Racuchy z rabarbarem
•1/2 litra kefiru lub zsiadłego mleka
•2 jajka
•mąka pszenna
•1/2 - 1 łyżeczka sody
•5 łyżek cukru
•1 cukier waniliowy
•1 - 2 łodygi rabarbaru
•cukier puder do posypania
1.Kroimy drobno rabarbar (w zależności od upodobań kwasowości 1 lub 2 łodygi), zasypujemy cukrem.
2.Kefir mieszamy z jajkami (mikserem), sodą, cukrem waniliowym i taką ilościa mąki, by powstało dość gęste ciasto.
3.Do ciasta dodajemy rabarbar, razem z sokiem, który powstał. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki.
4.Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto (to mają być małe racuchy) i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy od razu posypane cukrem pudrem.
5.Uwaga! Najpierw trzeba usmażyc jeden i spróbowac, czy ciasta nie trzeba dosłodzić, to chyba zależy od zawartości cukru w cukrze :)
Oczywiscie racuchy mozna przygotować i z innymi owocami - jabłakami pokrojonymi lub startymi na grubej tarce, gruszkami, truskawkami, itd
