Strona 1 z 4

SHREK

: 07 sty 2011, 14:35
autor: lilo
W miarę proste i szybkie a efektowne :ico_oczko:

SKŁADNIKI:
Biszkopt:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju
* kilka kropel wybranego aromatu do ciast

Masa Shrek'a I:
* Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
* 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)

Masa Shrek'a II:
* 400 mln śmietanki deserowej 30%
* 1 galaretka agrestowa lub kiwi

* 2 paczki Delicji
* 2 galaretki agrestowe lub kiwi


PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' przez 25-30minut.
Masa Shrek'a I:
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.
Na przestudzonej masie ułożyć Delicje.
Masa Shrek'a II
1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać.
2 galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę.
Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO! :)


Zdjęcie nie moje ale ciasto wygląda mniej więcej tak:

Obrazek

: 07 sty 2011, 15:08
autor: askra
rewelka!! trzeba wyprobowac! :-)

: 07 sty 2011, 17:03
autor: JoannaS
Jadłam na sylwestra u kolezanki, nawet dobre ;-)

: 10 sty 2011, 15:43
autor: ivon
Zupelnie inna wersja ale tez jedna z mas na bazie pysia:

Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2-3 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao i lekko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 35 minut.


Warstwa kubusiowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litr soku Kubuś ( u mnie zielony Pysio)
Na soku gotujemy budyń, zamiast na mleku. Słodzimy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu.


Warstwa śmietankowa:
0,5 l śmietanki kremówki (30%)
2 śmietan-fixy
0,5 szklanki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fixy.


Ugotowany, letni budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. Na budyniu układamy okrągłe biszkopciki. Przykrywamy bitą śmietaną i dekorujemy startą czekoladą.

Bardzo dobry:-)

: 11 sty 2011, 11:46
autor: grazka1980
na zdjecieu wyglonda super! nie moge sie doczekac zeby wyprubowac! DZIEKI!

: 25 lut 2011, 17:46
autor: Adella
szrek jest super. Tylko budynie muszą być z cukrem , albo trzeba masę z sokiem dosłodzić. Zrobiłam raz kwaśną :(

: 25 lut 2011, 18:22
autor: lilo
Ja robię bez cukru - wystarczająco słodki jest sam sok jak dla mnie :ico_oczko:

: 25 lut 2011, 18:29
autor: Adella
Mi trochę marudzili... Może sok był jakiś nie taki....

: 21 mar 2011, 10:42
autor: rita
Słyszałam o tym cieście ale nigdy nie jadłam, może spróbuję zrobić.

: 23 mar 2011, 17:57
autor: Adella
Warto zrobić Shreka chociaż raz, bo jest taki inny... Ciekawy....:)