Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Papużki i inne nasze ptaszyska

10 gru 2010, 20:20

Zapraszam do rozmowy i chwalenia się naszymi Ptaszyskami :ico_brawa_01:

Maja jest szczęśliwą posiadaczką dwóch Nimf
Lilo zawitała do nas w lipcu, kupił ją Majusi jej chrzestny, wtedy była tak młodziutka (przed pierzeniem) ze nie wiadomo było czy to samczyk czy samiczka
dziś jestem prawie pewna ze samiczka

jak Maja ją zobaczyła to nabrała powietrza i krzykneła Lilo-lilo-liluli-luli
i zostało Lilo :ico_oczko:

dziś kupiłam naszej Lilo pięknego samca szeka, który przepieknie spiewa
jeszcze nie ma imienia

z lewej nowy nabytek po prawej nasza Lilo

Obrazek

JoannaS
Wodzu
Wodzu

10 gru 2010, 20:44

Piękne nimfy :ico_brawa_01:
Ja nie mam niestety żadnego ptaszyska :ico_oczko: ale mam 2 króliczki.
Moim marzeniem jest papuga żako, i wiem ze jak bede wiercila mezowi dziure w brzuchu to mi kupi, ale jak chyba w totolotka wygramy :ico_haha_01:

mal
Wodzu
Wodzu

10 gru 2010, 21:12

izuś_85, cudne ptaszyska :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

my tez tzn moje dzieciaki kiedyś miały3 papużki,ale to już dawno było :ico_oczko:

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

14 gru 2010, 10:33

dzięki dziewczyny :ico_sorki:

towarzysz Lilo zyskał zaskakujące imie Stich :ico_haha_01:

Lilo i Stich :ico_oczko:

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

16 lut 2011, 19:00

Napisz mi, jak poznałaś, że twoja papuga jest przed pierzeniem? :-) Ciekawa jestem jak to nimfy mają..

Młoda papużka falista na główce ma charakterystycne paski, które znikają wraz pierwszym pierzeniem i to dowód na to ze piórka nie zostaly zrzucone :ico_oczko:
U papugi falistej młodej, jeszcze przed pierzeniem woskówka jest koloru nijakiego czesto dopiero po okresie pierzenia zaczyna nabierać kolorów własciwych co daje możliwość poznania płci. Oczywiście to nie jedyny sposób.
Jeżeli chodzi o nimfy pierzenie nie ma nic do płci, od razu płeć można poznać, po czubie, kolorach, charakterysytcznych "plamach" odgłosach jakie wydają samce i samice
woskówka tu nie ma nic do rzeczy pierzenie tym bardziej ;-)

[ Dodano: 2011-02-16, 18:16 ]
Nasz papużka kupiona w grudniu

właśnie pierzy się PIERWSZY RAZ - ;-) wiec zakładam, że miała ok 3 tygodni kiedy była kupiona

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

17 lut 2011, 10:40

Jeżeli chodzi o nimfy pierzenie nie ma nic do płci, od razu płeć można poznać, po czubie, kolorach, charakterysytcznych "plamach" odgłosach jakie wydają samce i samice
no i tu sie mylisz kochana
bo nimfy przed pierzeniem WSZYSTKIE czy samice czy samce-wygladaja jak samice
i dopeiro po pierzeniu mozna rozpoznać płeć i to też nie do konca :ico_nienie: bo jesli to szek to tylko po zachowaniu :ico_nienie:

młode nimfy bez wyjątku mają pod spodem prążkowane piórka pod ogonkiem
u dorosłych ptaków takie prążkowania maja tylko samice, samiec ma gładki kolor
wiec dopiero po pierwszym pierzeniu mozna zauważyć czy piórka prążkowane zostały czy wypadły :ico_oczko:

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

17 lut 2011, 10:46

izuś_85, tak być może z piórkami na ogonie cos tam się dzieje, jednak to nie jedyny sposób na poznanie płci. U nimf ponoć roznica jest w "policzkach", dziobie, głowie ( czubie) i rodzaju krzyku jaki wydają.
A lilo tych "ciapek" na grzbiecie tez dorobiła się po pierzeniu?

[ Dodano: 2011-02-17, 09:46 ]
i dopeiro po pierzeniu mozna rozpoznać płeć i to też nie do konca
tu się zgadzam w 100%, jak ktoś się nie zna to moze i cale zycie nie rozpoznać plci ;-)

[ Dodano: 2011-02-17, 09:51 ]
U nimf zabarwionych naturalnie rozpoznanie płci jest dość proste. Samiec ma prawie całą główkę żółtą. Samce także ładniej śpiewają. Mają odrobinę dłuższy czub i bardziej czerwone policzki. Chlopaczki po pierwszym pierzeniu tracją paseczki na piórach ogonowych i na skrzydłach po stronie wewnętrznej.
Samice mają szarą głowkę z prześwitującym żółtym kolorem ich główka jest bardziej szara niż żółta. Przez cale swoje życie mają paseczki na piórach ogonowych i na skrzydłach (strona wewnętrzna).
niech strace
znalazłam
chyba jednak pierzenie to nie warunek ;-)
Główka samiczki jest prawie całkowicie szaro ubarwiona, jedynie na karku, wokół oczu i z przodu główy może być widoczne lekkie żółte zabarwienie. Pomarańczowe plamy na policzkach nie są tak wyraziste jak u samców. Wydają się jakby przydymione szarym kolorem. Jeśli chodzi o czubek, u samiczki jest on koloru szarego. Patrząc na spodnią stronę lotek znajdziemy żółte plamki. Spód ogona pokryty jest zaś żółtymi i szarymi paskami.

