACZNEGO!!! :)

[ Dodano: 2010-12-05, 13:17 ]
pulpeciki w sosie tajskim

Obrazek

Składniki:

-0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka startego imbiru (może być w słoiczku)
- spora garść natki pietruszki
- 1 kajzerka
- 3 łyżki soku z cytryny
- pieprz czarny, papryka ostra
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku

na sos:
- 400ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka pasty curry (polecam zieloną)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej (do kupienia przecier w słoiczku) albo posiekana jedna gałązka trawy cytrynowej albo starta skórka z połowy limonki ostatecznie cytryny
- 1 łyżka mąki

Kajzerkę kroję w kawałki i skrapiam sokiem z cytryny.
Dodaję pokrojoną drobno cebulę, imbir, natkę pietruszki, jajka i mięso.
Zagniatam wszystkie składniki.
Formuję niewielkie pulpeciki, obtaczam w mące i obsmażam na brązowo.

Następnie przygotowują sos.
Mąkę mieszam w niewielkiej ilości mleczka kokosowego.
Wlewam to do garnka i dodaję resztę składników sosu (poza śmietaną).
Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień i wrzucam klopsiki. Niech się gotuje przez 15 minut.

Można dodać kilka łyżeczek śmietany dla złagodzenia smaku ;)