Samce zaś mają wyraźnie żółtą główkę, plamy na policzkach są soczyście pomarańczowe. Paski z ogona i plamki na lotkach znikają u samców wraz z końcem pierwszego pierzenia. Czubek samczyka jest dłuższy od czubka samiczki, jest żółty - kolor szary może występować jedynie na jego koniuszku.

ciekawe u nas tak samo
Dodatkowo samce, podobnie jak samce falistych częściej uderzają dziobem w różne przedmioty. Lubują się także w chodzeniu po płaskim podłożu - zazwyczaj chodzi o podłogę, trzeba więc uważać by nie nadepnąć na spacerującego pupila. Kolejną oznaką samczego zachowania jest taniec - tylko samczyk tańczy.
ciągle łazi po podłodze i tłucze dziobem w Zuzi zabawki :ico_sorki:

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

17 lut 2011, 10:53

Normalny szary (dziki)

Samiczki mają głównie szare główki z niewielkimi dodatkami żółtego na karku, wokół oczu i z przodu głowy. Plamy na policzkach mniej wyróżniają się niż u samców ponieważ są przygaszone szarym. Czubek jest szary. Na spodniej stronie lotek mają żółte plamki, a na spodzie ogona bardzo widoczne żółte i szare paski.

Po pierwszym pierzeniu, w wieku 6 do 8 miesięcy, samce tracą plamki i paski. Mają wyraźnie żółtą główkę, mocno pomarańczowe plamy policzkowe bez szarego koloru. Dłuższy i żółty czubek, szary jedynie na samym koniuszku.

Przy mutacjach normalnych białogłowych, cynamonowych, srebrnych, żółtogłowych, pastelowych oraz innych mutacjach, których efektem jest ptak głównie szary lub brązowy z akcentami białymi lub żółtymi płeć rozróżnia się na podobnych zasadach jak przy upierzeniu dzikim. Samiczki powinny mieć szarą lub brązową główkę, plamki pod lotkami i paski pod ogonem a plamka pomarańczowa jest jaśniejsza. Samce tracą plamki i paski, a mają żółtą główkę i czub oraz mocną plamę policzkową.

źródło: papugi.resnet.pl "Cockatiel czyli Nimfa"

moja Lilo ma główkę zółtą, bez szarych piórek, dlatego podejrzewam ze jest szekiem bo nie ma typowej szarej gowy
ale plamki pod skrzydełkami ma na każdej lotce (u samca mogą sporadycznie występować na jednej lotce)
nadal ma prązki pod ogonkiem
plama czerwona jest u niej mniej wyraźna jak u Sticha jednak ma w niej szare pióra

stich non stop śpiewa tańczy itp
ale Lilo... odtraca jego zaloty, ucieka... nie ma ochoty na przytulanki :ico_noniewiem:
dodam tylko ze Lilo nie spiewa, nie tańczy, drze sie tylko...
moze go jeszcze nie zaakceptowała?

[ Dodano: 2011-02-17, 09:57 ]
chyba jednak pierzenie to nie warunek ;-)
sama sobie przeczysz :ico_noniewiem:
Cytat:
U nimf zabarwionych naturalnie rozpoznanie płci jest dość proste. Samiec ma prawie całą główkę żółtą. Samce także ładniej śpiewają. Mają odrobinę dłuższy czub i bardziej czerwone policzki. Chlopaczki po pierwszym pierzeniu tracją paseczki na piórach ogonowych i na skrzydłach po stronie wewnętrznej.
Samice mają szarą głowkę z prześwitującym żółtym kolorem ich główka jest bardziej szara niż żółta. Przez cale swoje życie mają paseczki na piórach ogonowych i na skrzydłach (strona wewnętrzna).

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

17 lut 2011, 10:57

moze go jeszcze nie zaakceptowała?
moja mama miała parke kiedys ale falistych i samica zabiła samca
i u kuzyna tak samo
:-D
powodzenia :-P

[ Dodano: 2011-02-17, 09:58 ]
nie przecze sobie
chodzi o to ze ten fakt wystepuje tylko u SAMCÓW
wiec bez pierzenia mozna poznac płec
a co ktos 6-8 miesiecy nie wie jakiego ma ptaka ? hehe spoko :-P

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

17 lut 2011, 10:59

twój cyctat świadczy o tym ze samce przed pierzeniem mają paseczki wiec są podobne do samic

a u młodego ptaka wielkosć to akurat zła "podstawa" bo młode nimfy wygladają jak małe wychudzone chuchra i ciezko stwierdzić która jest większa, czy ma dłuzszy dziób

Wróć do „Nasze hobby”